Αντιδράσεις προκαλεί στη Θάσο απόφαση της δημοτικής αρχής του νησιού με την οποία επιτρέπεται η κοπή μεγάλου αριθμού δέντρων προκειμένου να ηλεκτροδοτηθεί λατομείο στην περιοχή των Μαριών. 

 

Πιο συγκεκριμένα για την κατασκευή ηλεκτρικού δικτύου προβλέπεται κοπή δέντρων από την περιοχή των κεραιών ΟΤΕ-TV στο Υψάριο έως και το λατομείο στη θέση «Ψιτάκι». Σύμφωνα με την απόφαση θα κοπούν δέντρα έκτασης 108 χωρικών κυβικών μέτρων. 

 

"Επρεπε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή αυτονομία"

 

«Θα έπρεπε το κάθε λατομείο να εξασφαλίσει ενεργειακή αυτονομία μέσα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είτε αυτό είναι ο άνεμος ή ο ήλιος.

 

Ένα πολύ καλό μοντέλο που προωθήσαμε σαν δημοτική αρχή ήταν οι ενεργειακές κοινότητες μέσα από τις οποίες δεν χρειάζεται ούτε να κόβεις δέντρα, ούτε να καταστρέφεις τα δάση για να μεταφέρεις χιλιόμετρα μακριά την ενέργεια που απαιτεί μία επιχείρηση.

 

Μέσα από ενεργειακές κοινότητες και μέσα ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορεί αυτό να εξασφαλιστεί», είπε σε δηλώσεις στο KavalaNews.GR ο τέως δήμαρχο Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ.  

 

"Να αλλάξουμε νοοτροπία"

 

«Θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και τρόπο σκέψης όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας.

 

Όλα αυτά δεν έχουν να κάνουν μόνο με την καταστροφή του δάσους, αλλά και με το ενεργειακό μας αποτύπωμα, με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

 

Δεν είναι κάτι που πρέπει να το προσεγγίσουμε περιστασιακά και αποσπασματικά αλλά ολιστικά και μέσα σε ένα φρέσκο πνεύμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αειφορίας», τόνισε ο κ. Χατζηεμμανουήλ.  

 

«Το θέμα είναι πως θα προστατεύσουμε το δάσος και πως θα το κάνουμε να αναγεννάται.

 

Ως δημοτική αρχή είχαμε κάνει την διαχειριστική του δάσους. Μία μελέτη η οποία ορίζει όλους αυτούς τους τρόπους ανάπτυξης και καλλιέργειας του δάσους.

 

Είχαμε ετοιμάσει την αξιοποίηση της βιομάζας του δάσους. Μέσα από την αραίωση η οποία είναι απαραίτητη κάτω από επιστημονικά κριτήρια, το πως μπορεί η βιομάζα του δάσους να αποτελέσει ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και μάλιστα είχαμε μετρήσει το τι ενέργεια μπορεί να παράγει, ορίσαμε τις λατομικές ζώνες για να μην υπάρξει αυθαιρεσία, είχαμε φέρει σε επαφή στη Σχολή Δασοπονίας του ΑΠΘ και το αντίστοιχο του Πανεπιστημίου του Ρότεμπουργκ Γερμανίας (δες ΕΔΩ) ώστε να βλέπουν αυτές τις τεχνικές κάτω από το μικροκλίμα  του νησιού, πώς μπορούν να αποδώσουν.

 

Η μοναδικότητα του δάσους της Θάσου είναι γνωστή. Η "Μαύρη Πεύκη" είναι το είδος το οποίο ευδοκιμεί και είναι προσαρμοσμένο στο περιβάλλον», επισήμανε ο τέως δήμαρχος Θάσου.  

 

Η κόντρα Θεοδωρίδη - Κυριακίδη 

 

Το παραπάνω θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της παράταξης «Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί» του Δημήτρη Θεοδωρίδη όπου καταγγέλλει την δημοτική αρχή να σταματήσει «το έγκλημα που διαπράττει» (δες ΕΔΩ).

 

Λίγες ώρες αργότερα απάντησε ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης με δική του ανακοίνωση (δες ΕΔΩ).