«Τον τελευταίο ένα χρόνο παράλληλα με την κατάρρευση της Χρυσής Αυγής παρατηρείται κινητικότητα στους ομόκεντρους κύκλους της Ακροδεξιάς. Οι υπάρχουσες οργανώσεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πτώση της επιρροής της Χρυσής Αυγής ώστε να προσελκύσουν άτομα στους κόλπους τους». Αυτό επισημαίνεται σε απόρρητη έκθεση της Αστυνομίας για τον ακροδεξιό εξτρεμισμό στη χώρα.

 

Το αποκαλυπτικό έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή» αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον μετά και την καταδίκη των μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης.

 

Οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκε αύξηση των μελών του εθνικιστικού – ακροδεξιού χώρου. Οι αστυνομικοί συσχετίζουν το φαινόμενο με τη δεκαετή οικονομική κρίση, την παρουσία σημαντικού αριθμού μεταναστών στη χώρα, την άνοδο της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη και την υπογραφή της μετονομασίας των Σκοπίων σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Στην έκθεση υπάρχουν καταγεγραμμένες 16 ακροδεξιές ομάδες. Οι περισσότερες έχουν έδρα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ δύο βρίσκονται στην Καβάλα και την Κατερίνη. Μέλη τους έχουν συμμετοχή σε βίαιες επιθέσεις κατά αστυνομικών και αλλοδαπών, βανδαλισμούς γραφείων πολιτικών κομμάτων, χώρων εβραϊκού ενδιαφέροντος και σε στέκια αναρχικών. Διατηρούν λογαριασμούς στα social media όπου δημοσιοποιούν φωτογραφίες και βίντεο από δράσεις τους.

 

«Ηρθε η ώρα να εγερθούμε και να δείξουμε στους ανθέλληνες που ονειρεύονται τον αφανισμό μας πως ΔΕΝ θα επιτρέψουμε τη μεθοδευμένη επίθεση του Ισλάμ στον Ελληνικό Πολιτισμό», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook ομάδα με επωνυμία «Ελληνικό Τμήμα Αντίστασης». Ατομα της ομάδας συμμετείχαν σε επεισόδια με την Αστυνομία στο τελευταίο συλλαλητήριο ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών στο Σύνταγμα.

 

«Η Αθήνα ανήκει στους Ελληνες, Εθνικιστική δράση για το λαό και την πατρίδα», αναγράφεται σε λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter ομάδα με επωνυμία Defend Athens και σύμβολο ένα καλάσνικοφ. Το όνομα της ομάδας παραπέμπει στο σύνθημα «Defend Europe» που έχει υιοθετήσει το κίνημα των «ταυτοτιστών» ή «κίνημα της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας». Πρόκειται για ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κίνημα με υποστηρικτές κυρίως στη Γερμανία, την Αυστρία. Στην πρόσφατη έκθεσή της για την τρομοκρατία στην Ε.Ε., η Europol επισημαίνει ότι η διαλεκτική του μίσους που καλλιεργεί το «Κίνημα» ενδεχομένως να ευθύνεται για τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν διαπράξει μεμονωμένα άτομα ή αλλιώς «μοναχικοί λύκοι».

 

Ως παράδειγμα, σύμφωνα με την "Καθημερινή" αναφέρεται η ένοπλη επίθεση 27χρονου σε εβραϊκή συναγωγή στη γερμανική πόλη Χάλε τον Οκτώβριο του 2019 με απολογισμό δύο νεκρούς. Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή, ο λογαριασμός κοινοποίησε ανάρτηση του Νίκου Μιχαλολιάκου στην οποία ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής ανέφερε ότι «όταν οι λαθρομετανάστες θα είναι πλειοψηφία στην Ελλάδα, όταν θα παραδώσουν Γην και Υδωρ στην Τουρκία, τότε θα θυμηθούν τη Χρυσή Αυγή».

 

Οι «ενισχύσεις»

 

Αυστριακοί και Γερμανοί, μέλη του κινήματος των «ταυτοτιστών» είχαν ταξιδέψει την άνοιξη στην Ελλάδα προκειμένου να συνδράμουν τους Ελληνες «να υπερασπιστούν τα σύνορά τους». Σκοπός τους ήταν να μεταβούν στη Λέσβο ωστόσο, ακινητοποιήθηκαν από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής και υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

 

Στην απόρρητη έκθεση γίνεται ακόμα αναφορά στην οργάνωση «Πατριωτικό Αντάρτικο», που με προκήρυξη στην εφημερίδα «Ελεύθερη Ωρα» ανέλαβε την ευθύνη για τον εμπρησμό του αυτοκινήτου διπλωμάτη από το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, τον Δεκέμβριο του 2019. «Η ενέργεια συνέβη με αυταπάρνηση και ηρωισμό και μάλιστα η φωτιά δεν επεκτάθηκε σε κανένα άλλο αυτοκίνητο, δείχνοντας πως ο Ελληνισμός φροντίζει να τιμωρεί μόνο τους φταίχτες», έγραφαν στην προκήρυξή τους τα μέλη της ομάδας. Οι 16 οργανώσεις αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.

