Στον αέρα είναι η σύνδεση των πρωτευουσών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με το δίκτυο φυσικού αερίου εξαιτίας του νόμου με τον οποίο ιδιωτικοποιείται η ΔΕΔΑ. 

 

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές της περιοχής (Τάνια Ελευθεριάδου, Τάκης Χαρίτου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νατάσα Γκαρά), σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή με αποδέκτες τους υπουργούς Ανάπτυξης-Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Περιβάλλοντος-Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη

 

Αντικείμενο της ερώτησης είναι η κατασκευή επέκτασης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις έξι πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα).

 

Στην ερώτηση τονίζεται ο σοβαρός κίνδυνος να ανατραπεί ο σχεδιασμός για την κατασκευή των δικτύων λόγω της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΔΑ με την ψήφιση του Ν. 4643/2019. 

 

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σηκώνει σήμερα το βάρος του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού που καθιστά τη χώρα ενεργειακή πύλη, καθώς από αυτήν διέρχονται ήδη ή αναμένεται να διέλθουν υπερεθνικοί αγωγοί φυσικού αερίου, ενώ οι κάτοικοί της, λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών, παρουσιάζουν υψηλότατους δείκτες ενεργειακής φτώχειας

 

Ρωτάνε τους υπουργούς αν θα προχωρήσουν οι δημόσιοι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ και η κατασκευή των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, όπως έχουν σχεδιαστεί στις μεγάλες πόλεις της ΠΑΜΘ και πως θα διασφαλίσουν την διατήρηση των εγγυήσεων και της χρηματοδότησης που έχει επιτύχει ως δημόσιος φορέας η ΔΕΔΑ για την κάλυψη της επέκτασης σε όλες τις περιοχές και για την επίτευξη χαμηλού κόστους εγκατάστασης και χρήσης των δικτύων φυσικού αερίου για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

 

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης: 

 

Όπως γνωρίζετε έχει από καιρό δρομολογηθεί η κατασκευή επέκτασης των δικτύων διανομής φυσικού αερίου στις έξι μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου από τη ΔΕΔΑ με τον πρώτο διαγωνισμό προμηθειών να έχει προκηρυχθεί.

 

Με τον Ν. 4643/2019 (Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ) αποφασίσατε μεταξύ άλλων την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΔΑ, με κίνδυνο να ανατραπεί ο  παραπάνω σχεδιασμός και να επιβαρυνθούν οικονομικά οι κάτοικοι της ΠΑΜΘ.

 

Επειδή η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σηκώνει το βάρος του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού που καθιστά τη χώρα ενεργειακή πύλη, καθώς από αυτήν διέρχονται ήδη ή αναμένεται να διέλθουν υπερεθνικοί αγωγοί φυσικού αερίου, ενώ οι κάτοικοί της, λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών, παρουσιάζουν υψηλότατους δείκτες ενεργειακής φτώχειας.

 

Επειδή ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ προβλέπει τη δυνατότητα γεωγραφικής επέκτασης των δικτύων φυσικού αερίου με δωρεάν ή χαμηλό κόστος εγκατάστασης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς και με χαμηλά τιμολόγια.

 

Επειδή το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται κατά 50% από κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ ο χαμηλότοκος δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τελεί υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

-Θα προχωρήσουν οι δημόσιοι διαγωνισμοί της ΔΕΔΑ και η κατασκευή των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, όπως σήμερα έχουν σχεδιαστεί στις μεγάλες πόλεις της ΠΑΜΘ;

-Πώς θα διασφαλίσετε την διατήρηση των εγγυήσεων και της χρηματοδότησης που έχει επιτύχει ως δημόσιος φορέας η ΔΕΔΑ για την κάλυψη της επέκτασης σε όλες τις περιοχές και για την επίτευξη χαμηλού κόστους εγκατάστασης και χρήσης των δικτύων φυσικού αερίου για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Χαρίτου Δημήτριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Βασιλικός Βασίλειος

Γκαρά Αναστασία

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσείν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καφαντάρη Χαρά

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος 

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παππάς Νίκος 

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τζάκρη Θεοδώρα

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης