Στις 20 Μαΐου 1917, οι Βρετανοί πραγματοποιούσαν μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση σφοδρού βομβαρδισμού του λιμανιού της Καβάλας. Η πόλη τότε βίωνε τη δεύτερη βουλγαρική κατοχή αλλά και σημαντικές πολεμικές επιχειρήσεις. 

 

Αυτή η άγνωστη στο ευρύ κοινό πτυχή της τοπικής ιστορίας, μαζί με πολλά άλλα άκρως ενδιαφέροντα συμβάντα που σχετίζονται με την εμπλοκή της Καβάλας και της Θάσου στον «Μεγάλο Πόλεμο», περιλαμβάνεται στο ντοκιμαντέρ «Στα Φτερά του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Χατζημαλλή και παραγωγή Γιώργου Κάσδαγλη

 

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ φτιαγμένο από Καβαλιώτες (δείτε ΕΔΩ) το οποίο διαγωνίζεται αυτές τις μέρες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο ελέω Κορωνοϊού διεξάγεται… online. 

 

Όπως εξηγεί στο ντοκιμαντέρ, ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Πασχάλης Παλαβούζης, οι Βρετανοί πραγματοποιούσαν μια σύνθετη, αεροναυτική επιχείρηση με στόχο τον βομβαρδισμό του Τελωνείου της Καβάλας από τον βρετανικό στόλο και με τη συνδρομή της αεροπορίας. 

 

 

 

Η επιχείρηση περιελάμβανε συμμετοχή και άλλων βάσεων, όπως της Θάσου και της Δράμας. Το ντοκιμαντέρ φωτίζει αυτές τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας που δείχνουν τη γεωστρατηγική σημασία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξαν οι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας. 

 

Πως μπορείτε να δείτε το ντοκιμαντέρ 

 

Αν θέλει κάποιος να δει τη συνέχεια αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας αφήγησης, με γραφήματα και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, μπορεί να παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ online στη σελίδα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στο οποίο η εταιρία τηλεοπτικών παραγωγών της Καβάλας διεκδικεί μια θέση στα βραβεία. 

 

Online στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ 

Τα ντοκιμαντέρ του 22ου Φεστιβάλ είναι διαθέσιμα από τις 19 έως τις 28/5/2020 σε αυτή την ιστοσελίδα. Για την παρακολούθησή τους, ο χρήστης πρέπει να συνδεθεί από υπολογιστή στην Ελλάδα και να κάνει εγγραφή. 

 

Κάθε ντοκιμαντέρ, περιορίζεται στις 400 θεάσεις, για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων, έτσι ώστε το φετινό onlineφεστιβάλ να διεξαχθεί, κατά κάποιο τρόπο, με τους όρους κανονικής διεξαγωγής στις κινηματογραφικές αίθουσες, όπου συγκεκριμένος αριθμός θεατών μπορεί να δει μια υποψήφια ταινία. 

 

Online μέσω Cosmote TV

Σημειώνεται ότι πέρα από την ταινία διάρκειας 80 λεπτών που διαγωνίζεται στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, τα «Φτερά του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου» έχουν αποτελέσει και σειρά ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στο Cosmote TV. Είναι μάλιστα μια «χορταστική εκδοχή» της τηλεοπτικής αφήγησης, με πολύ περισσότερο σπάνιο υλικό. 

 

Οι συνδρομητές της υπηρεσίας στο υβριδικό δορυφορικό πακέτο μπορούν να αναζητήσουν και να παρακολουθήσουν τα πέντε επεισόδια της σειράς στο πεδίο «Cosmote TV plus» ενώ όσοι συνδέονται μέσω androidbox (Cosmote TV OTT), μπορούν να τα βρουν στο πεδίο «ντοκιμαντέρ». 

 

Η ιστορία ως προστιθέμενη αξία στο brand ενός τόπου

 

Εκ μέρους της εταιρίας Gullwing που υπογράφει την παραγωγή της ταινίας αλλά και της σειράς ντοκιμαντέρ «Στα Φτερά του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου», ο Γιώργος Κάσδαγλης, σημειώνει πως «αυτές οι άγνωστες ιστορίες για γνώριμες τοποθεσίες» έρχονται να κάνουν τους κατοίκους της περιοχής σοφότερους. 

 

Τονίζει όμως και ένα ακόμη όφελος που προκύπτει από την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ιστορία είναι μοχλός ανάπτυξης και εργαλείο προβολής που μπορεί να προσφέρει προστιθέμενη αξία στο brand ενός τόπου».

 

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες περιοχές αναγνωρίζουν τη σημασία που έχει η ιστορία στις δράσεις προβολής ενός τόπου, των μνημείων, των μουσείων του κλπ. Έτσι, η σημαντικότητα της αρχειακής καταγραφής μπορεί να συνδυαστεί και με την τουριστική προώθηση με στόχο την προσέλκυση ενός πιο "ψαγμένου" κοινού που δεν θα περιοριστεί μόνο στον ήλιο και τη θάλασσα.