Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συνέβη σε χωριό του νομού Καβάλας με έναν επιχειρηματία που φοβήθηκε μην κολλήσει κορωνοϊό και αποφάσισε να… απολυμάνει με αυτοσχέδιο τρόπο τα τιμολόγια που έλαβε το λογιστήριο της επιχείρησής του . 

 

Ο όγκος των εγγράφων ήταν μεγάλος και οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις από τις οποίες προέρχονταν τα τιμολόγια ήταν πολλές και διαφορετικές. Θεώρησε ότι έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να προσβληθεί από τον ιό, μιας και ο ίδιος ανήκει στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 

Ελλείψει άλλης ιδέας, ο τρόπος που βρήκε για να απολυμάνει τα τιμολόγια ήταν να τα αφήσει στο φούρνο μιας οικιακής κουζίνας, σε συγκεκριμένη θερμοκρασία για κάποια λεπτά της ώρας. Για το κόλπο αυτό ακολούθησε τις οδηγίες που βρήκε σε σχετικό βίντεο στο ίντερνετ. Όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, είτε το βίντεο δεν περιείχε σωστές οδηγίες, είτε δεν τις εκτέλεσε σωστά. 

 

Το χαρτί των τιμολογίων υπερθερμάνθηκε και πήρε φωτιά μέσα στο φούρνο, με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα περισσότερα από αυτά. Ο επιχειρηματίας άρχισε να ζητά την έκδοση αντιγράφων από τους προμηθευτές του. 

 

Σημειώνεται ότι τα έως τώρα ευρήματα των επιστημόμων δείχνουν ότι ο νέος κορωνοϊός COVID-19 μπορεί να επιβιώσει πάνω σε επιφάνειες όπως το χαρτί και το χαρτόνι επί 24 ώρες, όχι όμως περισσότερο. Η ανθεκτικότητα του ιού είναι μεγαλύτερη πάνω σε σκληρές επιφάνειες, όπως μέταλλο, γυαλί και πλαστικό. 

 

Για τη διαχείριση εγγράφων, όπως άλλωστε προβλέπεται και με τα χαρτονομίσματα, συστήνεται η χρήση γαντιών και το τακτικό πλύσιμο των χεριών μετά την εργασία, όπως επίσης και η αποφυγή οποιασδήποτε επαφής των χεριών με το πρόσωπο

 

Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια, οι περισσότεροι λογιστές ζητάνε αυτά να σκανάρονται και να αρχειοθετούνται ηλεκτρονικά καθώς και να διακινούνται μόνο ηλεκτρονικά, τουλάχιστον όσο διαρκεί η κρίση.