Το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson από τον Μάιο  για όλες τις ομάδες του πληθυσμού άνω των 18 ετών φαίνεται ότι «άναψε» η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμού,  κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, αναφέρουν πληροφορίες.

 

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ξεκινήσει να χορηγείται στη χώρα μας μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα από τις 5 Μαΐου,αφότου EMA και FDA γνωμοδότησαν θετικά για τη χορήγησή του, έπειτα από την εξέταση των περιστατικών θρομβώσεων που παρατηρήθηκαν σε εμβολιασμένους στις ΗΠΑ.

 

«Πριν μια εβδομάδα είχαμε μια κοινή απόφαση από τον FDA, τον CDC, τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ για άρση της χορήγησης του μονοδοσικού εμβολίου της Johsnon&Jonhson» ανέφερε χθες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας.

 

«Έγινε λεπτομερής έλεγχος στα περιστατικά, τα θρομβωτικά επεισόδια και τα δεδομένα από την Αμερική δόθηκαν με μικρή διαφορά χρόνου από τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ. Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν, αποφασίστηκε η άρση της απαγόρευσης της χορήγησης του εμβολίου της Johsnon&Jonhson», δήλωσε, μεταξύ άλλων.

 

Όπως είπε, ο αριθμός των περιπτώσεων με θρομβωτικά επεισόδιαήταν 15 σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν γυναίκες από 18-35 ετών, μέση ηλικία τα 37 έτη.

 

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι τα οφέλη υπερτερούν των πιθανών σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών.

 

«Η Εθνική Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την άρση της χορήγησης του εμβολίου και στην Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εκτός από το ότι είναι πρακτικό εμβόλιο, είναι αποτελεσματικό άνω του 80% για πρόληψη σοβαρού νόσησης, άνω του 90% για πρόληψη νοσηλείας σε νοσοκομείο και 100% για πρόληψη θανάτων από τον κορωνοϊό», υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

 

πηγή lifo.gr