γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Κι ενώ η Καβάλα εξακολουθεί και δεν έχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού, στο νοσοκομείο της πόλης έχουν ληφθεί μέτρα για το ενδεχόμενο έξαρσης κρουσμάτων μέσα στις επόμενες ημέρες και για τη δυνατότητα να νοσηλευτεί πολύς κόσμος ταυτόχρονα. 

 

Εκκένωση έως και 3 ορόφων 

 

Στο νοσοκομείο έχει εκκενωθεί ολόκληρος ο 5ος όροφος, όπου λειτουργούσε μέχρι πρότινος η Ουρολογική και η Α΄χειρουργική κλινική. Αυτό είναι το PLAN A για τον κορωνοϊό που μπήκε σε εφαρμογή και προβλέπει ετοιμότητα για μεγάλο αριθμό ασθενών. 

 

Όπως περιέγραψε ο διοικητής του Νοσοκομείου, Ντίνος Κλειτσιώτης, υπάρχει PLAN B, για να εκκενωθεί ο 4ος (Β΄Χειρουργική, Νευροχειρουργική, Ορθοπεδική) και ο 3ος όροφος (Πνευμονολογικές, Παθολογική, Νεφρολογική) αν χρειαστεί. 

 

Ο 5ος όροφος που έχει εκκενωθεί, είναι σχεδιασμένος για να χωρέσει έως και 40 περιπτώσεις ασθενών του Κορωνοϊού. Εάν το νοσοκομείο δει ότι πλησιάζει η πληρότητα του ορόφου, τότε αρχίσει η εκκένωση του 4ουκαι στη συνέχεια του 3ου ορόφου. 

 

Οι κλινικές του νοσοκομείου δεν έχουν πάψει να λειτουργούν αλλά έχουν μεταφερθεί με συγχωνεύσεις και άλλες αλλαγές, σε διαφορετικά σημεία. 

 

 

Τι προβλέπεται με τη ΜΕΘ 

 

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι όλες ανεξαιρέτως οι περιπτώσεις ασθενών κορωνοϊού με επιπλοκές που θα χρειαστούν μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) θα μεταφέρονται στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.

 

Στη ΜΕΘ της Καβάλας, η οποία σύμφωνα με τον κ. Κλειτσιώτη μετρά πλέον 12 κλίνες, θα νοσηλεύονται όλα τα υπόλοιπα βαριά περιστατικά πλην κορωνοϊού. 

 

 

Χωρίς κρούσμα -ακόμη- η Καβάλα 

 

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας είπε συγκεκριμένα:

 

«Το νοσοκομείο Καβάλας είναι σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε κρούσμα.  Αυτή τη στιγμή έχουμε εκκενώσει τον πέμπτο όροφο και σε δεύτερη φάση δίνουμε πληροφορίες στο Υπουργείο ότι είμαστε έτοιμοι να εκκενώσουμε τον τρίτο και τον τέταρτο όροφο. Αν παραστεί ανάγκη αλλά προς το παρόν επαναλαμβάνω και επιβεβαιώνω ότι δεν έχουμε κρούσμα στην πόλη μας». 

 

 

Ένα το κρούσμα στην Αν.Μακεδονία-Θράκη 

 

Ο κ. Κλειτσιώτης τόνισε επίσης ότι στην Αλεξανδρούπολη είναι μόνο ένα το επιβεβαιωμένο κρούσμα, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα που… πλειοδοτούσαν για τον αριθμό κρουσμάτων καθώς άλλα μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για 2, άλλα για 3 και άλλα για 4 κρούσματα. «Ένα είναι το επιβεβαιωμένο, ό,τι άλλο ακούγεται δεν ισχύει. Να είμαστε όλοι σοβαροί να μη μεταδίδουμε ψευδείς ειδήσεις» είπε. 

 

 

Κινητή μονάδα στο πάρκινγκ ως 2ο στάδιο διαλογής 

Οι δηλώσεις Κλειτσιώτη έγιναν στη διάρκεια εγκατάστασης της κινητής ιατρικής μονάδας της πρώην νομαρχίας Καβάλας στο χώρο στάθμευσης του Νοσοκομείου. Ο διοικητής του νοσοκομείου ευχαρίστησε τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη για την παραχώρηση και εξήγησε ότι στην κινητή μονάδα θα γίνεται μια ακόμη διαλογή πριν την είσοδο στο Νοσοκομείο. 

 

Η πρώτη διαλογή γίνεται ήδη στην πύλη όπου υπάρχει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που θερμομετρεί όσους μπαίνουν στο νοσοκομείο. Στην κινητή μονάδα θα γίνεται μια δεύτερη διαλογή, κατά την οποία περιστατικά που είναι εμπύρετα θα δίνουν ένα σύντομο ιστορικό. Από που ήρθαν το τελευταίο διάστημα πόσο διάστημα είναι εμπύρετοι κλπ.

 

Στη συνέχεια, από την κινητή μονάδα θα οδηγούνται στο αντίστοιχο τμήμα κι αν χρειαστούν και νοσηλεία θα οδηγούνται στον όροφο ή τους ορόφους που θα έχουν εκκενωθεί. 

 

KavalaNewsGR: Το νοσοκομείο Καβάλας ετοιμάζεται για μια εμπόλεμη κατάσταση. Για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού και τα πολλά ταυτόχρονα περιστατικά που θα γονατίσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι κρίσιμο να καταλάβετε όλοι ότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