γράφει ο 

Γιώργος Καρανίκας

 

Κι ενώ οι Πράσινοι στην Γερμανία καλπάζουν δημοσκοπικά και κατατροπώνουν σοσιαλδημοκράτες και χριστιανοδημοκράτες, ο Χάρης Καστανίδης …καρβέλια ονειρεύεται.

 

Ο πρώην υπουργός λοιπόν, Χάρης Καστανίδης, σε συνέντευξή του, τάσσεται υπέρ της επιστροφής του ΠΑΣΟΚ, αντί ΚΙΝΑΛ, στον τίτλο της παράταξης και υπέρ της επιστροφής του πράσινου ήλιου στο σήμα του κόμματος.

 

Ο Χάρης αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. «Δεν θα σας απαντήσω με τη φωνή του αποφασισμένου, μα με το στίχο του Σαίξπηρ. Θα καταλάβετε, «αν μπορείτε σεις να ιδείτε μες στου καιρού τον σπόρο», είναι η απάντησή του στο σχετικό ερώτημα.

 

Όσο για την επιστροφή της ονομασίας ΠΑΣΟΚ, αντί ΚΙΝΑΛ, ο κ. Καστανίδης αναφέρει:

 

«Ναι, θέλω την επιστροφή του ιστορικού ακρωνυμίου μας (ΠΑΣΟΚ) στον τίτλο της δημοκρατικής παράταξης, γιατί αυτό θα προσδώσει στο Κίνημα Αλλαγής το βάρος μιας μεγάλης πολιτικής κληρονομιάς και της πίστης σε μια ανάλογη συνέχεια. Ναι, θέλω την επιστροφή των πολιτικών σημάτων και των διακριτικών μιας σπουδαίας πολιτικής δύναμης που άλλαξε τη χώρα, για να μας θυμίζουν την υποχρέωσή μας να την αλλάξουμε και πάλι και να μην μας επιτρέπουν να αρκούμαστε στα λίγα της σήμερον.

 

Η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι η επιστροφή στο μεγαλείο μιας παρελθούσας εποχής, είναι η καταβύθιση στην ιδεολογική σου ύπαρξη και στην ιστορική συνείδηση της παράταξης, για να αναδυθείς ξανά στην επιφάνεια εξοπλισμένος με όλα τα εφόδια που θα σου επιτρέψουν να συντάξεις και πάλι το μέλλον της χώρας, διακηρύσσοντάς το απ’ όλες τις ακρώρειες της επικράτειας», αναφέρει χαρακτηριστικά».

 

Φυσικά ο πρώην υπουργός της πράσινης περιόδου, ξεχνά την δημοσκοπική τραγωδία που βιώνει το ΚΙΝΑΛ, αλλά και την μετακόμιση των στελεχών του στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ, αλλά προφανώς μπερδεύει τους Πράσινους με τον …πράσινο ήλιο και τα πράσινα άλογα!

 

Πάμε στην Γερμανία τώρα που φαίνεται ότι ο φιλοτουρκισμός δεν φτουράει και τα άτακτα παιδιά είναι έτοιμα να αναλάβουν την εξουσία.

 

Πρώτο κόμμα αναδεικνύονται οι Πράσινοι και σε νέα δημοσκόπηση, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Bild am Sonntag. 

 

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας Kantar Emnid, οι Πράσινοι φθάνουν το 28% κερδίζοντας 6% από την προηγούμενη μέτρηση, ενώ η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) χάνει δύο μονάδες και περιορίζεται στο 27%. 

 

Ακολουθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) με απώλειες δύο μονάδων, ενώ και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) χάνει μία μονάδα και βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 10%. 

 

Οι Φιλελεύθεροι μένουν σταθεροί στο 9% και η Αριστερά χάνει μία μονάδα και βρίσκεταιστο 7%. 

 

Σε ό,τι αφορά την απευθείας επιλογή Καγκελάριου, σε άλλη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για την ίδια εφημερίδα, η υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ προηγείται με 30% και ακολουθούν ο υποψήφιος του SPD Όλαφ Σολτς με 20% και ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) 'Αρμιν Λάσετ με 18%. 

 

"Οι Πράσινοι κατάφεραν το τελευταίο διάστημα να κερδίσουν ψηφοφόρους από την Ένωση, το SPD, την Αριστερά, ακόμη και από την αποχή", δηλώνει ο επικεφαλής της Kantar Τόρστεν Σνάιντερ-Χάαζε και επισημαίνει ότι οι Πράσινοι ασχολούνται με θέματα που απασχολούν τους πολίτες, ενώ η υποψήφιά τους, Αναλένα Μπέρμποκ, επωφελείται από τις αδυναμίες των αντιπάλων της.  

 

Εν τω μεταξύ το κόμμα των Πρασίνων προσελκύει όλο και περισσότερα νέα μέλη. Μόνο την περασμένη εβδομάδα τα μέλη τους αυξήθηκαν κατά 2159. "Το κύμα εγγραφών των τελευταίων ημερών είναι απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία του κόμματος", δηλώνει ο διευθυντής των Πρασίνων στην Bundestag Μίχαελ Κέλνερ.

 

Ο Βρετανός οικονομολόγος και κριτικός του καπιταλισμού Τιμ Τζάκσον χαρακτηρίζει την πιθανότητα συμμετοχής του κόμματος των Πρασίνων σε προσεχή ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ως σημαντικό μήνυμα προς την Ευρώπη στον αγώνα για την προστασία του κλίματος.

 

«Μια πράσινη κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει τη εξουσία και τη δύναμη να διορθώσει το χαλασμένο σύστημα της Ευρώπης το οποίο εμποδίζει τις απαραίτητες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα», είπε σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο αυριανό φύλλο τη εφημερίδας στο «Die Welt»

 

«Η Ευρώπη αναζητά αυτήν τη στιγμή ένα νέο πολιτικό νόημα. Ένα κόμμα στο κέντρο της Ευρώπης το οποίο έχει δεσμευτεί για μια φιλική προς το περιβάλλον και το κλίμα ανάκαμψη από την κρίση, δημιουργεί δυναμική. Η πιθανότητα συμμετοχής του κόμματος των Πρασίνων σε κυβέρνηση, μετά τις εθνικές εκλογές τους Σεπτεμβρίου, είναι ένα σημαντικό μήνυμα στον αγώνα για την προστασία του κλίματος», πρόσθεσε.

 

Τέλος αξίζει να προσθέσουμε ότι η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων έχει εκφραστεί κατά της μονοκρατορίας και της τυρανικής κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν όσο και στο ίδιο μήκος κύματος έχει εκφραστεί αρνητικά και για τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

 

Η ίδια είχε εκφράσει τον περασμένο Δεκέμβριο την επιθυμία να μιλήσει με τον Μακρόν για το θέμα των ευρωπαϊκών στρατιωτικών αποστολών, αλλά είχε επισημάνει ότι «δεν θα είναι εύκολο». Από την άλλη το αίτημα της Μπέρμποκ και τον Πρασίνων για την απομάκρυνση όλων των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από την Ευρώπη και την ένταξη της Γερμανίας στη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών μπορεί να πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ του Βερολίνου και χωρών της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, που νιώθουν να απειλούνται από τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν. 

 

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να λέγεται ξαδελφάκι των Πρασίνων, θέλει δρόμο ακόμη μέχρι να φτάσει το ταμπεραμέντο των στελεχών του όσο μένουν μέσα στην νοοτροπία του Πολάκηδες και …λοιποί φουρτουνάκηδες και βροντάκηδες!