Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, οι «Παραμυθάδες της Καβάλας» θέλησαν να τιμήσουν τη συγκεκριμένη μέρα και τον Εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, με μία ξεχωριστή δράση. Είχαν την ιδέα για την δημιουργία ενός βίντεο που θα περιέχει την απαγγελία ολόκληρου του έργου «Ύμνος εις την ελευθερίαν» από 158 ανθρώπους.

 

«Οι Παραμυθάδες, που δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι εξαιτίας της πανδημίας και συνέχεια αναζητούμε τρόπους επικοινωνίας με όλους εσάς, σκεφτήκαμε μια δράση και σήμερα με χαρά θα σας την παρουσιάσουμε», αναφέρουν οι ίδιοι. 

 

Δείτε το βίντεο: 

 

«Το βίντεο είναι μια δράση μας («Οι Παραμυθάδες») για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του Διονύσιου Σολωμού. Πρόκειται για την απαγγελία των 158 τετράστιχων του ποιήματος «Ύμνος εις την ελευθερία» του εθνικού μας ποιητή, από 158 διαφορετικούς ανθρώπους.

 

Οι μουσικές που ακούγονται είναι από την μελοποίηση του Νικόλαου Μάντζαρου και αποδίδονται από τη πιανίστρια Νίκη Λιόγκα.

 

Την παρουσίαση της εισαγωγής έκαναν οι: Δημήτρης Κρυωνάς και Μαρία Σαχινίδου (μαθητές γυμνασίου), Θεοδώρα Βαβαλέσκου και Χρήστος Πασ. Τσίρκας (Μέλη της Ομάδας «Οι Παραμυθάδες). 

 

Στην φράση «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική» ακούγονται τα μέλη της Ομάδας «Οι Παραμυθάδες»: Μέλη Μίχα, Αρετή Τσιφλίδου, Μαρία Παπακωνσταντίνου, Αδέλα Ράπτη, Θεοδώρα Βαβαλέσκου και Χρήστος Πασ. Τσίρκας.

 

Η Ομάδα μελέτης, διατήρησης και διάδοσης του λαϊκού παραμυθιού και παιχνιδιού «Οι Παραμυθαδες» συμμετέχουμε φέτος στις εκδηλώσεις της μέρας αυτής με την ακόλουθη δράση.

 

Απευθύναμε κάλεσμα σε φίλους και γνωστούς σε Ελλάδα και εξωτερικό να απαγγείλουν από ένα τετράστιχο από τον Ύμνο εις την ελευθερίαν. 

 

Τους ευχαριστούμε όλους για την άμεση και εγκάρδια ανταπόκρισή τους και με χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση σας παρουσιάζουμε ολόκληρο το έργο του Διονύσιου Σολωμού», αναφέρουν οι «Παραμυθάδες».