Προβληματισμό για τη χρήση των self test από τους πολίτες, εξέφρασε μιλώντας στον kavalaNews 102,8 η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, Όλγα Βασιλείου. 

 

«Η πολιτεία μεταθέτει την ευθύνη στον πολίτη και του δίνει την αίσθηση ότι το τεστ είναι πολύ εύκολο να γίνεται και δεν χρειάζονται οι ειδικοί», ανέφερε η κ. Βασιλείου. 

 

Για τη χρήση των self test στο σπίτι, είπε εκείνοι που θα προμηθευτούν τα τεστ δεν ελέγχονται αλλά και δεν θα γνωρίζει κανείς εάν το τεστ έγινε με σωστό τρόπο κι αν το αποτέλεσμα θα είναι τελικά αξιόπιστο.

 

Εξέφρασε τον φόβο ότι με τον τρόπο που έδειξε το Υπουργείο Υγείας μέσω των βίντεο που προβάλλονται ότι γίνεται το τεστ θα υπάρξουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. 

 

Επισήμανε πως αν το δείγμα δεν παίρνεται από τον ρινοφάρυγγα μειώνεται η πιθανότητα να εντοπιστούν τα θετικά ασυμπτωματικά παιδιά. 

 

«Όλο αυτό είναι λάθος και από την αρχή του αλλά και από τη διαχείριση του στη συνέχεια. Φοβάμαι ότι θα προκαλέσουμε τεράστια διασπορά»,

 

τόνισε η κ. Βασιλείου.  

 

Επεσήμανε επίσης ότι: «Αυτά τα αποτελέσματα από τα τεστ που θα παραλαμβάνει ο καθένας και θα τα κάνει στο σπίτι του, δεν θα δηλώνονται και ο ΕΟΔΥ δεν θα ξέρει εάν αυτός που το έκανε είναι τελικά θετικός ή αρνητικός στην νόσο covid-19 και επομένως δεν θα γίνεται σωστή διαχείριση της πανδημίας».

 

Είπε πως με αυτόν τον τρόπο καταργείται το μητρώο covid ασθενών: «όπως είναι γνωστό υπάρχει το μητρώο covid και σύμφωνα με ΦΕΚ που ψήφισε η κυβέρνηση, οι μικροβιολόγοι είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν αυτές τις εξετάσεις μόνο σε διαγνωστικά και μικροβιολογικά κέντρα, με σφραγίδα και υπογραφή γιατρού», εξήγησε. 

 

Η κ. Βασιλείου αναφέρθηκε και στα ιατρικά απόβλητα που θα προκύψουν «Δεν είναι μόνο ο τρόπος της λήψης του δείγματος αλλά και που αποθέσουμε μετά τα σύνεργα των τεστ. 

 

«Τα χρησιμοποιημένα τεστ θα πετάγονται σε δημόσιους κάδους. Βλέπουμε ότι υπάρχουν παντού πεταμένα γάντια και μάσκες. Με την υιοθέτηση του self test για χρήση στο σπίτι, να μην μας κάνει εντύπωση εάν τα δούμε πεταμένα δεξιά και αριστερά στην πόλη. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί το ιικό φορτίο στο περιβάλλον», είπε.

 

Ακούστε όσα δήλωσε στον KavalaNews 102.8 η κ. Βασιλείου: