Δημοπρατείται η ανακατασκευή της δυτικής προσαγωγού διώρυγας του Νέστου. "Με αυτό το έργο αναμένεται, να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η Χρυσούπολη και θα αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα, με δεδομένο ότι θα γίνεται εξοικονόμηση πάνω από 20% του νερού και πρόκειται να βοηθήσει 8.000 παραγωγούς, μέλη του ΤΟΕΒ και άλλους πολίτες".

 

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά τη συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Κώστα Αντωνιάδη, με τον βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριου Λαζαρίδη. 

 

Συζητήθηκαν τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, με ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.

 

Πιο συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι τα τεύχη δημοπράτησης για το διαγωνισμό του έργου ανακατασκευής της δυτικής προσαγωγού διώρυγας του Νέστου βρίσκονται προς τυπική έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. 

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του ο κ. Λαζαρίδης επισημαίνει  ότι η ανακατασκευή της δυτικής προσαγωγού διώρυγας του Νέστου, συνολικού ύψους 11.500.000 ευρώ, εντάχθηκε στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) μετά από ενέργειες του. 

 

"Σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, όταν εντάξαμε στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων την ανακατασκευή της δυτικής προσαγωγού διώρυγας του Νέστου, πλέον τα τεύχη δημοπράτησης βρίσκονται στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης προς την τυπική τους έγκριση, έτσι ώστε στη συνέχεια το έργο να δημοπρατηθεί και να δώσει λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα και δίκαιο αίτημα των αγροτών - και όχι μόνο - της περιοχής. 

 

Με την ανακατασκευή αυτή, 50 ολόκληρα χρόνια μετά την αρχική κατασκευή του έργου, αφενός θα θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η Χρυσούπολη και αφετέρου θα αυξηθεί το αγροτικό εισόδημα, με δεδομένο ότι θα γίνεται εξοικονόμηση πάνω από 20% του νερού και βεβαίως αυτό θα βοηθήσει 8.000 παραγωγούς, μέλη του ΤΟΕΒ και άλλους πολίτες.

 

Τη δική του σημασία έχει το γεγονός ότι καταφέραμε να εντάξουμε αυτό το έργο πέντε μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία - θυμίζω Ιούλιος 2019, Δεκέμβριος 2019 -  όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, επί 4,5 χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτα για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου και του πρωτογενούς τομέα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, κ. Χρ. Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, κ.  Κώστα Αντωνιάδη με τον οποίο έχουμε αγαστή - και προς όφελος των συμπολιτών μας - συνεργασία, το Δήμαρχο Νέστου, κ. Σ. Μιχαηλίδη, καθώς και τα στελέχη της Π.Ε. Καβάλας που πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά το έκαναν πράξη" δήλωσε ο κ. Λαζαρίδης

 

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για τον αγροτικό κόσμο του Δήμου Νέστου, γιατί ένα χρόνιο αίτημά τους βαίνει προς υλοποίηση. Η Π.Ε. Καβάλας ολοκλήρωσε  τα τεύχη δημοπράτησης και το σχέδιο διακήρυξης του έργου που αφορά την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της Δυτικής Προσαγωγού και των αρδευτικών δικτύων, τα οποία κατασκευάστηκαν πριν από πενήντα (50) και πλέον έτη και για αυτό παρουσιάζουν φθορές με αποτέλεσμα να έχουμε πάνω από 20% απώλεια νερού.

 

Με την Δημοπράτηση του πιο πάνω έργου θα γίνουν εργασίες ανακατασκευής και ενίσχυσης της Δυτικής Προσαγωγού και των επενδεδυμένων από σκυρόδεμα διωρύγων που τροφοδοτεί αυτή με νερό τον κάμπο του Νέστου, ενώ στις διώρυγες με εκτεταμένη φθορά θα γίνει προσθήκη νέας επένδυσης, και στις περιοχές με περιορισμένη φθορά θα γίνει κατά τόπο αντικατάσταση με ισόπαχη επένδυση.

 

Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για το Δήμο Νέστου και θα δώσει, αφενός μεν προστιθέμενη αξία στον πρωτογενή τομέα και στις δυναμικές καλλιέργειες της περιοχής αυξάνοντας το εισόδημα των αγροτών, αφετέρου δε θα βοηθήσει και στην καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Νέστου.

 

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Χρήστο Μέτιο, τον Βουλευτή Καβάλας Μακάριο Λαζαρίδη και τον Δήμαρχο Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη, οι οποίοι συμβάλλανε τα μέγιστα για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς επίσης και τον προϊστάμενο και τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Καβάλας που σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσαν όλο τον φάκελο ώστε τους επόμενους μήνες να δημοπρατηθεί το πιο πάνω έργο», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης.