Επιτυχώς διεξήχθη το 2ο «Energy & Hubs» στην Καβάλα, μια συνεδριακή εκδήλωση που διοργανώνει το Viadiplomacy με θέμα την ενέργεια. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκ τo Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Lucy και είχε ως γενικό θέμα «ο ρόλος της Καβάλας αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στην Ενεργειακή Διαφοροποίηση των Βαλκανίων και της Ευρώπης».

 

Στη διάρκεια των ομιλιών έγινε πλήθος αναφορών στη σημασία της Εγνατία Οδού, του Σιδηροδρόμου και των Λιμένων στην ανάπτυξη και τις ενεργειακές επενδύσεις. 

 

Η Via Carpatia 

Ενδιαφέρον παρουσίασαν οι αναφορές στην όχι και τόσο γνωστή Via Carpatia, ή αλλιώς Καρπαθία Οδό, το μεγάλο σχέδιο για σύνδεση της Βαλτικής με την ανατολική Μεσόγειο. 

 

Πρόκειται για ένα παλιό σχέδιο που προβλέπει την αξιοποίηση των υπαρχουσών υποδομών στις χώρες που θα διασχίσει και την κατασκευή συνδέσεων ή βελτιώσεων ώστε να συνδεθεί οδικώς το λιμάνι Κλαϊπέντα της Λιθουανίας με τη Θεσσαλονίκη, μέσα από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Ανατολικών Βαλκανίων. 

 

Το σχέδιο, που εξαιρεί τις χώρες μη-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως πχ η Σερβία, άρχισε το 2006, από μια πρώτη συμφωνία της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας ενώ το 2010 υπέγραψαν για την υλοποίησή του η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Ελλάδα.

 

Την τελευταία δεκαετία έχει κατά καιρούς τονιστεί η ανάγκη να αναθερμανθεί το σχέδιο αλλά, επισήμως τουλάχιστον, δεν υπάρχει κινητικότητα. 

 

Δείτε παρακάτω στις φωτογραφίες, τον χάρτη με την όδευση της Via Carpathia. 

 

 

Η επιλογή της Καβάλας για το συνέδριο 

Η επιλογή της Καβάλας για την εκδήλωση, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, σχετίζεται με το γεγονός ότι από την περιοχή περνούν όλοι οι αγωγοί αερίου ενώ εδώ υπάρχει η μοναδική εδώ και 40 χρόνια παραγωγή πετρελαίου αλλά και η δυνατότητα για δημιουργία μιας τεράστιας φυσικής, υποθαλάσσιας αποθήκης αερίου, ικανή να εξυπηρετήσει υπερεθνικές ανάγκες. 

 

Ο τεχνικός σύμβουλος της Energean Κωνσταντίνος Νικολάου μίλησε για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και τις γεωπολιτικές προκλήσεις, ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας Νίκος Κόκκινος, τόνισε μεταξύ άλλων τον ρόλο του πανεπιστημίου στις εξελίξεις, παρουσιάζοντας τα νέα προγράμματα σπουδών στους τομείς της ενέργειας. 

 

Ενδιαφέρον παρουσίασε η ενότητα που αφορούσε στα δύο μεγάλα λιμάνια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου μίλησαν οι πρόεδροι των Οργανισμέων Λιμένων Αλεξανδρούπολης Κώστας Χατζημιχαήλ και Καβάλας Γιώργος Φιλόσογλου, αναλύοντας τα πλεονεκτήματα, τα οφέλη, τις  ενεργειακές εξελίξεις αλλά και το μέλλον των 2 πόλεων αφού αποτελούν πόλους έλξης επενδυτών.

 

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ροδόπης τής ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία προσπαθεί να παίξει το δικό της παιχνίδι στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας αναφέρθηκε στα οφέλη των επιχειρήσεων αλλά και της κοινωνίας συνολικά της Καβάλας μέσα από τις ενεργειακές εξελίξεις. 

 

Στο 4ο πάνελ με θέμα «η Ανάπτυξη μέσα από την Ενέργεια και ο ρόλος των μεταφορών μέσα από τις νέες οδούς» συμμετείχαν ο αναπληρωτης καθηγητής, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, ο νομικός, πρώην βουλευτής και πρώην υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης και ο εκδότης του Viadiplomacy Πέτρος Ούτσης

 

Τις συζητήσεις στα τέσσερα πάνελ συντόνισαν εναλλάξ ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Εργασία ΣΥΝ» της Δράμας, Σπύρος Λάτσας και η δημοσιογράφος του Viadiplomacy Κατερίνα Καλεντερίδου.

 

Διαμαρτυρία συλλογικοτήτων 

Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, μέλη συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στη Δικτύωση Κινημάτων για Γη και Ελευθερία (αυτόνομο στέκι Καβάλας, κατάληψη Terra Incognita, συνέλευση Tierra Y Libertad, Utopia AD) μπήκαν στο ξενοδοχείο και πραγματοποίησαν παρέμβαση. Στο παρακάτω βίντεο εξηγούν τους λόγους: 

 

 

Το βίντεο του Center TV 

 

 

 

Το βίντεο του ENA channel

 

 

Οι φωτογραφίες από την εκδήλωση και από τον χάρτη της Καρπαθίας Οδού