Απάντηση του Υπουργείου Υποδομών σχετικά με το επικείμενο έργο στα Τενάγη των Φιλίππων

Στις 10/4 καταθέσαμε με τους συναδέλφους Θεόφιλο Ξανθόπουλο και Λευτέρη Αβραμάκη ερώτηση σχετικά με τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής ισορροπίας από το επικείμενο έργο αποστράγγισης στα Τενάγη των Φιλίππων, συναισθανόμενοι την αγωνία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

 

Στην απάντηση του το Υπουργείο Υποδομών ξεκαθάρισε τα εξής:

α) Η μελέτη που προκηρύχθηκε από τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών το 2016, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ θα αποστραγγίσει αποτελεσματικά τα Τενάγη, δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα δεκαετιών, το οποίο δεν κατάφερε να λύσει καμία προηγούμενη κυβέρνηση

β) Τμήμα υφιστάμενων τάφρων περιλήφθηκε στις προστατευόμενες περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 και ως εκ τούτου απαιτείται Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης η οποία θα καθυστερήσει την υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μέχρι τις 17-12-2021.

γ) Κατά την εκπόνηση της Προμελέτης και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εξετάστηκαν πέντε εναλλακτικές λύσεις αναφορικά με το σχεδιασμό της κεντρικής Τάφρου, η οποία ήταν και το κεντρικό θέμα της ερώτησης μας.

 

Το Υπουργείο ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ δημόσια, μετά την κατάθεση της ερώτησης μας για τα εξής:

 

η λύση που προκρίνεται ελαχιστοποιεί τις παρεμβάσεις στο περιβάλλον

 

το κόστος κατασκευής είναι το ελάχιστο

 

η κατασκευή του έργου είναι άρτια και ασφαλής.

 

Η λύση που προκρίνει το Υπουργείο είναι εκείνη της κεντρικής Τάφρου που θα διατρέχει το όρος Σύμβολο στην περιοχή των Αμισιανών και θα εκβάλει 1,5 km ανατολικά του οικισμού Παληού Καβάλας, στην περιοχή εγκαταστάσεων του βιολογικού.

 

Το Υπουργείο απαντώντας στην ερώτηση μας σχετικά με τις ανησυχίες των κατοίκων του Παληού και τις πομφόλυγες κυβερνητικού βουλευτή ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ για τα εξής:

-στο σημείο κατάληξης της τάφρου και ανάντη της εισόδου της στραγγιστικής σήραγγας προβλέπεται κλειστός οχετός και διάταξη με θυρόφραγμα που θα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ τη διοχέτευση υδάτων προς τη θάλασσα, προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν στην άρδευση. Μόνο στην περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων τα ύδατα θα διοχετεύονται στη θάλασσα.

Άρα, ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ τη δημόσια δέσμευση του Υπουργείου ότι τα ύδατα ΔΕΝ θα πέφτουν στον κόλπο του Παληού και στην ακραία περίπτωση που αυτά θα διοχετεύονται στη θάλασσα και, όπως πάλι σημειώνεται στην απάντηση, ΔΕΝ προβλέπεται να ασκηθεί πίεση ή απειλή στο Δυτικό κόλπο της Καβάλας και δεν θα επηρεαστεί η ποιότητα των υδάτων.

-για όλες τις εναλλακτικές λύσεις θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση των φορέων και θα υπάρξει διαβούλευση.

Εν κατακλείδι, όποιοι θέλουν με αντεπιστημονικά στοιχεία να τρομοκρατήσουν τους πολίτες για να καρπωθούν πολιτική υπεραξία και ονειρεύονται στρογγυλές τράπεζες και το έργο καθυστερούν και δεν βοηθούν να λυθεί άπαξ δια παντός το πρόβλημα στα Τενάγη. Το ίδιο το Υπουργείο κρεμάει τα όσα αφελώς είπε δημοσίως ο Μακάριος Λαζαρίδης, αποδεικνύοντας ότι ουδέποτε "έπεισε" τον κ. Καραμανλή να αλλάξει την κεντρική Τάφρο και ότι δεν είναι γνώστης της διαδικασίας, των μελετών και της ουσία της παρέμβασης.

 

Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για μία ακόμα φορά ΔΕΣΜΕΥΕΙ στους πολίτες της Καβάλας, της Δράμας και των Σερρών την Κυβέρνηση και τους μελετητές. Εμείς, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ελέγξουμε στη διάρκεια της διαβούλευσης τα όσα αναφέρονται παραπάνω και στην περίπτωση που αυτά δεν τηρηθούν ή/και δεν ισχύουν, θα κινηθούμε με όλους τους τρόπους. Η διασφάλιση της υγείας των κατοίκων, η ανάπτυξη της περιοχής, η στήριξη του πρωτογενή τομέα, ο σεβασμός στο περιβάλλον δεν χρειάζονται φληναφήματα αυταρέσκειας, αλλά σοβαρότητα και σεβασμό στους πολίτες.

 

Η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ

Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου