Οι Αμμόλοφοι στην Νέα Πέραμο του Νομού Καβάλας,είναι μια από τις top παραλίες της Ελλάδας με ακτογραμμή περίπου 3 χιλιόμετρων και το καλοκαίρι είναι το επίκεντρο των επισκεπτών της περιοχής.

 

Πέρα όμως από μια πανέμορφη φυσική παραλία που οι αποθέσεις λεπτής άμμου έχουν δημιουργήσει τους λεγόμενους αμμόλοφους ,οι Αμμόλοφοι και η περιοχή γύρω από αυτούς έχουν να μας διηγηθούν αμέτρητες ιστορίες οι οποίες ξεκινάνε πιθανότατα από τον 7ο αιώνα π.χ. και φθάνουν στο σήμερα.

 

Μέσα από αυτό το άρθρο μου θέλω να προσπαθήσω να σας μεταφέρω στους Αμμόλοφους μέσα από ένα ιστορικό πρίσμα,στη ηρεμία που προσφέρουν κατά τους χειμερινούς μήνες,τα χαρακτηριστικά της παραλίας και να τους δούμε μαζί πέρα από μια παραλία και έναν διάσημο καλοκαιρινό προορισμό. Πριν ξεκινήσω το κεφάλαιο ''ιστορία'' να αναφέρω οτι η λέξη Αμμόλοφοι προέκυψε όταν ξεκίνησε και η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής περίπου την δεκαετία του 90'.Οι παλιότεροι ονόμαζαν την περιοχή ΑΣΠΡΗ ΑΜΜΟ και αντίστοιχα και γω την πρόλαβα με αυτή την ονομασία. 

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Ο λοφος της Οισυμης και ο ναος της Θεας Αθηνας ο λόφος της Αρχαίας Οισύμης με τον ναό της θεάς Αθηνά.

 

Στην περιοχή γύρω από τους Αμμόλοφους άκμασε η αρχαία πόλη Οισύμη και στον λόφο απέναντι από τους πρώτους Αμμόλοφους βρισκόταν ναός αφιερωμένος πιθανότατα στην Θεά Αθηνά . Ίσως σε αυτές τις παράλιες η Καστιανείρα ως παιδί να πέρασε μέρος της ζωής της πριν γίνει μια από τις γυναίκες του Πριάμου,του Βασιλιά της Τροιας. Η Καστιανείρα γεννήθηκε στην Οισύμη και ο Ομηρος στην Ομήρου Ηλιάδα Θ’ Ραψωδία γραφει το εξης:  

 

Είπε, κι' έριξε άλλη μια σαϊτα από τη νευρά του αντίκρυ στον Έκτορα, και η καρδιά του λαχταρούσε να τον πετύχει. Εκείνον δεν τον πέτυχε, χτύπησε όμως με το βέλος του τον αψεγάδιαστο Γοργυθύωνα, το δυνατό γιο του Πρίαμου, κατάστηθα. Αυτόν τον γέννησε μάνα πού είχε έρθει νύφη από την Αισύμη, η όμορφη Καστιάνειρα, στο κορμί όμοια με τις θεές- κι έγειρε το κεφάλι του από τη μια μεριά, σαν παπα­ρούνα μέσα σε κήπο, πού έχει βαρύνει από το σπόρο της και από τις ανοιξιάτικες δροσοσταλίδες. Έτσι από τη μια μεριά έγειρε το κεφάλι του, καθώς το βάραινε ή περικεφαλαία». 

 

Πιθανόν το 424π.χ. οι κάτοικοι της Οισύμης από την περιοχή των Αμμόλοφων να είδαν τον Σπαρτιάτη Στρατηγό Βρασίδα με τα πλοία να έρχεται ως απελευθερωτής από τους Αθηναίους που όπως λέει και η λαϊκή παράδοση ότι κατά την διάρκεια της εκστρατείας κατά της Αμφίπολης ο στρατηγός Βρασίδας των Σπαρτιατών εγκλωβίστηκε από τον Αθηναϊκό στόλο μέσα στον κόλπο της Ν. Περάμου (κόλπος βόρεια της Αρχαίας Οισύμης). Κατά την διάρκεια της νύχτας ο Βρασίδας κατάφερε να μεταφέρει το καράβι του πάνω από μία στενή λωρίδα στεριάς που χωρίζει τον κόλπο της Ν. Περάμου με την ανοιχτή Θάλασσα και να διαφύγει. Για το λόγο αυτό η χερσόνησος του Βρασίδα πήρε και το όνομά του.

