Μέχρι το τέλος του 2020 σχεδιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) τη δημοπράτηση για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Καβάλα. Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό των ΜΕΑ μετά την Κέρκυρα, τη Χερσόνησο και τα Τρίκαλα που έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες δεκατεσσάρων ακόμα Μονάδων σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα εκτός από την Καβάλα ΜΕΑ θα δημοπρατηθούν σε Ανατολική Θεσσαλονίκη, Νάξο, Χίο, Σητεία, Κεφαλονιά, Αγρίνιο, Ηράκλειο (αναβάθμιση ΜΕΑ), Λάρισα, Βόλο, Πάτρα, Λαμία, Χαλκίδα και Ρόδο. Με δεδομένο ότι έξι μονάδες έχουν ήδη δημοπρατηθεί (Ζάκυνθος, Λευκάδα, Ναύπακτος, Τρίκαλα, Κέρκυρα και Χερσόνησος) και άλλες επτά βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής (Αλεξανδρούπολη, Θήβα, Ηλεία, Αμάρι, Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία), προβλέπεται ότι έως το τέλος του 2023 θα έχουν κατασκευαστεί 27 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα.

 

Κινεζικό ενδιαφέρον για τα σκουπίδια 

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ Κινέζοι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες για επενδύσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων της Ελλάδας, με έμφαση στην ενεργειακή αξιοποίησή τους. Το ενδιαφέρον του Πεκίνου και γι΄ αυτόν τον τομέα επιβεβαιώθηκε από τα δύο διαδικτυακά φόρουμ που διοργάνωσε η ελληνική Belt And Road Associates, η οποία είναι συνεργάτης του κινεζικού δικτύου China Go Abroad. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της κ. Γιώργου Φλωρά στο  ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε αυτά συμμετείχαν περίπου 500 στελέχη κινεζικών εταιρειών, οι οποίες αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες ανά τον πλανήτη.  

 

 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φλωράς, τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ από την Κίνα αναζητεί επενδύσεις στα σκουπίδια στη χώρα μας. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο ίδιος, οι Κινέζοι προσφέρουν κάθε είδους τεχνολογία, αλλά και χρηματοδότηση για κάθε έργο παραγωγής ενέργειας από σκουπίδια. Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει  πρόταση εκατοντάδων εκατ. ευρώ ειδικά για τον ΧΥΤΑ στη Φυλή με στόχο την παραγωγή ενέργειας και την απόδοση του χώρου ως πάρκου.  

 

 

Ενδιαφέρον των Κινέζων και για την υπόγεια αποθήκη Φυσικού αερίου της Καβάλας 

 

Πέρα από τα έργα υποδομής για τα σκουπίδια πάντως, οι Κινέζοι επενδυτές – με την επιφύλαξη των δυσκολιών που δημιουργεί η πανδημία – ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Καβάλας, στα σιδηροδρομικά έργα της ΕΡΓΟΣΕ και της Περιφερειακής Οδού της Θεσσαλονίκης κλπ.