 

Μέλη μιας ομάδας δίνουν το «παρών» σε δράσεις της άλλης κ.ο.κ. Οι συμμετέχοντες υπήρξαν στο παρελθόν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής και αποχώρησαν είτε επειδή απογοητεύτηκαν από τη μετατροπή της οργάνωσης σε «συστημικό κόμμα» είτε διότι τέθηκαν στο περιθώριο από την ηγεσία της. Μετά την αποχώρησή τους δημιούργησαν νέες ομάδες, φαινόμενο που αναμένεται να συνεχιστεί μετά την ανακήρυξη της Χρυσής Αυγής σε εγκληματική οργάνωση. Οι νέες ομάδες πάντως δεν έχουν μεγάλη δυναμική. Ως πιθανές αιτίες αναφέρονται στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. ο πολυκερματισμός της Ακροδεξιάς και οι μεταξύ τους αντιπαραθέσεις για το ποιος θα ηγεμονεύσει τον χώρο.

 

Στην απόρρητη έκθεση γίνεται αναφορά σε τρεις ομάδες νεολαίας που αυτοπροσδιορίζονται ως εθνικιστικές ή ορθόδοξες ή και τα δύο όπως επίσης στους Αυτόνομους Μαιάνδριους Εθνικιστές (AME) και την ομάδα Combat 18 που εξαρθρώθηκαν από την Αστυνομία το 2018. Την έρευνα για τη δράση τους είχε πραγματοποιήσει η Αντιτρομοκρατική, που και το 2013 σήκωσε το βάρος των ερευνών για τη δράση της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η εξάρθρωση των ΑΜΕ και Combat 18 είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ακροδεξιάς εξτρεμιστικής δραστηριότητας στη χώρα.

 

Η Combat 18 πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2015 αναλαμβάνοντας την ευθύνη για βεβήλωση του μνημείου του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Η επωνυμία της ομάδας παρέπεμπε σε οργάνωση που συγκροτήθηκε στη Μ. Βρετανία το 1992 ως «ομάδα κρούσης» με αποστολή να προστατεύσει από αντισυγκεντρώσεις τις εκδηλώσεις του Εθνικιστικού Κόμματος Βρετανίας. Ο αριθμός 18 παραπέμπει στα αρχικά του ονόματος του Αδόλφου Χίτλερ. Τα μέλη της ομάδας ήταν παλιά στελέχη της Χ.Α. και επικέντρωσαν τη δράση τους σε εμπρηστικές επιθέσεις σε στέκια αναρχικών.

 

Ο «Περίανδρος»

 

Μέλη της Combat 18 πήραν μέρος και σε ενέργειες των Αυτόνομων Μαιάνδριων Εθνικιστών – ΑΜΕ. Πρόκειται για μια ολιγομελή ομάδα αυτοπροσδιοριζόμενη ως «εθνικιστική ριζοσπαστική οργάνωση». Πρωτοεμφανίστηκε το 2012 και οι συμμετέχοντες εξέφραζαν ανοιχτά την υποστήριξή τους σε άλλοτε ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, γνωστό με το προσωνύμιο «Περίανδρος». Τα μέλη της είχαν γνωριστεί και συντόνιζαν τη μεταξύ τους δράση μέσω Διαδικτύου. Μετά τις συλλήψεις η ομάδα απενεργοποιήθηκε. Στον ρόλο των θαυμαστών του «Περίανδρου» τους διαδέχθηκε η «Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση – ΕΣΑ».

 

Η ΕΣΑ όπως και η Propatria (υπέρ πατρίδος στα λατινικά) φέρονται να είχαν συμμετοχή στα επεισόδια στο συλλαλητήριο της Αθήνας για το λεγόμενο «Μακεδονικό». Επιπλέον, μέλη της ΕΣΑ είχαν σχεδιάσει ναζιστικές σβάστικες στο στέκι της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» στη Φιλοσοφική και είχαν πετάξει φέιγ βολάν με συνθήματα υπέρ του κοσμηματοπώλη που ενεπλάκη στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου.