Συναγερμός έχει σημάνει στην Καβάλα με την εξέλιξη της πανδημίας καθώς φαίνεται να μην μπαίνει "φρένο" στην εξάπλωσή της, κάτι που δείχνουν και οι μετρήσεις των λυμάτων.
 

"H κατάσταση δεν βελτιώνεται. Φαίνεται και από τα λύματα. Τα στοιχεία έδειχναν υψηλή μόλυνση των από τον ιό μέσα στο Νοέμβριο. Δεν βελτιώθηκαν τα πράγματα, αυτό φαίνεται και από τα κρούσματα και τους θανάτους. Είμαστε σε οριακή κατάσταση. Χρειάζεται πολύ προσοχή. Ο κόσμος πρέπει να μείνει μέσα. Παρόλο που είναι κλειστή η αγορά η μετάδοση συνεχίζεται αλλού και δεν είναι μόνο στην οικογένεια. Τα πράγματα κρέμονται σε μία κλωστή", δήλωσε σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ant1 ο νομίατρος Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος
 

Από τις αρχές Νοεμβρίου ξεκίνησαν οι μετρήσεις στα λύματα του βιολογικού της Καβάλας ώστε να διαπιστωθεί το ιικό φορτίο στην περιοχή (δες ΕΔΩ). Το πρόγραμμα ξεκίνησε με δύο δειγματοληψίες ανά εβδομάδα και το «τρέχει» η Περιφέρεια σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή της Αλεξανδρούπολης.

 

Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας της ΑΜΘ Κώστας Βενετίδης στο KavalaNews.GR, στις αρχές του περασμένου μήνα τα λύματα στην Καβάλα έδειξαν ότι υπάρχει ιικό φορτίο: 
 

"Στην Καβάλα στις 4 Νοεμβρίου έδειξαν τα λύματα ότι υπάρχει ιικο φορτίο αλλά δεν μπορούσε το μικροβιολογικό εργαστήριο να μας βγάλει τα νούμερα ακριβώς. Θέλει ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα. Εκείνο το διάστημα σε αυτή την ημερομηνία υπήρχε φορτίο αλλά δεν μπορούσαμε να δούμε τον αριθμό. Τώρα περιμένουμε τις επόμενες ημέρες τα αποτελέσματα του επόμενου διαστήματος. Να συγκρίνουμε δηλαδή αν αυξάνεται ή μειώνεται ή παραμένει σταθερό", είπε ο κ. Βενετίδης.  

 

"Το είχαμε συζητήσει με όλα τα στελέχη μας σε κάθε Περιφερειακή  Ενότητας από τις αρχές Απριλίου. Επειδή είχαμε σύμβαση με το ΔΠΘ όπου έκανε ελέγχους στα νερά, για μικρόβια, ασθένειες κ.α. το καλοκαίρι θεωρήσαμε ότι μετακινείται αρκετός κόσμος, θεωρήσαμε ότι τα αποτελέσματα που θα έβγαιναν θα ήταν εσφαλμένα και είπαμε να το ξεκινήσουμε μετά τον Σεπτέμβριο", σημείωσε ο κ. Βενετίδης.
 

Επίσης όπως επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας : "Ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα ώστε να προμηθευτούμε κάποιους αυτόματους δειγματολήπτες για τους βιολογικούς. Και πέρα από τον covid θα μπορούμε να ελέγχουμε και τυχόν άλλες ασθένειες, όπως για τα κουνούπια, ηπατίτιδα κ.α."