Στα τέλη του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι αποπληρωμές των παραγωγών που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου και τις χαλαζοπτώσεις του καλοκαιριού του 2019, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώνσταντίνος Σκρέκας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου.

 

Υπενθυμίζεται ότι η βουλευτής έθεσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αμπελοπαραγωγοί της περιοχής και αναφέρθηκε στην οικονομική τους δυσκολία να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να προετοιμαστούν για την ερχόμενη καλλιεργιτική περίοδο. 

 

Σημείωσε, μάλιστα, ότι οι τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές είχαν διαβεβαιώσει τους παραγωγούς ότι οι αποζημιώσεις θα είχαν δοθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, κάτι που προκάλεσε μεγαλύτερη αγωνία στους ενδιαφερόμενους καθώς κάτι τέτοιο τελικά δεν υλοποιήθηκε.

 

Ο υφυπουργός, αναφέρθηκε στη σημασία της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του πλαισίου του ΕΛΓΑ. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Δήμου Παγγαίου, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι έγιναν 326 αιτήσεις για τις ζημιές από την χαλαζόπτωση και 523 από την βροχόπτωση

 

Δεσμέυτηκε ότι η κοινοποίηση των πορισμάτων θα γίνει στις αρχές του Φεβρουαρίου, για την περίπτωση της χαλαζόπτωσης και στα μέσα του Φεβρουαρίου, για την περίπτωση της βροχόπτωσης. 

 

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο δεσμεύτηκε στη βουλευτή Καβάλας, ότι από τα τέλη του ερχόμενου μήνα θα αρχίσουν οι αποπληρωμές των αποζημιώσεων και θα δοθεί οριστικό τέλος στο γολγοθά των παραγωγών της περιοχής.