Ανησυχούν τους επιστήμονες τα δεδομένα που καταγράφουν «αποκέντρωση» του κορωνοϊού και αύξηση των κρουσμάτων σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας. 

 

Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας το τελευταίο 7μηνο, τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονταν στην Αττική, όπου εξάλλου είναι συγκεντρωμένος και «σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας». 

 

Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης 

 

Ωστόσο, από την ανάλυση των τελευταίων δεδομένων προκύπτει εντυπωσιακή αναλογικά αύξηση των φορέων στην Θεσσαλονίκη που έφθασε πλέον –το τελευταίο διήμερο– το 23% των κρουσμάτων όλης της επικράτειας (σ.σ. ενώ η Θεσσαλονίκη έχει περίπου 10% του πληθυσμού της χώρας).

 

Την ίδια ώρα, το ποσοστό της Αττικής με σχεδόν τετραπλάσιο πληθυσμό από αυτό της συμπρωτεύουσας έχει «μερίδιο» στο σύνολο των διαγνώσεων της τάξης του 30%, ενώ μέχρι πρότινος ήταν σε ποσοστό 55%-60% όλης της χώρας.

 

 

Σε 4 μικρές πόλεις οι μισοί νοσούντες

 

Αυτό αποτελεί δείγμα της αποκέντρωσης –κυρίως στην βόρειο Ελλάδα– των κρουσμάτων, όπου σε περιφερειακές περιοχές όπως τα Ιωάννινα, οι Σέρρες, η Κοζάνη, η Καστοριά και άλλες, συγκεντρώνεται περίπου το 45-50% των νοσούντων όλης της χώρας.

 

Η αύξηση στην Καβάλα 

 

Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα εμφανίζονται κι άλλες περιοχές με συσσώρευση κρουσμάτων, όπως η Λάρισα (69 το τελευταίο 48ωρο), η Ροδόπη με 44 το ίδιο χρονικό διάστημα, ο Εβρος με 30, η Καβάλα και τα Τρίκαλα με 17 κι άλλες.

 

Φόβοι για διασπορά από νέους σε ηλικιωμένους

 

Ολα αυτά βεβαίως, με τον φόβο ότι τον Νοέμβριο θα αρχίσει η αύξηση των θανάτων κι η πίεση στις ΜΕΘ λόγω της νέας επιμόλυνσης ηλικιωμένων από τους νεαρούς φορείς του ιού, που αποτελούν σήμερα ποσοστό περίπου 50% των κρουσμάτων.