Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας, Γιάννης Πασχαλίδης, κατά τη συζήτηση του  νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες επείγουσες διατάξεις» ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ανέφερε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί μία ακόμη υλοποίηση των δεσμεύσεων του προγράμματος του κ.Μητσοτάκη  για  αναβάθμιση της παιδείας,  με σκοπό να αποτελέσει τον κύριο μοχλό της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Έτσι, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορούσε τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος όλων των βαθμίδων της Δημόσιας Εκπαίδευσης, ήρθε η ώρα για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας και των ιδιωτικών σχολείων, με ένα νομοθέτημα που επιφέρει μια υγιή ισορροπία μεταξύ αφενός της κρατικής εποπτείας και της αυστηρής τήρησης του νόμου και αφετέρου της αυτονομίας, που οφείλει το κράτος να αποδώσει στα ιδιωτικά σχολεία.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του ιδιωτικού σχολείου μέσω της απλοποίησης του πλαισίου λειτουργίας, της αποτελεσματικότερης διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και της αξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων.

Εν συνεχεία, ο κ. Πασχαλίδης έκανε μνεία στη θεσμοθέτηση της διαδικασίας της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού προσωπικού των ιδιωτικών σχολείων, με τα ίδια κριτήρια με αυτά που ισχύουν στη Δημόσια Εκπαίδευση, ενώ ιδιαίτερης σπουδαιότητας χαρακτηρίστηκαν και οι ρυθμίσεις σχετικά με τη δυνατότητα των ιδιωτικών σχολείων για παροχή πρόσθετων εκπαιδευτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο διευρυμένου προγράμματος, όπως ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη, ενίσχυση της γλωσσομάθειας, καθώς και της συστέγασης των ιδιωτικών σχολείων με κέντρα ξένων γλωσσών, φροντιστήρια και άλλα ιδιωτικά σχολεία.

Καινοτόμες χαρακτήρισε και τις ρυθμίσεις που αφορούν το εκπαιδευτικό προσωπικό  των ιδιωτικών σχολείων και συγκεκριμένα: 1ον) η δυνατότητα που δίνεται στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να εργάζονται και σε πρόσθετες εκπαιδευτικές δραστηριότητες μετά το πέρας του (υποχρεωτικού ή διευρυμένου) ωραρίου με πρόσθετη αμοιβή, 2ον) η δυνατότητα να εργάζονται παράλληλα σε κέντρα ξένων γλωσσών και άλλους φορείς εκπαίδευσης με πρόσθετη αμοιβή και 3ον)  η δυνατότητα να εργάζονται με πρόσθετη αμοιβή σε δραστηριότητες της σχολικής μονάδας και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (και όχι μόνο μέχρι 30 Ιουνίου). 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Βουλευτή και στη διάταξη του άρθρου 14, δεδομένου ότι θεσμοθετείται για πρώτη φορά η συστηματική διδασκαλία στα δημόσια σχολεία των Ειδικών Μαθημάτων που εξετάζονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις, θεραπεύοντας επιτέλους το χρόνιο πρόβλημα να εξετάζονται μαθήματα τα οποία δεν διδάσκονται καθόλου στα δημόσια σχολεία.

Τελειώνοντας την ομιλία του ο κ. Πασχαλίδης, όντας και μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, συνεχάρη την Υπουργό κ. Κεραμέως και τους συνεργάτες της για το νέο νομοσχέδιο που θα φέρει μια νέα πνοή στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που επικοινωνεί με τα σύγχρονα ρεύματα για τις γνώσεις και τις δεξιότητες, που επικοινωνεί με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς τάσεις και είναι ανοικτό στην κοινωνία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