Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα Σάββατο 9 Ιανουρίου από τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πάτρας Γιάννη Καλαμπόκας. Την ιστορία θυμίζει ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας της "Συμπαράταξης Πολιτών" Σωτήρης Σωτηριάδης με ανάρτησή του στο facebook 

 

Συγκεκριμένα αναφέρει : 

 

Πριν από 30 χρόνια με ΤΡΑΜΠούκικο τρόπο μέλη της ΟΝΝΕΔ Πάτρας μπουκάρουν στο Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας με σιδηρολοστούς και καδρόνια. Λίγο μετα τα μεσάνυχτα, στις 9 Γεναρη 1991 ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας Γιάννης Καλαμπόκας δολοφονεί τον καθηγητή Μαθηματικών Νίκο Τεμπονέρα χτυπώντας τον με σιδηρολοστό στο κεφάλι.

 

Εκείνη την περίοδο πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ένα μεγάλο ποσοστό (πάνω από 70%) γυμνασίων και λυκείων ήταν υπό κατάληψη από μαθητές και μαθήτριες που αντιδρούσαν στο αναχρονιστικό πολυνομοσχέδιο του τότε υπουργού παιδείας, Βασίλη Κοντογιαννόπουλου.

 

Για την ιστορία:
 

Στις 9 Μαρτίου 1993 το Κακουργιοδικείο του Βόλου καταδίκασε τον Γιάννη Καλαμπόκα σε ισόβια. Το δικαστήριο έκρινε τον Καλαμπόκα ένοχο ανθρωποκτονίας από πρόθεση την οποία τέλεσε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.

 

Συνήγοροι υπεράσπισής του δολοφόνου Καλαμπόκα τρία κορυφαία ονόματα του τότε νομικού κόσμου. Όλοι τους προερχόμενοι πολιτικά από το χώρο του κόμματος της Ν.Δ.
1. Απόστολος Ανδρεουλάκος
2. Κώστας Κωνσταντινίδης
3. Επαμεινώνδας Ζαφειρόπουλος
Αργότερα η ποινή του Καλαμπόκα μειώθηκε από ισόβια σε 17 χρόνια και 3 μήνες.
Τελικά αποφυλακίζεται στις 2 Φεβρουαρίου του 1998 λόγω «καλής συμπεριφοράς», έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του.

 

Στη συνέχεια ανοίγει μια εταιρεία που έβγαζε κοινόχρηστα σε πολυκατοικίες την οποία έκλεισε όταν τον προσλαμβάνει η εθνική τράπεζα της Ελλάδας στην Αθήνα και μετά στο Βόλο όπου αργότερα προάγεται σε προϊστάμενο. Ο Νίκος Τεμπονέρας θα είναι πάντα ζωντανός σε κάθε αγώνα, σε κάθε μάχη σε κάθε διεκδίκηση.