Η γραφειοκρατία στην περίπτωση του Kavala Port Center φαίνεται ότι ήταν διάρκειας… 7 ετών. Τόσο χρειάστηκε για να προχωρήσει και να ξεμπλοκάρει -κατά πως φαίνεται- η μεγάλη επένδυση ιδιώτη, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, για το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας. 

 

Πρόκειται για ένα εμπορικό κέντρο που ετοιμάζει η γνωστή για την εμπορική της δραστηριότητα εταιρία «Γεωργούλιας Α.Ε.». Η εταιρία απέκτησε επιτέλους την άδεια δόμησης από την αρμόδια πολεοδομία και τώρα βάζει μπρος την επένδυση, σκοπεύοντας να έχει αρχίσει τα έργα κατασκευής έως το τέλος του 2019

 

Πολλοί στην Καβάλα βέβαια κρατούν μικρό καλάθι, καθώς τα τελευταία 3 χρόνια ήταν αρκετά τα δημοσιεύματα που προανήγγειλαν την επικείμενη έναρξη της επένδυσης, από την οποία αναμένεται να δημιουργηθούν έως και 100 νέες θέσεις εργασίας. 

 

Η προηγούμενη διοίκηση του ΟΛΚ πάντως, υπό τον Χρήστο Ηλιάδη, κατάφερε να ξεπεράσει ένα σωρό γραφειοκρατικά σημεία που εμπόδιζαν την επένδυση, με κυριότερο αυτό του καθορισμού των χερσαίων ζωνών του λιμένα. Μετά και από αυτή τη διευθέτηση, όλα πήραν το δρόμο τους. 

 

Τι περιλαμβάνει 

Το σχέδιο του επενδυτή θα αναπτυχθεί σε 8.000 τετραγωνικά μέτρα, εκ των οποίων τα μισά στεγασμένοι χώροι και τα μισά υπαίθριοι χώροι. Προβλέπει την ανάπτυξη ενός εμπορικού κέντρου καθώς και τέρμιναλ κρουαζιέρας, τέρμιναλ υδροπλάνων και περιβάλλοντες χώρους αναψυχής και εστίασης, με παιδική χαρά και χώρους για συναυλίες εντός και εκτός του κτιρίου. 

 

Η επένδυση αναμένεται να «αλλάξει» τη «γεωγραφία» της αγοράς της Καβάλας και της διασκέδασης της πόλης. Εκτιμάται ότι για την κατασκευή του θα χρειαστούν, όπως αναφέρουν οι σχετικές μελέτες, ένα χρονικό διάστημα περίπου 8 μηνών. Έτσι δεν αποκλείεται το Kavala Port Center να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2020

 

Σημειώνεται ότι εκτός από τον επιβατικό σταθμό του λιμανιού που λειτουργεί στην περιοχή, εκεί λειτουργεί και μεγάλος υπαίθριος χώρος στάθμευσης. Στο χώρο αυτό, υπολογίζεται ότι καταφθάνουν περί τα 1.000 τουριστικά λεωφορεία ετησίως. Πρόκειται δηλαδή για την κυριότερη ίσως περιοχή υποδοχής των τουριστών της πόλης. 

 

Αυτόν τον μεγάλο διερχόμενο πληθυσμό, σε συνδυασμό με το μόνιμο πληθυσμό του νομού Καβάλας και των γύρω νομών (100.000 προσεγγίσεις αυτοκινήτων στο πάρκινγκ), επιδιώκει να αξιοποιήσει η εμπορική επένδυση.