Στη συζήτηση για το σ/ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης» τοποθετήθηκε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου. 

 

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, η βουλευτής αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης γύρισε με 19,5 δισεκατομμύρια επιχορηγήσεις, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε 22,5 δισεκατομμύρια και με 12,5 δισεκατομμύρια δάνεια ενώ η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν 9,4 δισεκατομμύρια δάνεια», για να χαρακτηρίσει την εξέλιξη εξαιρετικά αρνητική. 

 

Σε ό,τι αφορά την ελληνοτουρκική κρίση, προέτρεψε τον πρωθυπουργό να κάνει ό,τι και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, όταν η Ελλάδα με τη φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» απέτρεψε τουρκικό πλοίο από το να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

 

Κατηγόρησε για κανιβαλισμό τη ΝΔ σχετικά με τον τρόπο που αντιμετώπισε την τραγωδία στο Μάτι και σημείωσε ότι μετεκλογικά και από το βήμα του ΟΗΕ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «επιχειρησιακά, όλα έγιναν σωστά στο Μάτι και έφταιγαν οι καιρικές συνθήκες και οι λυσσασμένοι άνεμοι για αυτό το τραγικό συμβάν.»

 

Σχετικά με το νομοσχέδιο, αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ που αφορά τη δωρεάν επανασύνδεση και τη δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε πληθυσμιακές ομάδες πληττόμενες από την πανδημία. 

 

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε:

-τη δωρεάν επανασύνδεση των κομμένων παροχών

-τη δωρεάν παροχή ποσότητας ηλεκτρικού ρεύματος 150-300 kw/μηνιαίως ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού και την ένταξή τους σε Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

-τη ρύθμιση των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως την έναρξη ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, αρχής γενομένης από 1/1/2022

-την απαγόρευση διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους.

 

Τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι μία προσπάθεια να παρουσιαστεί ο Κ. Μητσοτάκης ως πράσινος πρωθυπουργός, γεγονός που χαρακτήρισε αδύνατο, υπενθυμίζοντας τόσο το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη, όσο και την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού στον Ερημίτη της Κέρκυρας, «νομιμοποίησε το κτίσιμο τερατώδους ξενοδοχειακής μονάδας σε μια παρθένα περιοχή, εξαιρετικής ομορφιάς και περιβαλλοντικής αξίας, με τη φράση «κάποια στιγμή θα καεί το δάσος, οπότε καλά κάνουμε και το κτίζουμε».

 

«Αν μελετήσει κανείς το σ/ν, καταλαβαίνει ότι πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση που αφορά μικρό αριθμό ΙΧ, που αφορά γερά πορτοφόλια, που αφορά -και θέλουμε μια σαφή απάντηση σε αυτό- μόνο χίλια εφτακόσια πενήντα αυτοκίνητα» σημείωσε για να καταλήξει ότι «η προώθηση της ηλεκτροκίνησης από μόνη της δεν μπορεί να οδηγήσει σε πιο καθαρές και βιώσιμες πόλεις, πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης και συνολικής στρατηγικής» κατέληξε. 

 

Το ΒΙντεο της ομιλίας