Η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει την αναπτυξιακή πορεία της Καβάλας και της Δράμας συστήνοντας διακομματική επιτροπή που θα αποφασίσει το αναπτυξιακό πλάνο της Θράκης και μόνο, εξαιρώντας τους δυο αυτούς νομούς της περιφέρειας ΑΜΘ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου. Μάλιστα επισημαίνει πως στην επιτροπή αυτή συμμετέχει και Καβαλιώτης βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ο οποίος ερωτάται εάν συμφωνεί με την εξαίρεση της Καβάλας και της Δράμας.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση

 

Σε μία περίοδο ύφεσης, αύξησης της ανεργίας, μείωσης των εισοδημάτων των πολιτών, καταστροφής του τουρισμού και γενικότερης ανασφάλειας, η Κυβέρνηση της ΝΔ αποφασίζει να «σπάσει» στα δύο την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, συστήνοντας διακομματική επιτροπή μόνο για την περιοχή της Θράκης, αφήνοντας εκτός, χωρίς καμία τεκμηρίωση, την Καβάλα και τη Δράμα. Η απόφαση της κυβέρνησης θέτει ζητήματα περιφερειακής αλληλεγγύης, καθώς η Θράκη, από μόνη της σήμερα νοείτο ως γεωγραφικό διαμέρισμα και όχι ως Περιφέρεια η οποία έχει κοινή πολιτική ανάπτυξης, τουριστικής προβολής, αντιμετώπισης της ανεργίας κτλ.

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε η διακομματική επιτροπή να αφορά και την Αν. Μακεδονία. Η πρόταση του δεν έγινε δεκτή από τη ΝΔ. Πρόκειται ξεκάθαρα για μία ακόμα επικοινωνιακή φιέστα της Κυβέρνησης, η οποία δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα (η επιτροπή θα συνεδριάζει για έξι μήνες!) καθώς θα εξαιρεί την Καβάλα και τη Δράμα. Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην επιτροπή, τόνισε ότι θα γίνει συζήτηση για τον τρόπο που θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Γιατί λοιπόν δεν δέχτηκε να συσταθεί επιτροπή για ολόκληρη της ΠΑΜ-Θ αφού εκείνη είναι ο φορέας που διεκδικεί, υλοποιεί και διαχειρίζεται χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα; 

 

 

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τη συζήτηση για την ανάπτυξη της Αν. Μακεδονίας-Θράκης στην κοινωνία, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή και οι πολίτες, οι παραγωγικοί φορείς, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι επιστήμονες, οι αγρότες, είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συνομιλήσουν ανοιχτά και ισότιμα με την πολιτική ηγεσία. Κάθε άλλη προσπάθεια που δεν προωθεί την περιφερειακή αλληλεγγύη και τον κοινό βηματισμό, βασικά στοιχεία επιτυχίας των Αναπτυξιακών Συνεδρίων επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. 

 

 

Προκαλεί, πάντως, αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι  βουλευτής, εκλεγμένος στην Καβάλα είναι μέλος της. Αλήθεια, συμφωνεί με την εξαίρεση της Καβάλας και της Δράμας από την επιτροπή; 

 

 

Η βουλεύτρια Καβάλα του ΣΥΡΙΖΑ

Τάνια Ελευθεριάδου