Ο πρώτος χειμώνας με κορωνοϊό φέρνει προληπτική αναβολή ή και ματαίωση πολλών δραστηριότητων. Η επιτυχημένη διοργάνωση της «Ονειρούπολης» στη Δράμα που αποτελεί σημείο αναφοράς για τη βόρεια Ελλάδα συζητιέται εδώ και καιρό. Την Τρίτη 29/9/2020 έγινε τελικώς γνωστό ότι φέτος δεν θα στηθεί Ονειρούπολη αλλά κάτι διαφορετικό. 

 

Η δημοτική αρχή στη Δράμα εξέτασε 3 σενάρια, «της πλήρους ανάπτυξης, της μερικής ανάπτυξης ή της απλής φωταγώγησης». Το πρώτο απορρίφθηκε για λόγους υγειονομικής ασφάλειας, καθώς θεωρήθηκε τεράστιο ρίσκο, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες της πόλης. Σχεδόν απορρίφθηκε και το τρίτο με το σκεπτικό ότι μόνο με φωταγώγηση δεν θα δημιουργηθούν συνθήκες ανταποδοτικότητας για την τοπική αγορά. 

 

Τελικά τη θέση της Ονειρούπολης θα πάρει μια μικρότερη διοργάνωση με πιθανό τίτλο «Το εργοτάξιο του Βορείου Πόλου» που θα παραπέμπει στην… κατασκευή της Ονειρούπολης της περιόδου 2021-2022 που όλοι ελπίζουν ότι θα γίνει κανονικά, όπως παλιά. 

 

Στη Δράμα φέτος δεν αναμένουν μαζικές επισκέψεις δεδομένου ότι δεν θα γίνουν σχολικές εκδρομές ή εκδρομές τουριστικών πρακτορείων με ενήλικους ή μέλη ΚΑΠΗ από όλη την Ελλάδα, που κάθε χρόνο επέλεγαν την περιοχή για ολιγοήμερη απόδραση κι έφταναν να γεμίζουν και τα ξενοδοχεία των γειτονικών νομών. Κατά συνέπεια, οι απώλειες είναι δεδομένες. Όχι μόνο για τη Δράμα αλλά και για την Καβάλα

 

Η Δράμα, ωστόσο, επιδιώκει να κρατήσει τον «τίτλο» της «πρωτεύουσας των Χριστουγέννων» που της αποδόθηκε από το 2004, με πολύ κόπο και φυσικά με τεράστια έξοδα. 

 

Οι φετινές εκδηλώσεις που θα ακολουθούν την ιδέα του «υπό κατασκευή» (under construction) θα αντλήσουν ένα μέρος μόνο του προϋπολογισμού για τη δημιουργία στολισμού και μερικών μόνο οικίσκων στην πλατεία αλλά και δρώμενα στους εμπορικούς δρόμους. Μεταξύ άλλων, θα λειτουργήσει το σπίτι και το ταχυδρομείο του Αϊ Βασίλη κι ενδεχομένως ένα καρουζέλ αλλά θα χρησιμοποιηθεί ο ήχος και η εικόνα με πολλούς τρόπους ώστε το σύνολο του κέντρου της πόλης να ντυθεί στα γιορτινά. 

 

Η πλήρης «συνταγή» των όσων θα γίνουν φέτος θα παραμείνει κρυφή μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη. Φαίνεται πάντως ότι η Ονειρούπολη θα εξάγει για άλλη μια φορά τεχνογνωσία σε άλλες περιοχές για το πως να κερδηθεί ένα τέτοιο στοίχημα σε περίοδο πανδημίας και, με λιγότερα έξοδα να εξασφαλιστεί κίνηση στην αγορά.