Σε συμφωνία αναδιάρθρωσης της εξαγοράς της Edison E&P κατέληξε η Energean (LSE: ENOG, TASE: אנאג) με την Edison, σε μία εξέλιξη που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με τη συμφωνία, η Energean αποκτά πλέον παρουσία σε εννέα χώρες και επεκτείνεται και στην Βόρεια Θάλασσα. 

 

 

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

 

-Η Energean αποκτά το χαρτοφυλάκιο της Edison E&P σε Αίγυπτο, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κροατία, Ελλάδα και Μάλτα, το οποίο προσθέτει  226 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα (2P και 2C)  και μέση ημερήσια παραγωγή της τάξης των 59 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου για το 2019. Ο ενιαίος όμιλος διαθέτει πλέον πάνω από 800 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου 2P και 2C αποθέματα, εκ των οποίων το 72% είναι σε αέριο, ενώ η παραγωγή προβλέπεται να φτάσει τις 130.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα μετά την έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Καρίς στο Ισραήλ από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

 

-Το χαρτοφυλάκιο της Edison E&P που αποκτά η Energean στη Βόρεια Θάλασσα και το οποίο δεν είχε συμπεριληφθεί στην αρχική συμφωνία, αφορά:

 

1) Συμμετοχή 25% στο κοίτασμα Glencorm  (Operator η CNOOC, συμμετέχει και η Total) το οποίο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και το οποίο είναι πιθανό να προσθέσει επιπλέον δυνητικά αποθέματα της τάξης των 85 εκατ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου στο χαρτοφυλάκιο της Energean , μετά τις προγραμματισμένες για το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2021 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις.

 

2) Συμμετοχή 10% στο κοίτασμα Isabella (Operator η Total, συμμετέχουν επίσης η Neptune Energy και η IthacaEnergy), όπου επίσης έχει προγραμματιστεί επιβεβαιωτική γεώτρηση περί το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2021. 

 

-Το αρχικό τίμημα των 750 εκατ. δολαρίων που είχε συμφωνηθεί για την εξαγορά, μειώνεται στα 284 εκατ. δολάρια, προσαρμοζόμενο στις συνθήκες της αγοράς και στο γεγονός ότι από τη συμφωνία εξαιρείται το χαρτοφυλάκιο της Edison E&P στην Αλγερία και στη Νορβηγία. Επίσης, το τίμημα που θα καταβληθεί στην Edison μετά την ανάπτυξη του κοιτάσματος Cassiopea στην Ιταλία, το οποίο αρχικά είχε προσδιορισθεί σε 100 εκατ. δολάρια, θα επανυπολογισθεί με βάση τις τιμές του φυσικού αερίου στην αγορά και θα κυμανθεί μεταξύ μηδέν και 100 εκατ. δολαρίων. 

Αν αφαιρεθούν οι ταμειακές ροές, το καθαρό ποσό που εκταμιεύει η Energean για την απόκτηση του χαρτοφυλακίου είναι 178 εκατ. δολάρια.

 

-Για την χρηματοδότηση της συμφωνίας, η Energean υπέγραψε Δανειακή Σύμβαση που βασίζεται στα διαπιστωμένα αποθέματα (Reserve Based Lending Facility) ύψους 220 εκατ. δολαρίων με τις τράπεζες  ING, Natixis και DeutscheBank. 

 

O κ. Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά:

 

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη συμφωνία αναδιάρθρωσης των όρων της εξαγοράς της Edison E&P, από την οποία εξαιρούνται η Αλγερία και η Νορβηγία και στο πλαίσιο της οποίας συμφωνήσαμε να μειώσουμε συνολικά κατά 466 εκατ. δολάρια το τελικό τίμημα. Προσβλέπουμε στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία δίνει σημαντική αξία στους μετόχους της Energean και ισχυροποιεί την στρατηγική μας που δίνει έμφαση στο φυσικό αέριο και στην ανάπτυξη στη Μεσόγειο. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και παράλληλα με το project της ανάπτυξης του κοιτάσματος Καρίς στο Ισραήλ, θα επικεντρώσουμε στην ενοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και του χαρτοφυλακίου των δύο εταιρειών, διασφαλίζοντας περαιτέρω και μακροπρόθεσμα τις ταμειακές ροές και την απόδοση του τελευταίου.  

Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Edison E&P, περίπου το 70% της παραγωγής μας θα διατεθεί με βάση μακροπρόθεσμα συμβόλαια πώλησης φυσικού αερίου, τα οποία προστατεύουν τα μελλοντικά μας έσοδα από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου.  Θα συνεχίσουμε να είμαστε ιδιοκτήτες και  Operators του μεγαλύτερου μέρους του χαρτοφυλακίου μας και, βεβαίως, έχουμε εξασφαλίσει τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις για όλα τα projects που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Η χρηματοοικονομική και επιχειρησιακή μας θέση διασφαλίζει ότι θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε αλλά και ότι θα απαντούμε άμεσα και εύστοχα στις αλλαγές του μακροοικονομικού περιβάλλοντος ώστε να προστατεύσουμε, αν χρειαστεί, τον όμιλο και τους μετόχους της Energean». 

Η Energean αναμένει ότι η συμφωνία εξαγοράς της Edison E&P θα ολοκληρωθεί αργότερα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.