Τα μερικώς βυθισμένα ερείπια ενός λατομείου λευκού μαρμάρου που χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Ελλάδα για πάνω από 1.200 χρόνια, βρίσκονται στην Αλυκή της Θάσου.

 

Το λευκό μάρμαρο ήταν ιδιαίτερα περιζήτητο στην αρχαία Ελλάδα, καθώς θεωρούνταν πιο καθαρό άρα και πιο επιθυμητό για την οικοδόμηση ναών και μνημείων. Υπήρχε μεγάλο απόθεμα σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του βρισκόταν στα βουνά από όπου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εξαχθεί και να μεταφερθεί.

 

Μια μη ορεινή περιοχή όπου υπήρχε σε αφθονία λευκό μάρμαρο υψηλής ποιότητας ήταν το νοτιότερο σημείο της χερσονήσου της Αλυκής, στη Θάσο. Επειδή το συγκεκριμένο μάρμαρο βρισκόταν στην ακτή και μπορούσε να φορτωθεί απευθείας σε βάρκες, το λατομείο της Αλυκής έγινε μια από τις πρωτεύουσες πηγές του λευκού μαρμάρου στην αρχαιότητα.

 

Η εξαγωγή μαρμάρου στο λατομείο της Αλυκής ξεκίνησε τον 7ο αιώνα π.Χ. και συνεχίστηκε χωρίς διακοπή για πάνω από 1.200 χρόνια, μέχρι το τέλος του 7ου αι. Μ.Χ., όταν εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια της Σλαβικής εισβολής στην Ελλάδα.

 

Η επιχείρηση εξόρυξης απαιτούσε εκατοντάδες ξυλουργούς, σιδηρουργούς, γλύπτες και γενικούς εργάτες και για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτές οι εργασίες εκτελούνται από σκλάβους, αιχμαλώτους πολέμου ή εγκληματίες που καταδικάστηκαν σε φυλάκιση. Αυτοί οι εργάτες έκοβαν, λάξευαν και φόρτωναν το μάρμαρο με ανελκυστήρες και βαρέλια πάνω σε σκάφη που το μετέφεραν σε όλη τη Μεσόγειο.

 

Τα ερείπια του λατομείου βρίσκονται σήμερα στην άκρη της χερσονήσου, μερικώς βυθισμένα στη θάλασσα. Στοιχεία για την αρχαία εξόρυξη εξακολουθούν να είναι ορατά στο χώρο όπου υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα, ημιτελή μαρμάρινα γλυπτά, κολώνες και γιγαντιαία μπλοκ που μπορεί να δει κανείς στο λατομείο και στο ρηχό νερό.

 

Κατά μήκος της περιμέτρου του λατομείου, υπάρχουν τα ερείπια εκατοντάδων πύργων- φρουρίων που χρησιμοποιήθηκαν τόσο για να διατηρηθεί η καταναγκαστική εργασία στο λατομείο όσο και για να προστατευτούν οι εργάτες και το μάρμαρο από πειρατές και άλλους κλέφτες.

 

Πηγή: stonenews.gr 

 

Δείτε Φωτογραφίες: