Με τρεις τρόπους θα επιδοτηθούν φέτος οι διακοπές των Ελλήνων μέσα στη χώρα, σε μια προσπάθεια για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, ώστε να μειωθούν οι τεράστιες επιπτώσεις της πανδημίας κορωνοϊού στην οικονομία και κυρίως στην τουριστική βιομηχανία της χώρας. 

 

Από τη μια θα «τρέξει» το γνωστό πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού το οποίο διευρύνεται ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί και η σχετική επιδότηση ανά διανυκτέρευση. 

 

Από την άλλη, θα υπάρξουν δύο νέα προγράμματα, ενδεχομένως για όσους δεν είναι δικαιούχοι του πάγιου προγράμματος, το ένα με την ονομασία «Τουρισμός για όλους» το οποίο θα δίνει ένα κουπόνι για 4, το ελάχιστο, διανυκτερεύσεις και το άλλο που θα ονομάζεται «Holiday Vouchers» και θα απευθύνεται σε εργαζόμενους εταιριών. 

 

Πιο αναλυτικά: 

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 

Έχει ήδη αποφασιστεί τριπλασιασμός των δικαιούχων, οι οποίοι από 140.000 πέρυσι θα φτάσουν τους περίπου 500.000 φέτος. Προβληματίζει ωστόσο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων, δεν έκανε (μέχρι πέρυσι) χρήση της επιδότησης. 

 

Στο φετινό πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού, για να επιτευχθεί στην πράξη η αύξηση των δικαιούχων, αλλάζει η μοριοδότηση και τα εισοδηματικά όρια, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αποκλεισμοί. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση στοχεύει να κάνει διαθέσιμο το πρόγραμμα και στη μεσαία εισοδηματική τάξη καθώς τα χαμηλά εισοδήματα δεν έκαναν, όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα, χρήση των κουπονιών. 

 

Σημειώνεται ότι, διαχρονικά, τα κουπόνια του κοινωνικού τουρισμού κάλυπταν ένα μέρος μόνο του κόστους διανυκτερεύσεων και πολλοί δεν τα χρησιμοποιούσαν αφού έπρεπε να πληρώσουν το υπόλοιπο κόστος των διανυκτερεύσεων αλλά και το σύνολο των εξόδων μετάβασης/επιστροφής αλλά και διατροφής. 

 

Για να δοθεί ένα κίνητρο να υπάρξουν στην πράξη περισσότεροι δικαιούχοι που θα κάνουν τελικά διακοπές εντός της χώρας, υπάρχει ένας σχεδιασμός σε εξέλιξη που προβλέπει και κάλυψη του κόστους ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των δικαιούχων, εκτός των αυτοκινήτων. Ωστόσο δεν έχει υπάρξει για την ώρα επίσημη ανακοίνωση. 

 

Η προκήρυξη του προγράμματος, με όλες τις λεπτομέρειες, αναμένεται στις αρχές Ιουνίου, όπως περίπου συμβαίνει κάθε χρόνο (πέρυσι οι αιτήσεις άρχισαν στις 3 Ιουνίου).

 

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα υλοποιείται πλέον αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο ως προς τις αιτήσεις αλλά και ως προς την εξαργύρωση των κουπονιών. Τα σχετικά δελτία δεν είναι πλέον έντυπα και οι δικαιούχοι τώρα λαμβάνουν τις ηλεκτρονικές «επιταγές κοινωνικού τουρισμού». Αυτές οι επιταγές είναι αριθμητικοί κωδικοί που ενσωματώνουν μία συγκεκριμένη οικονομική αξία, που αποτελεί την επιδότηση των διακοπών.

 

Στην προκήρυξη του Ιουνίου αναμένεται θα συγκεκριμενοποιηθεί η ακριβής οικονομική αξία των επιταγών που εξαρτάται από τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος. Αναμένεται πάντως και φέτος η αξία της επιταγής είναι μεγαλύτερη στα νησιά Λέσβου (Μυτιλήνης), Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω.

 

 

«ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

 

Πρόκειται για μια νέα δράση που ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και η οποία αποτελεί στην ουσία ένα κουπόνι (voucher) με οικονομική αξία 120€ που μπορεί να εξαργυρωθεί στα καταλύματα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Από όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, μοναδική προϋπόθεση για την εξαργύρωση του κουπονιού θα είναι να αφορά σε τουλάχιστον 4 διανυκτερεύσεις

 

Αυτά τα κουπόνια, θα μπορούν να τα λάβουν περίπου 250.000 δικαιούχοι, που δεν υπάγονται στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού, το οποίο απευθύνεται σε εργαζόμενους και προβλέπει εισοδηματικό όριο. 

 

Και αυτά τα voucher θα είναι ηλεκτρονικά, θα έχουν τη μορφή ενός αριθμητικού κωδικού και θα εξαργυρώνονται με παρόμοιο τρόπο, όχι μόνο σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και σε τουριστικά γραφεία. 

 

Βασική διαφορά του νέου αυτού προγράμματος με τον Κοινωνικό Τουρισμό είναι ότι υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός διανυκτερεύσεων. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που ενδεχομένως βρει κατάλυμα με 30€ διανυκτέρευση, θα μπορέσει να κάνει τελείως δωρεάν διακοπές, ως προς τη διαμονή του. Αντίθετα, στον Κοινωνικό Τουρισμό η επιδότηση είναι ένα ποσό (διαφορετικό ανά κατηγορία καταλύματος) που χορηγείται αναλόγως με το πόσες διανυκτερεύσεις θα κάνει κάποιος (ελάχιστη μία, μέγιστες 5). 

 

Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξουν αλλαγές που θα γίνουν γνωστές με τις σχετικές προκηρύξεις στις αρχές του επόμενου μήνα. 

 

Πάντως, βασικός κανόνας για τέτοιου είδους επιδοτούμενες διανυκτερεύσεις, είναι αυτές να αφορούν σε χρήση καταλυμάτων σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα από αυτήν του μόνιμου τόπου κατοικίας. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι του νομού Καβάλας μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν κανονικά για τις διακοπές τους στη Θάσο

 

HOLIDAY VOUCHERS 

 

Ένας τρίτος τρόπος επιδότησης των διακοπών είναι αυτός των εταιρικών Holiday Vouchers, όμως ελάχιστες λεπτομέρειες έγιναν γνωστές. Θα απευθύνονται σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με ύψος δαπάνης 300€ ανά κουπόνι. Δεν έχει γίνει γνωστό αν το ποσό θα επιδοτείται μερικώς ή ολικώς, από την πολιτεία ή αν θα εκπίπτει από τη φορολογία της εταιρίας. 

 

Επίσης δεν έχει γίνει γνωστό γιατί επιλέχθηκε ένας τρίτος τρόπος επιδότησης και γιατί δεν εντάχθηκε στο νέο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους». Η διαφορά επιδότησης είναι πολύ μεγάλη (120€ στη μία περίπτωση και 300€ στην άλλη). Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται διευκρινίσεις σε επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Τουρισμού.