«Σκόρσο» σημαίνει τράνταγμα, ταρακούνημα. Κι αυτό ακριβώς προκαλεί το βιβλίο που διατίθεται από τον περασμένο μήνα στα βιβλιοπωλεία και ήδη έχει αποσπάσει θετικές κριτικές. Η Μαρία Φαρμάκη, Καβαλιώτισσα φιλόλογος και συγγραφέας, διηγείται μια από τις πιο δυνατές ιστορίες για να διαβάσει κανείς το φετινό καλοκαίρι. 

 

Ένα τράνταγμα δυνατό, όπως αυτό που προκάλεσε η καραντίνα, μέσα στην οποία κυκλοφόρησε και το «Σκόρσο» αν και η «κυοφορία» του, κράτησε πολύ καιρό. Και ήταν η καραντίνα αυτή ο λόγος για να μην ακολουθηθεί η συνήθης διανομή του βιβλίου, μιας και τα καταστήματα ήταν κλειστά, ούτε όμως και να γίνουν οι πρώτες βιβλιοπαρουσιάσεις.

 

Κι όμως. Το "Σκόρσο" έχει ήδη βρει το δρόμο του. Το βιβλίο διηγείται μια ιστορία από τη δεκαετία του ’50 που φτάνει έως το σήμερα. Ταξίδι στο χρόνο αλλά και στα Επτάνησα, με τη συγγραφέα να έχει μελετήσει προσεκτικά τη ντοπιολαλιά και όχι μόνο. 

 

Διαβάζουμε στην περίληψη: 

 

Στο Αργοστόλι μετά τους τρεις καταστροφικούς σεισμούς τον Αύγουστο του 1953 η ισορροπία της ιστορίας των κατοίκων διαταράσσεται. Άλλοι χάνουν τη ζωή τους, άλλοι μεταναστεύουν. Οι περισσότεροι όμως μένουν στον τόπο τους και εκεί παλεύουν με τα προαιώνια τρωκτικά της ανθρώπινης ψυχής. Η συνθήκη και οι συγκυρίες, η φτώχεια, ο εαυτός τους, τα πάθη και τα λάθη τους, ο έρωτας, η ανοχή, η αντοχή, η πρόκληση. 

 

Όλα απέναντί τους, για να τους ενώνουν ή να τους διχάζουν. Σκόρσο! Στη δίνη του ένα τσούρμο άνθρωποι από τους λιγότερο ευνοημένους ψάχνουν τη σωτηρία στη συλλογική προσπάθεια και δημιουργούν μια δική τους κοινότητα, τα Ποβεράτα. Ο Σόλωνας, ο Γαβρίλης, ο Γεράσιμος, ο Αναστάσης ανάμεσά τους.

 

Η νόνα Ασημίνα και η Μαρκέλλα, ο Βενέτης και η Πανωραία, ο Δημητράκης και η Ρωξάνη, η Ριρίκα, ο Κουρλογέρακας..., ο καθένας στο δικό του σκόρσο ψάχνουν τον Παράδεισο ή τουλάχιστον την πιο γαλήνια Κόλαση.

 

Η αναζήτηση όλων μια περιπέτεια που συνεχίζεται στις επόμενες γενιές και διαρκεί περισσότερο από εξήντα χρόνια. Μέχρι το 2011. Κληρονομιά που παραδίδεται στον Χαρίτο και την Ελευθερία, για να βιώσουν τα δικά τους αδιέξοδα... 

 

 

Το εξώφυλλο του βιβλίου φιλοτέχνησε η Καβαλιώτισσα εικαστικός Ειρήνη Μητσιλέγκα ενώ την έκδοση επιμελήθηκε ο Τάσος Αγγελίδης Γκέντζος, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων σε κριτικό του σημείωμα για το έργο: 

 

«η συγγραφέας δεν “επέτρεψε” με τη γραφή της στον επιμελητή να κάνει αλλαγές που να αφορούν το ύφος και τη δομή του έργου. Μεγάλο πράγμα αυτό! Να πείθεις τον άλλον και να μην του “επιτρέπεις”…

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που διαβάζεις μερικές σελίδες από ένα βιβλίο και δεν είσαι σε θέση να ξεχωρίσεις ποιος / ποια είναι ο / η συγγραφέας του. Το προσωπικό ύφος δεν υπάρχει από την αρχή μέχρι το τέλος του έργου. Και στην πορεία ανακαλύπτεις πως το βιβλίο αυτό μοιάζει με το άλλο… και με το άλλο.

 

Το μυθιστόρημα της Φαρμάκη δε μιμείται κάποιο άλλο έργο! Το ύφος της φαντάζει μοναδικό και η ποιότητα του λόγου της αξιοθαύμαστη!»

 

 

Το «Σκόρσο» από τις εκδόσεις «Ρώμη» που αριθμεί περίπου 400 σελίδες, μπορείτε να το βρείτε στο βιβλιοπωλείο «Εκλογή» στην Καβάλα αλλά και σε όλα τα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα.

 

Η συγγραφέας 

 

Η Μαρία Φαρμάκη γεννήθηκε και ζει στην Καβάλα. Είναι φιλόλογος και δίδαξε για είκοσι πέντε χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Με την πεποίθηση ότι το θέατρο αποτελεί ένα σημαντικό μέσο αγωγής και παιδείας, οργάνωσε σχολικές θεατρικές ομάδες και συντόνισε παραστάσεις έργων με ηθοπλαστικό περιεχόμενο (το κωμειδύλλιο “Η τύχη της Μαρούλας”, “Μια μέρα στο γυμνάσιο” της Αλεξίου, “Αντιγόνη” του Σοφοκλή και του Ανουίγ, δραματοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, Καραγκιόζη, Μποστ, διασκευή παραμυθιών κ.α.).

 

Ποιήματα από την ανέκδοτη ποιητική συλλογή της συμπεριλήφθηκαν στη συλλογική έκδοση «Εκκύκλημα». Το πρώτο μυθιστόρημά της «Αλήθειες παράλληλες» εκδόθηκε το 2013 από τις εκδόσεις Άνεμος