Την περικοπή των δρομολογίων στη γραμμή Κεραμωτή – Λιμένας λόγω κορωνοϊού ζητά με έγγραφό της προς το Λιμεναρχείο Καβάλας η εταιρεία ΑΝΕΘ. Έντονες είναι οι αντιδράσεις από την εταιρεία "Όσιος Δαυίδ" συμφερόντων Φιλιάγκου σε οποιαδήποτε περικοπή των δρομολογίων 

 

 

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο αίτημα, της ΑΝΕΘ, η εταιρεία ζητά την περικοπή των δρομολογίων προκειμένου να υπάρχει διαθεσιμότητα πληρωμάτων σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος κορωνοϊού σε ναυτολογημένο μέλος του πληρώματος και της απαιτούμενης καραντίνας των 14 ημερών σε όλο το πλήρωμα. Επιπλέον η εταιρεία επισημαίνει πως σε περίπτωση που εκδηλωθεί κρούσμα σε κάποιο πλοίο θα πρέπει να αυτό να βγει εκτός δρομολογίων για 3 ημέρες ώστε να γίνει η απαιτούμενη απολύμανση.

 

 

 

Τι απαντά το Λιμεναρχείο 

Από την πλευρά του το Λιμεναρχείο απαντά με έγγραφό του το οποίο κοινοποιεί και στις τρεις εταιρείες που εκτελούν το μεταφορικό έργο από και προς τη Θάσο πως δεν έχει αντίρρηση περικοπής των δρομολογίων αρκεί να υπάρχει δυνατότητα άμεσης τροποποίησης σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα στη διακίνηση των επιβατών ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Το Λιμεναρχείο ζητά επίσης, τα πλοία των εταιρειών που θα ακινητοποιηθούν μετά από την τροποποίηση των δρομολογίων να είναι σε αυξημένη επιφυλακή και πλήρως επανδρωμένα στην περίπτωση που χρειαστεί να αντικαταστήσουν πλοίο ή να εκτελέσουν δρομολόγιο για οποιονδήποτε λόγο. 

 

 

 

Αντίθετη στο αίτημα της περικοπής των δρομολογίων η εταιρεία «Όσιος Δαυίδ» συμφερόντων Φιλιάγκου 

 

Αντίθετη σε κάθε περικοπή δρομολογίων είναι από την πλευρά της η εταιρεία «Οσιος Δαυίδ» καθώς όπως αναφέρει στην απάντησή της προς το Λιμεναρχείο Καβάλας «οι λόγοι που επικαλείται η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΝΕΘ είναι προσχηματικοί και εμπίπτουν στην πάγια τακτική της να αιτείται συνεχώς περικοπές δρομολογίων». 

 

Συγκεκριμένα η εταιρεία απαντά τα εξής:  

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΙ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΚΕΡΑΜΩΤΗ-ΛΙΜΕΝΑΣ ΘΑΣΟΣ

Σύμφωνα με τα ανωτέρω σχετικά δηλώνουμε ότι δεν συμφωνούμε στο αίτημα της ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ ΑΝΕΘ ΘΑΣΣΙΑΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Ν.Ε. και είμαστε αντίθετοι σε κάθε περικοπή δρομολογίων, καθώς οι λόγοι που επικαλείται η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΑΝΕΘ είναι προσχηματικοί και εμπίπτουν στην πάγια τακτική της να αιτείται συνεχώς περικοπές δρομολογίων. 

 

 

Επίσης, τα όσα δηλώνει το Κ.Λ. ΚΑΒΑΛΑΣ σχετικά με το να υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης των δρομολογίων σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα στην διακίνηση των επιβατών έτσι ώστε να αποφευχθεί́ ο συνωστισμός, δεν μπορεί να έχει δυστυχώς εφαρμογή στην πράξη, καθώς η κίνηση είναι απρόβλεπτη και ευμετάβλητη μπορεί να υπάρχει και στο λιμάνι της Κεραμωτής και στο λιμάνι της Θάσου, χωρίς εκείνη την συγκεκριμένη χρονική στιγμή να υπάρχει διαθέσιμο πλοίο έτοιμο προς αναχώρηση. 

 

 

Ακόμα και να υποθέσουμε την ύπαρξη διαθέσιμων εφεδρικών πλοίων σε όλα τα λιμάνια ,με τον τρόπο αυτό, έτσι όπως τα προτείνει το Κ.Λ. ΚΑΒΑΛΑΣ διαταράσσεται η κυκλικότητα- εναλλακτικότητα- ισοκατανομή-υποχρεωτικός ημερήσιος αριθμός δρομολογίων ανά πλοίο - 48ώρη υποχρεωτική πρότερη ενημέρωση. 

 

 

Επιπλέον, η πρόταση σύμφωνα με την οποία θα πρέπει το ίδιο πλοίο που αναχωρεί́ στις 19:00 από Θάσο το ίδιο πλοίο να πρέπει να καταπλεύσει στο λιμάνι της Κεραμωτής να εκφορτώσει, να φορτώσει επιβάτες, οχήματα και ασθενοφόρα και να αποπλεύσει στις 19:45 από Κεραμωτή απέχει πάρα πολύ από τις χρόνιες απαιτήσεις-απόψεις του Κ.Λ. ΚΑΒΑΛΑΣ τουλάχιστον για τα 45 λεπτά χρόνου παραμονής του κάθε πλοίου στο λιμάνι για ασφαλή φορτοεκφόρτωση .Επίσης θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ - ΘΑΣΟΥ έχει ήδη δύο πλοία ακινητοποιημένα λόγω βλάβης Ε/Γ-Ο/Γ ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ ΘΑΣΟΥ και Ε/Γ-Ο/Γ ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΑΣΟΥ και διαθέτοντας μόνο τρία λειτουργικά πλοία προς εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού με αποτέλεσμα να παραμένουν αρκετά δρομολόγια ζωτικής σημασίας ανεκτέλεστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

 

 

Για όλα τα ανωτέρω προτείνουμε να μην γίνει καμία περικοπή δρομολογίων, η οποία θα οδηγήσει σε αναστάτωση το επιβατικό κοινό καθώς το ίδιο δρομολόγιο θα εκτελείται κάποιες μέρες και κάποιες όχι.  Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί́ υπόψη ότι στην ανωτέρω πρόταση παρατηρούνται περικοπές δρομολογίων σε ώρες αιχμής, οι οποίες μόνο προστασία των επιβατών δεν παρέχουν παρά μόνο ταλαιπωρία και εξυπηρέτηση διαφορετικών σκοπιμοτήτων από την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού .Σε περίπτωση που γίνουν δεκτές οι αιτούμενες περικοπές ,επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματός μας.

 

Για την εταιρία, Ο πρόεδρος Αθανάσιος Φιλιάγκος