Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της Απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ και άλλες διατάξεις» ανέφερε ότι με την κυρούμενη απόφαση εξουσιοδοτείται κατ’ εξαίρεση η Επιτροπή, να δανειστεί προσωρινά, ποσό ύψους έως 750 δις, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας των οικονομιών των κρατών μελών καθώς και για τη λήψη έκτακτων μέτρων σε επίπεδο Ένωσης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης COVID-19.  

 

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Γιάννης Πασχαλίδης αναφέρθηκε στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα στα άρθρα 2 έως 8  που αναφέρονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αφορούν το πλαίσιο και τη στρατηγική αποεπένδυσης του Ταμείου. 

 

Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε ο Βουλευτής, ορίζεται ότι το ίδιο το Ταμείο θα έχει πλέον τη δυνατότητα να προστατεύσει την περιουσία του, δηλαδή, την αξία των συμμετοχών του στις συστημικές τράπεζες, ενώ θα μπορεί να συμμετέχει με όρους, σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, όπως ο οποιοσδήποτε ιδιώτης επενδυτής, προκειμένου να προστατεύσει την περιουσία του, ελέγχοντας τον τρόπο που το ίδιο επιθυμεί να συμμετάσχει. 

 

Επιπλέον, προβλέπεται η κατάργηση της προνομιακής κατάταξης του ελληνικού δημοσίου σε περίπτωση εκκαθάρισης, ενώ αλλαγή επέρχεται και στα ζητήματα ευθύνης των μελών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς  σκοπός του νέου νόμου είναι να αρθούν σημαντικά εμπόδια που δυσκόλευαν το Ταμείο να επιτελέσει την κύρια αποστολή του, που δεν είναι άλλη κυρίως από την αποεπένδυση. 

 

Συνοψίζοντας την ομιλία του, ο Γιάννης Πασχαλίδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στα πλαίσια της ευρύτερης προσπάθειας για εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και κυρίως του τραπεζικού συστήματος, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα, δυναμική  επανεκκίνηση της οικονομίας μας. 

 

Κλείνοντας, ο Βουλευτής ευχαρίστησε θερμά, για την τροπολογία που κατατέθηκε σχετικά με το ζήτημα που αφορά τους εργάτες γης που προέρχονται από τρίτες χώρες, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδη, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη, τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκη, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πλακιωτάκη, τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια, τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα και τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χαρδαλιά, όπως και όλους τους συνεργάτες τους, για τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξαν και προβαίνοντας σε συντονισμένες κινήσεις, έλυσαν το ζήτημα αυτό, που είναι ζωτικής σημασίας για τις Περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος.

 

(δελτίο Τύπου)