Άρχισαν οι μετρήσεις των λυμάτων του βιολογικού της Καβάλας, ώστε να διαπιστωθεί το ιικό φορτίο στην περιοχή.

 

«Το ξεκινήσαμε τώρα. Τα στοιχεία εκτιμώνται σε ένα βάθος χρόνου. Κοιτάς την πορεία. Δεν παίρνουμε ένα δείγμα και βγάζουμε συμπέρασμα», είπε στο KavalaNews.GR ο νομίατρος της Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος.  

 

Η πρώτη εικόνα θα σχηματιστεί όταν αρχίσουν να συγκεντρώνονται κάποια δείγματα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με δύο δειγματοληψίες ανά εβδομάδα και το «τρέχει» η Περιφέρεια σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή της Αλεξανδρούπολης.

 

Τι δείχνουν οι μετρήσεις των λυμάτων

 

Με μια σειρά από μετρήσεις των αντιγράφων του ιού, εξισώσεις, μαθηματικά μοντέλα, στατιστικές μεθόδους, οι επιστήμονες υπολογίζουν το ιικό φορτίο στα λύματα και το «μεταφράζουν» σε αριθμό προσβληθέντων ατόμων.

 

«Ωστόσο ο αριθμός αυτός αποτελεί τη διάμεση τιμή ενός μεγάλου εύρους τιμών στο οποίο καταλήγουμε, καθώς υπεισέρχονται αβεβαιότητες στους υπολογισμούς, λόγω του διαφορετικού φορτίου των προσβληθέντων. Οι ασυμπτωματικοί έχουν πολύ χαμηλότερο φορτίο από τους συμπτωματικούς και τους βαριά νοσούντες», είπε στο kathimerini.gr ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών, o Νίκος Θωμαϊδης.

 

Οι μετρήσεις στην Θεσσαλονίκη

 

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στις έρευνες που πραγματοποιεί το ΑΠΘ σχετικά με τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του κορωνοϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για αυξητική τάση.

 

Αναφέρθηκε, μιλώντας στο mega,  στα στοιχεία που βλέπαμε κάθε 15 ημέρες τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα στις μετρήσεις που έγιναν στις 12, στις 21 και στις 27 Οκτωβρίου είναι συμβατά με την επιδημιολογική εικόνα της πόλης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα αποτελέσματα από τις μετρήσεις των λυμάτων, οι επιστήμονες μπορούν εντοπίσουν το κατά πόσο ο πλυθυσμός καταναλώνει φάρμακα, τι είδους είναι αυτά, ουσίες κλπ.

 

"Η Καβάλα είναι επιβαρυμένη"

 

Σχετικά με το lockdown που ανακοίνωσε χθες (5/11) ο πρωθυπουργός, ο νομίατρος Καβάλας , εξήγησε πως  « ήταν αναπόφευκτο το lockdown η κατάσταση δεν μπορούσε να περιοριστεί με άλλο τρόπο. Πιστεύω ότι θα λειτουργήσει και θα επαναφέρει την κατάσταση σε ανεκτά επίπεδα σε βάθος ενός μήνα».