Τη σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου ώστε να ενημερωθούν όλοι για την κατάσταση που βρίσκεται το νησί μετά τα απανωτά κρούσματα κορωνοϊού ζητά η "Λαϊκή Συσπείρωση Θάσου" και η "Δημοτική Θασιακή Ένωση Θάσου-Πάμε Μαζί".

 

Η ανακοίνωση της "Λαϊκής Συσπείρωσης": 

 

"Η νέα έξαρση κρουσμάτων covid-19 στο νησί είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής της Κυβέρνησης, που δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας του λαού, που αντιμετωπίζει την κατάσταση με την λογική κόστους – οφέλους και  θεωρεί «πεταμένα» λεφτά την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Την  ίδια στιγμή δίνει δισεκατομμύρια σε μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

 

Η έξαρση των κρουσμάτων στα σχολεία του νησιού,  επιβεβαίωσε την ανάγκη να λειτουργούν με λιγότερους μαθητές ανά τάξη για να είναι ασφαλή, με προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες, με επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, με διαθέσιμα όλα τα αναγκαία υλικά για να κάνουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους. 

 

Η Δημοτική Αρχή κινείται στην ίδια λογική με την κυβέρνηση, αφού το προηγούμενο διάστημα δήλωνε «ότι πάρθηκαν όλα τα μέτρα και όλα καλώς καμωμένα» σήμερα μετά την έξαρση των κρουσμάτων κύρια στην σχολική κοινότητα και κάτω από τις δίκαιες πιέσεις  των γονέων ζητά το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, έκλεισε τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

 

Δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση έτσι, αν δεν υπάρξει ένα συνολικό πλαίσιο μέτρων που θα βάζει στο επίκεντρο την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του.

 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταθέσαμε διάφορες προτάσεις στην Δημοτική Αρχή, στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

 

Κρούομαι τον κώδωνα του κινδύνου για άλλη μια φορά πριν να είναι αργά, είναι καιρός  η δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να πάρει πρωτοβουλίες, να διεκδικήσει , να απατήσει από την  κυβέρνηση να παρθούν μέτρα με βάση τις διεκδικήσεις του λαού της Θάσου, των σωματείων και φορέων του νησιού.

 

Προτείνουμε:

 

Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ σε όλους τους κατοίκους του νησιού, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε κάθε χωριό, στους χώρους δουλειάς. Να υπάρχει  έλεγχος στους χώρους εργασίας αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας από τους εργοδότες.

 

• Να υπάρξει εκτεταμένη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και των συρροών κρουσμάτων  και εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος (απομόνωση κλπ.) σε συνδυασμό με την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθών κ.λπ.) των εργαζόμενων που νοσούν ή μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα.

 

• Να δοθεί άδεια ειδικού σκοπού, χωρίς μισθολογικές επιπτώσεις,  σε όλους τους γονείς που είναι αναγκασμένοι να μείνουν σπίτι γιατί έκλεισαν δημοτικά και παιδικοί σταθμοί. 

 

• Να υπάρχει μέριμνα για την εξειδικευμένη παρακολούθηση των νοσούντων και για όσους ασθενείς κριθεί ότι δεν χρίζουν νοσηλείας στο νοσοκομείο, να επιταχτούν με ευθύνη του κράτους και του δήμου ξενοδοχειακές μονάδες για το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας, για να σταματήσει η διασπορά στην οικογένεια, με μέριμνα για παρακολούθηση τους από εξειδικευμένο προσωπικό, εξασφάλιση διατροφής.

 

• Άμεσα να εξασφαλιστούν για οικογένειες και κυρίως ηλικιωμένους που είναι σε καραντίνα με ευθύνη κράτους και δήμου όλα τα είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα κλπ) για όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας. Να ενισχυθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

 

Προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών όλων των ειδικοτήτων. Κάλυψη όλων των κενών στο ΚΥ Πρίνου.

 

• Να εξασφαλιστεί η στελέχωση του ΚΥ με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό  για να καλύψει τις ανάγκες του εμβολισμού στο νησί.

 

Αύξηση δρομολογίων στη γραμμή Πρίνου-Καβάλας, για την ασφαλή και γρήγορη μετάβαση των ασθενών στο νοσοκομείο Καβάλας, αλλά και για τις άλλες ανάγκες των κατοίκων του νησιού

 

• Να ενισχυθούν τα σχολεία του νησιού με προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

 

Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία σε δασκάλους και μαθητές. 15 μαθητές ανά τμήμα

 

Καλούμε της Δημοτική Αρχή να συγκαλέσει άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για την σοβαρή κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα και να αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπισή της".

 

Η ανακοίνωση της "Δημοτικής Θασιακής Κίνησης - Πάμε Μαζί" 

 

Κρίνουμε ότι η νέα έξαρση κρουσμάτων covid-19 κυρίως στις σχολικές μονάδες του νησιού μας καθιστά επιτακτική την ανάγκη για άμεση σύγκλιση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή και των υπευθύνων των αρμόδιων φορέων, όπως είναι ο διευθυντής του Κ.Υ. Θάσου, ο νομίατρος Καβάλας, ο υπεύθυνος του ΕΟΔΥ,  οι διευθυντές Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Θάσου και ο Λιμενάρχης Καβάλας. 

 

Η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου θα έχει ως στόχο την πλήρη ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στο νησί μας, την ανταλλαγή απόψεων και την κατάθεση προτάσεων των δημοτικών παρατάξεων και των αρμοδίων των φορέων για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από το Δήμο και τα άλλα αρμόδια όργανα της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της σοβαρής κατάστασης και την προστασία της υγείας όλων των κατοίκων της Θάσου.

 

Κύριε Πρόεδρε,

 

Η Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί ευελπιστεί ότι αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων του νησιού μας, θα κάνετε δεκτό το αίτημα της παράταξής μας. Επιφυλάσσεται δε να καταθέσει τις προτάσεις της πρώτα στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να τις γνωστοποιήσει έπειτα στο λαό της Θάσου".