Οι αποκαλύψεις της ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας Σοφίας Μπεκατώρου οδήγησαν και άλλες γυναίκες, αθλήτριες και άλλες, να μιλήσουν για αντίστοιχα βιώματα, τα οποία φαίνεται ότι είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο. Σύμφωνα με την έρευνα της Prorata, οι ερωτώμενοι πιστεύουν σε ποσοστό 87% ότι είναι δύσκολο να δικαιωθεί το θύμα της σεξουαλικής παρενόχλησης.

 

Η έρευνα της PRORATA S.A διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 22 και 24 Ιανουαρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.115 ατόμων και αποτυπώνει τα όρια της ανεκτικότητας απέναντι στα φαινόμενα παρενόχλησης και κακοποίησης που σχετίζονται με το φύλο. Επίσης επιβεβαιώνουν τη σχετικά πιο διευρυμένη ανοχή των ανδρών απέναντι σε αυτά.

 

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι το 65% των γυναικών δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης με τους χώρους εργασίας και τα περιστατικά στον δρόμο να αποτελούν τα πιο συνηθισμένα μέρη στα οποία βιώνονται οι επιθέσεις.

 

Επίσης, άνδρες και γυναίκες συμμερίζονται με σχεδόν καθολικό τρόπο (87%) την άποψη ότι δεν είναι καθόλου εύκολο ή όχι ιδιαίτερα εύκολο να δικαιωθεί μια γυναίκα που έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης.

 

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες (83% στο σύνολο των ερωτηθέντων, ανδρών και γυναικών) πιστεύουν πως ο κύριος λόγος για τον οποίο μια γυναίκα καταγγέλλει δημόσια ένα περιστατικό παρενόχλησης ή κακοποίησης είναι ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. 

 

Πάντως το ανησυχητικό είναι πως είναι ευρεία η νομιμοποίηση της άποψης ότι «με το να θεωρούμε ότι τα πάντα πλέον αποτελούν σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να οδηγηθούμε σε ‘‘ποινικοποίηση’’ του φλερτ», ειδικά μεταξύ των ανδρών. Στον συνολικό πληθυσμό μόλις το 41% συμφωνεί με τη συγκεκριμένη άποψη και το 57% διαφωνεί, η συγκεκριμένη αντίληψη είναι σημαντικά πιο δημοφιλής μεταξύ των ανδρών (58%), οι οποίοι σε αντίθεση με τις γυναίκες τείνουν να την συμμερίζονται.

Ανδρικές συμπεριφορές που συχνά αποτελούν ενέργειες παρενόχλησης θεωρούνται το σχόλιο κάποιου ατόμου με το οποίο δεν έχουν υπάρξει ερωτικές επαφές και στο οποίο εμπεριέχονται σεξουαλικοί υπαινιγμοί, καθώς και το επίμονο κοίταγμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. 

Αντίθετα, η πλειοψηφία των γυναικών δεν προσλαμβάνει το σφύριγμα στο δρόμο ή το κλείσιμο του ματιού ως σεξουαλική παρενόχληση, αν και σημαντική μερίδα γυναικών απαντάει πως το αν είναι ή δεν είναι παρενόχληση το κάθε ένα από τα παραπάνω εξαρτάται και από την περίσταση.