 

Μία  σπάνια  απεικόνιση  ενός  αρχαιοελληνικού   ιππαγωγού  σκάφους  (μεταφοράς  ίππων), από  τον  Sam  Manning.  Πρέπει  να  θεωρείται  βέβαιο  ότι το Πελοποννησιακό  ναυτικό  διέθετε  τέτοιου  είδους  πλοία.

 

Γράφει ο Θουκυδίδης για τον Στρατηγό Βρασίδα και την Οισύμη [4.107.1] Μετὰ δὲ τοῦτο ὁ μὲν τὰ ἐν τῇ Ἠιόνι καθίστατο, ὅπως καὶ τὸ αὐτίκα, ἢν ἐπίῃ ὁ Βρασίδας, καὶ τὸ ἔπειτα ἀσφαλῶς ἕξει, δεξάμενος τοὺς ἐθελήσαντας ἐπιχωρῆσαι ἄνωθεν κατὰ [4.107.2] τὰς σπονδάς· ὁ δὲ πρὸς μὲν τὴν Ἠιόνα κατά τε τὸν ποταμὸν πολλοῖς πλοίοις ἄφνω καταπλεύσας, εἴ πως τὴν προύχουσαν ἄκραν ἀπὸ τοῦ τείχους λαβὼν κρατοίη τοῦ ἔσπλου, καὶ κατὰ γῆν ἀποπειράσας ἅμα, ἀμφοτέρωθεν ἀπεκρούσθη, τὰ δὲ περὶ [4.107.3] τὴν Ἀμφίπολιν ἐξηρτύετο. καὶ Μύρκινός τε αὐτῷ προσ- εχώρησεν Ἠδωνικὴ πόλις, Πιττακοῦ τοῦ Ἠδώνων βασιλέως ἀποθανόντος ὑπὸ τῶν Γοάξιος παίδων καὶ Βραυροῦς τῆς γυναικὸς αὐτοῦ, καὶ Γαληψὸς οὐ πολλῷ ὕστερον καὶ Οἰσύμη· εἰσὶ δὲ αὗται Θασίων ἀποικίαι. παρὼν δὲ καὶ Περδίκκας εὐθὺς μετὰ τὴν ἅλωσιν ξυγκαθίστη ταῦτα. 

 

 Οι Αμμόλοφοι για τους κάτοικους της Αρχαίας Οισύμης ήταν ένας ιερός χώρος και για αυτό τον λόγο στις παράλιες έθαψαν τους νεκρούς τους.Το 1964 η Αρχαιολογική Υπηρεσία ανάσκαψε 10δες τάφους και κτερίσματα τα οποία μπορούμε να τα δούμε σαν εκθέματα στο μουσείο της Καβάλας.

 

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα σε αυτούς τους τάφους ήταν  Αμφορέας που χρησιμοποιήθηκε ως τεφροδόχος.Ο Αμφορέας εκτίθεται από το 2004 στο μουσείο της Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων στην ΟΛΥΜΠΙΑ!

 

Η μια όψη απεικονίζει μια μαινάδα η οποία πλαισιώνεται από σάτυρους ενώ στην άλλη όψη ο Ηρακλής ο οποίος παλεύει με τον Νηρέα,δίπλα τους ειναι ο Ποσειδώνας και Νηρηίδες.

 

Aρχές 5ου αιώνα

 

Η εύφορη περιοχή με τους αμπελώνες και τους ελαιώνες γύρω από την παραλία σήμερα ίσως αντικατοπτρίζει και τους αμπελώνες και ελαιώνες των αρχαίων κάτοικων της που αντίστοιχα καλλιεργούσαν και παρήγαγαν τον γνωστό στην αρχαιότητα Βίβλινο Οίνο.Η πόλη άκμασε χάρη στην γεωργία και το εμπόριο.Είχαμε και την δημιουργία λατομείων και πιθανόν ορυχείων μετάλλων με το παράδειγμα του λατομείου Μυλόπετρας που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την παραλία των Αμμόλοφων στην Χερσόνησο του Βρασίδα στο οποίο μέχρι και σήμερα τα σημάδια από την εξόρυξη μπορούμε να τα δούμε στους βράχους.Χαρη στην ακμη της εκοψε και νομισματα.          

 

 Tο νομισμα της Αρχαιας Οισύμης ​- το αρχαιο λατομειο Μυλοπετρας

 

Κατά την διάρκεια των αιώνων η περιοχή παρέμεινε κατοικημένη με την ανάπτυξη της βυζαντινής Ανακτορούπολης έως και την πτώση το 1380περιπου μ.Χ. Ακόμα όμως και με την πτώση του Βυζαντίου οι εναπομείναντες κάτοικοι που παρέμειναν στην περιοχή (καθώς οι περισσότεροι κατέφυγαν προς τους πρόποδες του Συμβόλου όρους για να αποφύγουν την πειρατεία ιδρύοντας το χωριό Ελευθερές ) συνέχιζαν να ζουνε και να καλλιεργουν στην περιοχη. 

