Συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου Καβάλας και αυτοκινητοπορεία στην πόλη, θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 7 Απριλίου Παγκόσμια Μέρα Υγείας μέλη της Τομεακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ

 

Η ανακοίνωση και τα αιτήματα: 

 

"Συμπληρώθηκε ένας χρόνος πανδημίας και ο λαός μας καθημερινά συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την υγεία και τη ζωή του. Η περιοχή μας συνεχίζει να πληρώνει ακριβά  τις συνέπειες της κυβερνητικής διαχείρισης της πανδημίας, που έχει ως βασικό κριτήριο τη θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλωνΓιατί:

 

► Το Νοσοκομείο και οι δημόσιες δομές υγείας παραμένουν με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα. Μόνο «μπαλώματα» με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και ολιγόμηνες συμβάσεις, μεταφορά προσωπικού από μία κλινική σε άλλη, μεταφορά των γιατρών από τα Περιφερειακά Ιατρεία και κλείσιμό τους, με τεράστιες συνέπειες στην τακτική παρακολούθηση και τη συνταγογράφηση των χρονίως πασχόντων της υπαίθρου. 

 

 Η μετατροπή του νοσοκομείου σε νοσοκομείο "μιας νόσου" έχει μεγάλες συνέπειες στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών

 

► Τα ελάχιστα εμβολιαστικά κέντρα δεν λειτουργούν στο σύνολό τους. Έχουν μετατραπεί σε εμβολιαστικά κέντρα τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο. Συνδυαστικά με τα «άνοιξε – κλείσε» των Περιφερειακών Ιατρείων και το υποστελεχωμένο ένα και μοναδικό ΤΟΜΥ, μόνο ως «ανέκδοτο» μπορούμε να μιλάμε για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Καβάλα. 

 

► Ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού προχωρά «με βήματα χελώνας» λόγω της έλλειψης εμβολίων και της επιμονής της κυβέρνησης να μην αποκτά πρόσβαση σε όλα τα παγκοσμίως διαθέσιμα και εγκεκριμένα εμβόλια, προσκολλημένη στο «σχέδιο» της ΕΕ με τις αδιαφανείς συμβάσεις και τις απαράδεκτες καθυστερήσεις. 

 

► Κανένα μέτρο δεν πάρθηκε όλους αυτούς τους μήνες στους χώρους δουλειάς όπου οι έλεγχοι από τα αρμόδια ελεγκτικά σώματα είναι ανύπαρκτοι. Αποδεδειγμένα πολλά από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αφορούσαν τέτοιους χώρους που μαζί με σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ιδιωτικές δομές πρόνοιας (πχ Γηροκομεία) έχουν καταστεί εστίες υπερμετάδοσης. 

 

Νερό στον μύλο της αντιλαϊκής πολιτικής ρίχνουν και οι τοπικές, δημοτικές και περιφερειακή αρχή.

 

Από το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών μέχρι αυτό της καθαριότητας των σχολείων, της λειτουργίας προνοιακών δομών, της διεκδίκησης στελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας και επίταξης των ιδιωτικών, περισσότερων πλήρως στελεχωμένων εμβολιαστικών κέντρων για να εξυπηρετούνται και οι υπερήλικες και οι ευπαθείς ομάδες της υπαίθρου, όπου διαμένει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στην περιοχή μας και που σήμερα αναγκάζεται να ταξιδεύει δεκάδες χιλιόμετρα για να εμβολιαστεί.

 

 Περιφερειάρχης, Δήμαρχοι και παρατάξεις που συμπλέουν στο ίδιο «καράβι» της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της ανταποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, βάζουν πλάτη στην κυβερνητική πολιτική.

 

Την ίδια ώρα  συζητούν και αποφασίζουν για όλα όσα απασχολούν τις μεγάλες επιχειρήσεις(την παράδοση της γεωθερμίας στα μονοπώλια, την επιδότηση των «αναξιοπαθούντων» εφοπλιστών, την παραχώρηση φιλέτων δημόσιας και δημοτικής γης, του λιμανιού της Καβάλας και άλλων κρίσιμων υποδομών), όλα με το γνωστό παραμύθι της ανάπτυξης που «θα φέρει δουλειές».   

 

LOCKDOWN ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΕ ΖΩΗ, ΥΓΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ

 

Στο χρόνο αυτό αποδείχθηκε ξανά πόσο αδίστακτες είναι οι αστικές κυβερνήσεις, οι διεθνείς ενώσεις τους, η εργοδοσία. Η αξιοποίηση της πανδημίας ως "ευκαιρίας" για νέα μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, επέφερε και άλλα πλήγματα στη ζωή των εργατών, στο εισόδημά μας.

 

► Ενισχύθηκε το νομικό οπλοστάσιο για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και την κλιμάκωση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα (ετοιμάζουν καθιέρωση 10ωρης εργασίας, νέες μορφές ευελιξίας και αύξησης της εκμετάλλευσης όπως η τηλεργασία, παραπέρα χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα και στη συνδικαλιστική δράση). 

 

► Την ίδια στιγμή, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες οδηγήθηκαν στην απόγνωση. Με την κυβερνητική πολιτική της μεταφοράς των υποχρεώσεων στο κοντινό μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανακούφιση, παρά μόνο να ενισχύεται η πιθανότητα του λουκέτου.

 

► Η φτωχή αγροτιά της περιοχής είδε τη θέση της να επιδεινώνεται γιατί εκτός των άλλων έρχεται αντιμέτωπη με τη μείωση των εξαγωγών, τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής.  

 

Αποδείχτηκε ξανά ότι ούτε στην πανδημία, ούτε στην κρίση είμαστε "όλοι μαζί". Δεν είναι μαζί εργάτες, άνεργοι και βιομήχανοι ή εφοπλιστές, ξενοδοχοϋπάλληλοι και ξενοδόχοι, εμποροϋπάλληλοι και ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, υγειονομικοί στον ιδιωτικό τομέα και κλινικάρχες, τους οποίους ταΐζουν οι κυβερνήσεις διαχρονικά με ζεστό χρήμα και σε συνθήκες πανδημίας, η κυβέρνηση τους έδωσε και μπόνους. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το διάστημα της πανδημίας, σε όλο τον κόσμο, οι πλούσιοι έχουν γίνει πιο πλούσιοι από ποτέ.

 

Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε ξανά την κρίση τους, την κρίση του συστήματος της εκμετάλλευσης που είναι κανονικότητα και όχι εξαίρεση, προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

 

Αντιδρούμε στην προσπάθεια να αξιοποιηθεί η πανδημία για να επιβληθούν νέα μέτρα καταστολής και περιορισμού της μαζικής λαϊκής δράσης.

 

Η εργατική - λαϊκή διεκδίκηση δεν κάνει "διάλειμμα", τη στιγμή μάλιστα που ο λαός αφήνεται απροστάτευτος, που δέχεται επίθεση στα δικαιώματά του, που η χώρα χώνεται πιο βαθιά στους εγκληματικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, εκθέτοντας το λαό μας σε σοβαρούς κινδύνους, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.