"Ο νέος κανονισμός του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που ψηφίστηκε την Πέμπτη από το Δημοτικό Συμβούλιο, αποδεικνύει ότι η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεν έχει καμία επαφή με την τραγική υγειονομική, κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι δημότες μας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της παράταξης "ο Τόπος της Ζωής μας", Μάκης Παπαδόπουλος. 

 

Αναλυτικά: 

 

Τα χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια που ορίζει ο νέος κανονισμός, για να γίνουν οι δημότες δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου, αποκλείουν ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας που είναι μεν εργαζόμενοι, μικρο-επαγγελματίες, συνταξιούχοι, και από άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά αντιμετωπίζουν την απειλή της φτώχειας και βιώνουν πραγματικά προβλήματα καθημερινής επιβίωσης.

 

Η παράταξή μας, ήδη από το 2017, έχει διατυπώσει την πρόταση να επεκταθούν τα εισοδηματικά κριτήρια για το Κοινωνικό Παντοπωλείο, έτσι ώστε να πλησιάσουν τα Εθνικά Όρια Φτώχειας ανά μέγεθος νοικοκυριού.

 

Στόχος του Κοινωνικού Παντοπωλείου δεν είναι να καλύπτει μόνο όσους αντιμετωπίζουν την ακραία φτώχεια, αλλά και όσους ανήκαν κάποτε στα μικρομεσαία εισοδήματα και τώρα βρίσκονται στα Εθνικά Όρια της Φτώχειας.

 

Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε τα εξής εισοδηματικά κριτήρια:

 

Οικογενειακή κατάσταση

 

 

ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΙΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

 

 

 

ΚΟΙΝ. ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

(Πρόταση διοίκησης Δήμου)

ΚΟΙΝ. ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

(Πρόταση Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ)

 Μεμονωμένο άτομο

 

4.917

3.600

4.900

Οικογένεια χωρίς εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 1 εξαρτώμενο μέλος

 

 

4.800

7.350

 Οικογένεια με 1 εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 εξαρτώμενα μέλη

 

 

5.400

8.820

 Οικογένεια με 2 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 εξαρτώμενα μέλη

 

10.326

6.000

10.290

 Οικογένεια με 3 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 εξαρτώμενα μέλη

 

 

6.600

11.760

 Οικογένεια με 4 και άνω εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 και άνω εξαρτώμενα μέλη

 

 

7.200

13.230

 

Η πρότασή μας βασίζεται στα επίσημα Εθνικά Όρια Φτώχειας που ανακοινώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και ακολουθεί το μοντέλο του ΟΟΣΑ για τον υπολογισμό του ορίου φτώχειας ανά μέγεθος νοικοκυριού.

 

Η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων θα πρέπει να συνοδευτεί με μία γενναία αύξηση του προϋπολογισμού του Κοινωνικού Παντοπωλείου από τις 145.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ και να αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ανάλογα με τις ανάγκες.

 

Η δικαιολογία από τον Δήμαρχο Καβάλας ότι ο Δήμος δεν έχει χρήματα για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής είναι “εκτός πραγματικότητας” μπροστά σε μία τέτοιας έκτασης κρίση, όπου κινδυνεύουν άμεσα οι δημότες μας.

 

Είναι πολιτική επιλογή του Δημάρχου Καβάλας να μην επενδύει πόρους για τη στήριξη των δημοτών μας, σε μία περίοδο που οφείλει να βάλει σε απόλυτη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής του Δήμου την κοινωνική προστασία.

 

Η δική μας δέσμευση απέναντι στους δημότες ήταν, είναι και θα είναι: κανένα νοικοκυριό χωρίς πρόσβαση σε φαγητό, στέγη, νερό, ρεύμα και εκπαίδευση.