γράφει ο

Κώστας Φιλίδης

 

 

Με «δανεικά» υλικά από τα νοσοκομεία λειτουργούν τα Κέντρα Υγείας, λόγω ανυπαρξίας προϋπολογισμού τους για προμήθεια υλικών, όπως γνωστοποίησε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλεξάνδρα Τσανάκα, σε συνέντευξή της στο «ράδιο Νεάπολις» (90,8 στα FM – Καβάλα).

 

Αναφερόμενη στα αιτήματα που τέθηκαν στην σύσκεψη φορέων, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο, με πρωτοβουλία του σωματείου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καβάλας, σημείωσε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση έθεσε τα Κέντρα Υγείας εκτός ευθύνης των Νοσοκομείων, δίχως να προβλέψει προϋπολογισμό για τις προμήθειές τους. Μέχρις ότου υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, που να διευθετεί συνολικώς τα προβλήματα του συστήματος Υγείας, με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξάνθου, τα νοσοκομεία θα προμηθεύουν «δανεικό» υλικό στα Κέντρα Υγείας.

 

Το ΕΣΥ βγαίνει στη σύνταξη

 

Όσον αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό, στη σύσκεψη του Σαββάτου, στην οποία συμμετείχε η κ. Τσανάκα, οι μεν γιατροί ζήτησαν 37, ο δε διοικητής 45 γιατρούς, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Νοσοκομείου. «Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, λόγω του γεγονότος ότι το ΕΣΥ δημιουργήθηκε την δεκαετία του 1980, οπότε έγιναν και μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Ως εκ τούτου, ήρθε η ώρα να βγουν στη σύνταξη πολλοί γιατροί και νοσηλευτές, άρα απαιτούνται και μαζικές προσλήψεις», επισήμανε η κ. Τσανάκα, προσβλέποντας σε νομοθέτημα της Κυβέρνησης, το οποίο επίκειται να μπει στο στάδιο της διαβούλευσης, και με το οποίο θα εφαρμοστεί η προγραμματική πολιτική Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, για τον μεγάλο αριθμό απλήρωτων υπερωριών, που χρωστά το κράτος στους υπαλλήλους των νοσοκομείων, η βουλευτής δήλωσε ότι οσονούπω θα αρχίσει η πληρωμή τους και ανέφερε ότι «ο κ. Ξάνθος έφερε στη Βουλή τροπολογία, κατά τη συζήτηση του νόμου για την αντιμετώπιση της ακραίας κρίσης, όμως, επειδή κρίθηκε ότι η τροπολογία μπήκε σε άσχετο νομοσχέδιο, την ανακάλεσε για να την επαναφέρει με την πρώτη ευκαιρία».