Ως ένα πολύ καλό πρόγραμμα χαρακτήρισε τη μη επιστρεπτέα επιχορήγηση της Περιφέρειας ΑΜΘ ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης εξηγώντας τα… πλεονεκτήματα έναντι άλλων περιφερειών της χώρας. Επίσης έκανε διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο υποβολής των αιτήσεων, την χρηματοδότηση καθώς και για όσα ακούγονται για μελετητικά γραφεία που ζητούν μέχρι και 300 ευρώ.

 

«Είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα και αφορά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.  Στην ΑΜΘ το 95% είναι σε αυτή τη κατάσταση, δηλαδή 37.000 επιχειρήσεις, ενώ περιλαμβάνονται και οι αυτοαπασχολούμενοι.  Αυτό σημαίνει  ότι ειδικότητες, όπως οι οδηγοί ταξί, οι δικηγόροι, μηχανικοί, ή κομμωτές δεν θα πάρουν την αποζημίωση των 2000 ευρώ που δίνει η δική μας Περιφέρεια», είπε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης.

 

«Είναι πολιτική απόφαση και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος»

 

«Όποια απόφαση και να παρθεί είναι μια πολιτική απόφαση που θα κριθεί εκ του αποτελέσματος και δεν μπορεί να ικανοποιήσει το σύνολο όλων των επιχειρήσεων. Εμείς εδώ όμως σε αντίθεση με την Αττική θα χρηματοδοτήσουμε τους αυτοαπασχολούμενους. Εμείς όταν σχεδιάσαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα των 45 εκ ευρώ,  είδαμε τι χρήματα πηγαίνουν σε άλλες περιφέρειες και θα δούμε ότι στην ΑΜΘ τα ποσά είναι πολύ σημαντικά. Οι άλλες περιφέρειες παίρνουν από 3 – 40 εκ ευρώ και εμείς παίρνουμε 45 εκ ευρώ σε πρώτη φάση». Ο κ. Αντωνιάδης σημείωσε ότι αρκετοί λένε πως στις άλλες περιφέρειες θα χρηματοδοτηθούν όλες οι επιχειρήσεις , αλλά αυτό είναι λάθος.

 

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα μια επιχείρηση εστίασης, στην παραλία Οφρυνίου: «σίγουρα θα πάρει 2 χιλιάδες ευρώ, ενώ μια άλλη που βρίσκεται στην Ασπροβάλτα θα πάρει 50.000ευρώ. Αυτό είναι ψέμα γιατί εκεί υπάρχει η συγκριτική αξιολόγηση και η μοριοδότηση, πόσα έξοδα έχεις, πόσο τζίρο έχεις. Όλοι ελπίζουν πως θα αποζημιωθούν στις άλλες περιφέρειες, ενώ επι του πρακτέου το 90% αυτών των επιχειρήσεων θα μείνει απ έξω», είπε ο Κώστας Αντωνιάδης. 

 

Οι αιτήσεις του προγράμματος και η φορολογική ενημερότητα

 

Το πρόγραμμα στην ΑΜΘ ξεκινάει στις 4 Νοεμβρίου (ολοκληρώνεται στις 19 Μαρτίου) και σε πρώτη φάση δεν θα χρειαστεί η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα . Αυτό θα χρειαστεί στη δεύτερη φάση  όταν υπάρξει η έγκριση ότι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης εξήγησε επίσης ότι αν κάποιος απορριφθεί για διάφορους λόγους, έχει το δικαίωμα να υποβάλλει εκ νέου αίτηση.  Σημείωσε επίσης πως αν κάποια επιχείρηση, έχει την έδρα της στην Θεσσαλονίκη και έχει υποκατάστημα στην Καβάλα, τότε και αυτή δικαιούται να ενταχθεί στο πρόγραμμα της δικής μας περιφέρειας.

 

 

Πότε θα χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις

 

Μόλις υποβληθεί η αίτηση τις επόμενες 10-15 μέρες θα γίνει η αξιολόγηση, τότε θα ζητηθεί ενημερότητα και στον επόμενο μήνα θα πληρωθεί η επιχείρηση ή ο αυτοαπασχολούμενος.  «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα περιμένουμε τον Μάρτιο για να πληρωθούν οι δικαιούχοι του συγκεκριμένου προγράμματος.  Έτσι ο στόχος να πέσουν χρήματα στην αγορά μας στα Χριστούγεννα δεν είναι άπιαστος, αρκεί να κινηθούμε έγκαιρα».

 

«Δεν γνωρίζουν όλοι το πρόγραμμα»

 

«Επειδή έχει δοθεί μεγάλο βάρος στις τουριστικές και  εποχικές επιχειρήσεις, πολλοί επαγγελματίες , δεν γνωρίζουν το πρόγραμμα αυτό.. Καλούμε τους ‘μικρούς’ επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενος να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στις 4 Νοεμβρίου που ξεκινά το πρόγραμμα της μη Επιστρεπτέας Προκαταβολής». 

 

Ένα από τα σημεία που στάθηκε ο αντιπεριφειάρχης Καβάλας είναι «κάποια μελετητικά γραφεία που ζητούν 200-300ευρώ για να κάνουν τις αιτήσεις. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

 

Στην δική μας Περιφέρεια το πρόγραμμα είναι απλό, με μια αίτηση, δύο δικαιολογητικά και μετά έρχονται τα χρήματα που είναι ευρωπαϊκά από το ΕΣΠΑ . Αυτό που μπορούμε να κάνουμε επομένως, είναι να πούμε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι μια βεβαίωση οφειλής σε πρώτη φάση»

 

Σε ότι αφορά το αίτημα περί φορολογικής ενημερότητας είπε πως δεν μπορεί να εξαιρεθεί ο συγκεκριμένος όρος καθώς είναι χρήματα του ΕΣΠΑ και πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία.