Επίσημη ημερομηνία για την έναρξη του τουρισμού στην Ελλάδα έχει οριστεί η 14η Μαΐου, ωστόσο στα σχέδια δεν φαίνεται να βρίσκονται η Καβάλα με τη Θάσο

 

Το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης δεν περιλαμβάνεται σε εκείνα που θα δεχθούν αεροπορικούς επισκέπτες την ημέρα του επίσημου ανοίγματος του τουρισμού. 

 

Οι πρώτες προγραμματισμένες αφίξεις Βρετανών τουριστών στη Θάσο είναι για τις 23 Μαΐου και για το τέλος του ίδιου μήνα. 

 

Η TUI φαίνεται ότι θα διατηρήσει τις 4 προγραμματισμένες πτήσεις ανά εβδομάδα για Χρυσούπολη, με άγνωστες όμως για την ώρα τις πληρότητες των αεροσκαφών.

 

Ποια νησιά θα δεχτούν τους πρώτους επισκέπτες

 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας (FedaHatta) Λύσσανδρος Τσιλίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ, εξήγησε ότι τα αεροδρόμια της Κω, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Ρόδου της Κέρκυρας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης των Χανίων και του Ηρακλείου είναι αυτά που θα υποδεχτούν τις πρώτες αφίξεις τουριστών πριν την 14η Μαίου, σημειώνει ότι αυτά είναι ήδη σε λειτουργία με προγραμματισμένες πτήσεις δρομολογίων.

 

Χωρίς καραντίνα οι τουρίστες από 32 χώρες

 

«Ο σκοπός ήταν και είναι να ανοίξει η χώρα και επ΄ ουδενί δεν είμαστε αρνητικοί σε αυτό», λέει ο πρόεδρος της FedHatta. Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τους όρους (εμβολιασμού, γρήγορα τέστ ανίχνευσης κλπ), επιβάτες από τα 27 κράτη της ΕΕ, από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σερβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα μπορούν να πετούν στα εν λόγω αεροδρόμια χωρίς να χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.

 

Η Κωνσταντίνα Σβήνου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), δήλωσε στο ΑΠΕ, ότι στις 17 Μαΐου αναμένονται οι πρώτες πτήσεις της TUI στην Ελλάδα, ενώ η JET2 αναμένεται στην Ελλάδα στις 24 Ιουνίου. 

 

Προϋπόθεση το άνοιγμα των μετακινήσεων

 

Φορείς του κλάδου σημειώνουν ότι πλέον η έλευση των τουριστών θα έχει νόημα αν συνοδευτεί από τη μετακίνηση από νομό σε νομό. 

 

Σχετικά με τις παραμέτρους που συνδέονται με τις πρώτες αφίξεις των επισκεπτών της χώρας ο τουριστικός κλάδος, όπως αναφέρει ο κ. Τσιλίδης αναμένει τις ανακοινώσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Τι θα γίνει εφέτος με τις χωρητικότητες στα τουριστικά λεωφορεία, τι θα ισχύει για το γιώτιγκ και τις κρουαζιέρες, αλλά και με τα συνέδρια, είναι μερικά από τα ερωτήματα που απευθύνει ο κ. Τσιλίδης. Πάντως στα ξενοδοχεία φέτος σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν τα self tests στους εργαζόμενους,  αναφέρει η κυρία Σβήνου και καλεί το κράτος να προνοήσει για το κόστος αυτών, αφού αυτό καταγράφεται μεγάλο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξενοδοχείο με 1.000 άτομα προσωπικό απαιτεί τουλάχιστον δαπάνη 30.000 ευρώ το μήνα για SelfTests.