 

Οι Αμμόλοφοι σαν στρατηγική τοποθεσία,καθώς βλέπουν Αιγαίο,τον Στρυμωνικό κόλπο άλλα και τα νότιο Δυτικά της Θάσου.Για αυτό τον λόγο πλήθος οχυρωματικών έργων στον Α'και Β' Παγκόσμιο πόλεμο υπάρχουν ακόμα και σήμερα,έστω και ανατιναγμένα στις αμμουδιές και στους λόφους της περιοχής.

 

Oχυρωματικα εργα στις αμμουδιες και τους γυρω λοφους

 

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι Αμμόλοφοι ήταν ένα ενεργό κομμάτι της ιστορικής εξέλιξης της περιοχής.

 

ΟΙ ΑΜΜΟΛΟΦΟΙ ΣΕ ''ΝΕΚΡΗ'' ΠΕΡΙΟΔΟ

 

Ίσως η καλύτερη εποχή για να απολαύσει κάποιος την ηρεμία των Αμμόλοφων,να περπατήσει,να τρεξει να γυμναστεί αλλά και να δει εντυπωσιακά καιρικά φαινόμενα είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας.Παρακάτω μερικές φωτογραφίες με καιρικά φαινόμενα που έχω καταγράψει στην αγαπημένη μας παραλία

 

Ταυτότητα Υδάτων Κολύμβησης: Αμμόλοφοι

 

Υπαγωγή - Χαρακτηρισμοί Η ακτή εντάσσεται στο Υδατικό Διαμέρισμα Ανατολικής Μακεδονίας (GR11), στην Λεκάνη Απορροής Στρυμόνα (GR06) και στο Παράκτιο Υδατικό Σύστημα «Ακτές Συμβόλου (GR1106C0002N)», του οποίου η οικολογική κατάσταση έχει χαρακτηριστεί ως καλή, με βάση τα αποτελέσματα της ταξινόμησης, που πραγματοποιήθηκε στο σχετικό Σχέδιο Διαχείρισης (αρ.οικ. 1007/13.09.2013 Υ.Α. (ΦΕΚ Β' 2291)). 

 

Στο Υδατικό Σύστημα αντιστοιχεί σταθμός εποπτικής παρακολούθησης που έχει οριστεί στο πλαίσιο εφαρμογής του Άρθρου 8 της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ. Η παρακολούθηση γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΚΥΑ 140384/2011. Στην περιοχή δεν εντοπίστηκε άλλο υδάτινο σώμα, αναγνωρισμένο στο πλαίσιο της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ που να επηρεάζει την κολυμβητική ακτή. 

 

 Η παραλία Αμμόλοφοι αναγνωρίσθηκε ως ακτή κολύμβησης το έτος 1990 και έκτοτε παρακολουθείται στο πλαίσιο των ετησίων προγραμμάτων παρακολούθησης της ποιότητας των κολυμβητικών υδάτων, τα οποία πραγματοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Από το 2010, η παρακολούθηση και η αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων για τις κολυμβητικές περιόδους πραγματοποιείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Οδηγία 2006/7/ΕΚ και με συναξιολόγηση των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τελευταίων ετών. Ευτροφισμός Η θέση της ακτής εντός ανοιχτού όρμου εξασφαλίζει τον απαιτούμενο ρυθμό ανανέωσης των υδάτων και περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης του φαινόμενου του ευτροφισμού.

 

Επιπλέον, η ακτή, παρά τη γεωργική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής, δεν επηρεάζεται από την απορροή ρυπαντικών φορτίων των κύριων θρεπτικών συστατικών αζώτου και φωσφόρου, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη αλγών και ευνοούν την εξέλιξη φαινομένων ευτροφισμού.

 

Τα νερά της ακτής είναι υπό κανονικές συνθήκες διαυγή και καθαρά, ενώ δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά ραγδαίας ανάπτυξης αλγών ή φυτοπλαγκτόν. Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται χαμηλός βαθμός επικινδυνότητας ανάπτυξης μακροφυκών και φυτοπλαγκτόν στην ακτή. 

 

Κλείνοντας το αφιέρωμα (προσωρινά καθώς σίγουρα θα ανανεωθεί με περισσότερο υλικό και πληροφορίες),ελπίζω οτι θα δούμε την περιοχή με περισσότερο σεβασμό και αγάπη.

 

Μάκης Ζουμπλιός

 

Πρόεδρος Κοινότητας, Νέας Περάμου

 

Δείτε Φωτογραφίες