Η Αλεξανδρούπολη ήδη εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την Ηπειρωτική Ευρώπη. Εκεί κατασκευάζεται πλωτή μονάδα επεξεργασίας φυσικού αερίου, ταυτόχρονα δρομολογείται και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Την ίδια τύχη θα έχει και το λιμάνι της Καβάλας", επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τον στρατηγικό ρόλο της Θεσσαλονίκης. 

 

 

Ο πρωθυπουργός εστίασε στο γεγονός ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν υπήρξαν, όπως τόνισε, ποτέ τόσο στενές και παραγωγικές όσο είναι σήμερα.

 

"Είναι σχέσεις που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα. Στο νησί αυτό δεν χτυπάει μόνο η καρδιά της Ελλάδας, αλλά και η καρδιά της ανατολικής Μεσογείου. Χτυπάει και ο δυνατός παλμός της ελληνοαμερικάνικης συνεργασίας", σημείωσε. "Η αναβαθμισμένη συμφωνία Ελλάδας - Αμερικής απλώνει τη δράση της και στο χώρο της κοινής αμυντικής βιομηχανίας μας, με αιχμή τον εκσυγχρονισμό των 84 F-16 μας σε Viber, αλλά και με κοινά προγράμματα και με κοινές επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία".

 

"Είναι σαφές ότι στις συζητήσεις μας παραμένουν κυρίαρχα τα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Μία πολύ ευαίσθητη περιοχή, η οποία το τελευταίο διάστημα δοκιμάστηκε από την επιθετικότητα της Τουρκίας. Με προκλητικές ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου. Με μία ακραία ρητορική που συχνά φορτίζει το κλίμα, αλλά και με τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεων της. Με ενέργειες που είναι αντίθετες τις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου", τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι παρουσίασε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τις ελληνικές θέσεις που, όπως ανέφερε, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις τελευταίες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.