Με αφορμή τις διαμαρτυρίες και καταγγελίες φορέων και κατοίκων του νησιού μας, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την κοπή δέντρων Μαύρης Πεύκης του δάσους της Θάσου, η παράταξη Δημοτική Θασιακή Κίνηση δηλώνει τα εξής: 

 

Η Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί καταγγέλλει τη Διοίκηση του Δήμου Θάσου, που στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29/10/2020, επί παρόντων 22 δημοτικών συμβούλων από το σύνολο των 27, αποφάσισε όχι κατά απόλυτη πλειοψηφία αλλά μόνο με 12 ψήφους και με αρνητική τη στάση της αντιπολίτευσης, και ενέκρινε την κοπή δέντρων Μαύρης Πεύκης σε μεγάλη έκταση για την κατασκευή ηλεκτρικού δικτύου διανομής από την περιοχή των κεραιών ΟΤΕ-ΤV στο Υψάριο μέχρι το Λατομείο στη θέση «Ψιτάκι» με σκοπό την ηλεκτροδότησή του.  

 

Η παράταξής μας καταψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο την κοπή των δέντρων Μαύρης Πεύκης, συνολικού όγκου 108,591 χ.κ.μ., ενός σπάνιου είδους Πεύκης σε περιοχή χαρακτηρισμένη Natura, γιατί καταστρέφει ανεπανόρθωτα ένα τμήμα του  δάσους της Θάσου και κατά συνέπεια υποβαθμίζει το περιβάλλον, την ώρα που οι προσπάθειες όλων μας συγκλίνουν σε περιβαλλοντικές λύσεις, οι οποίες να προστατεύουν το περιβάλλον και όχι να το καταστρέφουν.

 

Με την απόφασή της αυτή η Διοίκηση του Δήμου Θάσου αποδεικνύει ότι όχι μόνο δε διαθέτει περιβαλλοντική ευαισθησία και συνείδηση προς όφελος των κατοίκων του νησιού μας, αλλά κάνει τα στραβά μάτια στις έκνομες ενέργειες που κατά το παρελθόν διέπραξε η λατομική δραστηριότητα της προηγούμενης Εταιρίας στη θέση «Ψιτάκι». 

 

Καλούμε έστω και τώρα τη Διοίκηση του Δήμου Θάσου: 

Α) Να ανακαλέσει την απόφασή της και να σταματήσει την κοπή των δέντρων Μαύρης Πεύκης. 

Β) Να ελέγξει τη νέα Εταιρία εξόρυξης μαρμάρου:

    

1. Εάν υλοποιεί την αναδάσωση, με τον έλεγχο του Δασαρχείου Θάσου και σύμφωνα με την εγκριθείσα μελέτη, των εκτάσεων εμβαδού 11.244,72 τ.μ. και 6.264,68 τ.μ., στις οποίες παράνομα η προηγούμενη Εταιρία είχε προβεί σε λατομική εξόρυξη. 

    

2. Εάν έχει ολοκληρώσει τον καθαρισμό του γειτνιάζοντος υδατορέματος με το λατομείο από τους όγκους μαρμάρου και τα άλλα στείρα που είχε ρίξει η προηγούμενη Εταιρία, με συνέπεια από τη μεταφορά υλών της λατομικής δραστηριότητας να μπαζώνει σταδιακά το Φράγμα των Μαριών. 

   

 Γ) Εάν η τροφοδοσία σε νερό του λατομείου γίνεται από πηγές, όπως καταγγέλλουν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι των Μαριών, η ΔΕΥΑ Θάσου να προχωρήσει άμεσα στην υπόδειξη και έγκριση θέσης εφοδιασμού σε νερό της Εταιρίας τοποθετώντας συγχρόνως και υδρομετρητή των κυβικών κατανάλωσης νερού για την είσπραξη της αξίας τους, όπως προβλέπεται και στην ΑΕΠΟ.

 

Καλούμε τέλος τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκηςνα απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

 

Α) Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, που εκδόθηκε στις 1-8-2019 και ρητά αναφέρει ότι για τη λειτουργία των ηλεκτροκίνητων μηχανημάτων της Εταιρίας (διατρητικά, συρματοκοπές, γρύλοι) θα χρησιμοποιείται ηλεκτρικό ρεύμα που θα παρέχεται από τη γεννήτρια του λατομείου, έχει τροποποιηθεί; Αν όχι, η Εταιρία μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί;

 

Β) Η ΔΕΥΑ Θάσου, γιατί δεν έχει υλοποιήσει ακόμη την από 20-11-2018 βεβαίωσή της, στην οποία στηρίχτηκε και η έκδοση της ΑΕΠΟ, όπου ρητά αναφέρεται ότι θα υποδείξει στην Εταιρία συγκεκριμένη θέση τροφοδοσίας της σε νερό τοποθετώντας παροχή νερού και υδρομετρητή των κυβικών κατανάλωσης; 

 

Γ) Αν τα παραπάνω ευσταθούν, που σημαίνει ότι δεν τηρούνται οι όροι της ΑΕΠΟ, πρέπει να ανακληθεί η έγκριση της λατομικής εξόρυξης μαρμάρου και να εφαρμοστούν οι διατάξεις της δασικής νομοθεσίας;  

 

Η Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί, έχει την ηθική υποχρέωση να αγωνίζεται για να προφυλάξει το περιβάλλον της Θάσου, στο οποίο ανήκουμε εμείς και τα παιδιά μας, και να καταγγέλλει όπου διαπιστώνει ενέργειες και συμπεριφορές που το καταστρέφουν! 

 

Για τη Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί

             Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

             Θεοδωρίδης Δημήτριος

             Παπαγεωργίου Ιωάννης