Άστατος θα είναι ο καιρός σε μεγάλο μέρος της χώρας τις επόμενες ώρες, αλλά και τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021.

 

 Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν σε αρκετές περιοχές της χώρας έως το πρωί της Κυριακής (03.01.2021), αναμένεται να συνεχιστούν κυρίως στο Ιόνιο, στα δυτικά ηπειρωτικά, στη Μακεδονία, στη Θράκη και σε νησιωτικά τμήματα του Βορειοανατολικού Αιγαίου.Tα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα, ιδιαίτερα στα δυτικά, όπου ενδέχεται το βράδυ να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση.

 

Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ

 

Δευτέρα (04-01-2021)
 

Από τις πρωινές ώρες την κεντρική Στερεά, τη δυτική και την ανατολική Πελοπόννησο, με εξασθένηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες και την κεντρική Μακεδονία κατά διαστήματα. Από τις μεσημβρινές ώρες την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την ανατολική Μακεδονία, την Εύβοια, τις Σποράδες και πρόσκαιρα τη Θεσσαλία με εξασθένηση των φαινομένων αργά τη νύχτα της Δευτέρας (04-01-2021).

Από τις απογευματινές ώρες τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.
 

Από τις βραδινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και οι βόρειες Κυκλάδες.
 

Αύριο Δευτέρα (04-01-2021) στο Αιγαίο θα πνέουν νοτίων διευθύνσεων θυελλώδεις άνεμοι 7 με 8 και πιθανώς στο βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα το βράδυ έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τη νύχτα.
 

Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν:
 

Από τη νύχτα της Κυριακής (03-01-2021) έως το μεσημέρι της Δευτέρας (04-01-2021) στα ορεινά της βορειοδυτικής ηπειρωτικής χώρας. Από τις απογευματινές έως και τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας (04-01-2021) στα ορεινά της Θράκης.

 

Μέτωπο κακοκαιρίας από το βράδυ

 

Στην Καβάλα, σύμφωνα με το meteokav.gr, για απόψε υπάρχει πιθανότητα βροχής και ελάχιστη θερμοκρασία 10 βαθμούς. 

 

Για την Δευτέρα ο καιρός όπως αναφέρει το meteokav.gr θα είναι: νεφελώδης το πρωί, μεταβαλλόμενος σε πλήρη νεφοκάλυψη το απόγευμα. Κατά τόπους ελαφρά ομίχλη. Βροχή πιθανόν. Υετός σε μορφή όμβρων κατά περιόδους. Μέγιστη 11°. Άνεμος νοτιοανατολικός περίπου 11 km/h το πρωί, μεταβαλλόμενος σε 17 km/h, με ριπές έως 34 km/h, το απόγευμα. Πιθανότητα υετού 80%. Υετός κυρίως μεταξύ 30 και 50 mm.

 

Σχεδόν νεφελώδης προς νεφελώδη το βράδυ (4/1), μεταβαλλόμενος σε αίθριο μετά τα μεσάνυχτα. Μέτρια ομίχλη το βράδυ, μετά μέτριος έως έντονη ομίχλη μετά τα μεσάνυχτα. Βροχή πιθανόν το βράδυ, αργότερα μια μικρή πιθανότητα βροχής μετά τα μεσάνυχτα. Ελάχιστη 9°. Ανεμος νοτιοδυτικός περίπου 8 km/h, με ριπές έως 27 km/h. Πιθανότητα υετού 70%. Υετός κυρίως μεταξύ 10 και 20 mm.

 

«Πιθανόν έντονα φαινόμενα την Δευτέρα»

 

Σε ανάρτησή του γνωστός μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου αναφέρει:

 

«Φίλες και φίλοι, όπως σας είχα ενημερώσει και από τα δελτία καιρού της ΕΡΤ 3 και από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας,  επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, 4 του μηνός με βροχές και καταιγίδες. 

 

Με τους χρωματισμούς στον χάρτη παραθέτω τις περιοχές όπου η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη τα φαινόμενα να είναι εντονότερα και να έχουν σχετικά μεγαλύτερη ένταση και  διάρκεια και ίσως να προκαλέσουν και προβλήματα. 

 

Μια στοιχειώδης προσοχή όμως χρειάζεται γενικώς όπως είναι λογικό. Ο καιρός πάντως μετά το μεσημέρι θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση στα περισσότερα δυτικά και η ηπειρωτικά τμήματα!»

 

Δείτε τον χάρτη: