Αδυναμία δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στη Βουλή, σε ερώτηση για πότε θα γίνουν μαζικά τεστ στον πληθυσμό της Καβάλας. 

 

Το θέμα έφερε στη Βουλή η Τάνια Ελευθεριάδου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την έλλειψη τεστ και την απουσία ιχνηλάτησης σε πολλά θετικά κρούσματα. 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 

 

 

Στην πρωτολογία της, η βουλευτής Καβάλας τού ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στους οικείους των θυμάτων της πανδημίας και τα συγχαρητήριά της στους υγειονομικούς για τις προσπάθειές τους. 

 

«Φαντάζομαι ο κ. υπουργός δεν συμφωνεί με τις δηλώσεις του κ. Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα που πανηγυρίζει πάνω από τους εκατοντάδες νεκρούς ούτε και με τις δηλώσεις του κ. Μακάριου Λαζαρίδη ο οποίος είπε ότι οι υγειονομικοί είναι ανεύθυνοι και κατευθυνόμενοι επειδή ζητούν τα αυτονόητα» σχολίασε η κ. Ελευθεριάδου και ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις από το Υπουργείο Υγείας για τα ζητήματα τεστ και ιχνηλατήσεων στο νομό Καβάλας. 

 

Έκανε λόγο για «εγκληματική υποκαταγραφή της κατάστασης» στην Καβάλα και τόνισε πως η πρωτεύουσα του νομού αποτελεί το μοναδικό αστικό κέντρο στη βόρεια Ελλάδα όπου δεν έγιναν μαζικά τεστ στο γενικό πληθυσμό. 

 

Υπενθύμισε ότι από τα μέχρι τώρα τεστ στην Καβάλα, το ποσοστό θετικότητας έχει φτάσει έως το δυσθεώρητο 47% ενώ έκανε ειδική μνεία σε εστίες κρουσμάτων στην περιφέρεια του νομού. 

 

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην περίπτωση της Θάσου, όπου θετικοί στον κορωνοϊό περίμεναν το αποτέλεσμα του τεστ για 10 ολόκληρες μέρες χωρίς να γίνει ποτέ ιχνηλάτηση αλλά και στην περίπτωση ενός συμβάντος υπερμετάδοσης στη Νικήσιανη μετά από γάμο, το οποίο είχε επιπτώσεις και σε τοπική κλινική

 

«Ο ιδιοκτήτης της κλινικής ήταν υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και θα έπρεπε να έχετε εκ των έσω πληροφόρηση για την κατάσταση» είπε η βουλευτής και πρόσθεσε: 

 

«Όλοι αναρωτιούνται γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει εκτεταμένα τεστ στην πόλη της Καβάλας». 

 

Σημείωσε δε ότι στα «κατόπιν ραντεβού» rapid test σε Ελευθερούπολη και Νικήσιανη, ο ΕΟΔΥ διέθεσε 600 τεστ όμως δεν έγιναν ούτε τα μισά

 

Μίλησε επίσης για «προβληματική διαδικασία ιχνηλάτησης μέσα στην πόλη». 

 

 

Κοντοζαμάνης: "Ιδιαιτέρως επιβαρυμένη η κατάσταση στην Καβάλα" 

 

Παίρνοντας το λόγο, ο υφυπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι και στην Καβάλα «η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένη» και υποστήριξε ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια και ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν». 

 

Σχετικά με τα τεστ και τις ιχνηλατήσεις είπε:  

 

«Οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες, όπως και οι πόροι που διαθέτουμε…» 

 

Συμπλήρωσε δε: «λειτουργούμε βάσει σχεδίου αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε 10 εκατομμύρια τεστ τη μέρα, ούτε έχουμε διαθέσιμες κλίνες απλής νοσηλείας και μονάδες εντατικής θεραπείας. Μέχρι σήμερα όποιος χρειάστηκε, έχει αυτή την υπηρεσία…» 

 

Και απάντηση δεν δόθηκε... 

 

«Κύριε υπουργέ… δεν έλαβα καμία απάντηση» είπε στη δευτερολογία της η βουλευτής Καβάλας τού ΣΥΡΙΖΑ κι επέμεινε να λάβει απάντηση για τους λόγους για τους οποίους ο ΕΟΔΥ δεν ήρθε ποτέ στην πόλη της Καβάλας για μαζικά τεστ στο γενικό πληθυσμό. 

 

«Δε μίλησα εγώ στην ερώτησή μου για το σύστημα υγείας. Παρ’ όλα αυτά εσείς επιλέξατε να κάνετε μια αναδρομή στο τι δήθεν έχετε κάνει» είπε επίσης η κ. Ελευθεριάδου και αναφέρθηκε συνοπτικά στην εκτός ορίων κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο. 

 

Το νοσοκομείο της Καβάλας είναι πλήρες! 

 

Η κ. Ελευθεριάδου τόνισε ότι πέραν των κλινών ΜΕΘ που είναι όλες γεμάτες, έχει πλέον γεμίσει και η κορωνοκλινική και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης περισσότερων κλινών μέσα στο νοσοκομείο. 

 

Μετέφερε δε την πληροφόρηση που της έδωσαν από το νοσοκομείο το πρωί της Δευτέρας ότι το επόμενο βήμα είναι να αναπτυχθούν κρεβάτια σε γήπεδα (η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε λίγη ώρα αργότερα από τον διοικητή του νοσοκομείου – δείτε ΕΔΩ). 

 

«Οι γιατροί πλέον επιλέγουν ποιος θα νοσηλευτεί και ποιος θα πάρει οδηγία για κατ΄οίκον νοσηλεία» τόνισε η βουλευτής και θύμισε στον υπουργό την περίπτωση που συγκλόνισε το πανελλήνιο, όταν παραπληγικό άτομο με ειδικές ανάγκες βρέθηκε στο σπίτι του, ένα στάδιο πριν τη διασωλήνωση, πάνω από τη νεκρή επί δύο μέρες μητέρα του. 

 

Είχαν διαγνωστεί και οι δύο με κορωνοϊό και τους είχε δοθεί οδηγία για κατ’ οίκον απομόνωση.

 

Δεκάδες προσλήψεις στις Σέρρες, καμία στην Καβάλα 

 

«Πήρατε απόφαση να ενισχύσετε νοσοκομεία σε εκλογικές περιφέρειες υπουργών σας, όπως οι Σέρρες όπου προσλάβατε 40 νοσηλευτές και 15 τραυματιοφορείς και στην Καβάλα δεν προσλάβατε κανέναν. Οι γιατροί που έρχονται στο νοσοκομείο είναι από προκήρυξη του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ» είπε επίσης η κ. Ελευθεριάδου.