Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης προχώρησε στη κατάθεση ερώτησης στον Υπουργό  Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή με θέμα: «Ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής καταγραφής και  καταβολή του συνόλου του αντιτίμου των διοδίων στο συνοριακό σταθμό για τη διαδρομή που πρόκειται να διανύσει αλλοδαπό  όχημα εντός της χώρας».

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Βουλευτής έκανε αναφορά στο ότι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα κατά τη μεταφορική δραστηριότητα αποτελεί η είσοδος φορτηγών οχημάτων με πινακίδες τρίτων χωρών στη χώρα μας, τα οποία χρησιμοποιούν τους παράδρομους της Εγνατίας οδού, προς αποφυγή πληρωμής του αντιτίμου των διοδίων, με άμεσο αποτέλεσμα τόσο την τεράστια απώλεια εσόδων για το κράτος όσο και τον  ιδιαιτέρως αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων λόγω της διέλευσής τους από κατοικημένες περιοχές. 

 

Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταβάλλεται το συνολικό αντίτιμο των διοδίων κατά την έναρξη ή την λήξη της διαδρομής κατά την είσοδο ή έξοδο από την χώρα. Η καταγραφή των διελεύσεων γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να διακόπτεται η κυκλοφορία και να εξαναγκάζονται σε ακινητοποίηση και επανεκκίνηση τα φορτηγά αυτοκίνητα με επακόλουθο την καθυστέρηση της κυκλοφορίας του συνόλου των διερχόμενων οχημάτων.

 

Στη χώρα μας, οι σταθμοί είσπραξης διοδίων είναι εγκατεστημένοι στις βασικές οδικές αρτηρίες και η καταβολή των αντιτίμων γίνεται επιτόπου, αφού ακινητοποιηθεί το φορτηγό όχημα, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στην ασφάλεια της κυκλοφορίας και στην έγκαιρη εκτέλεση των δρομολογίων μεταφοράς, αλλά στην ρύπανση του περιβάλλοντος.  

 

 διοδίων για την διαδρομή που πρόκειται να διανύσει το αλλοδαπό  όχημα στο συνοριακό σταθμό, όπως επίσης και η άρση κάθε εμποδίου με σκοπό την απρόσκοπτη χρήση των αυτοκινητοδρόμων.

 

Κλείνοντας, ο Γιάννης Πασχαλίδης ρώτησε τον Υπουργό αν προτίθεται να υιοθετήσει την πρόταση για ενεργοποίηση ηλεκτρονικής καταγραφής και καταβολής αντιτίμου διοδίων στο σταθμό των συνόρων κατά την έναρξη της διαδρομής του αλλοδαπού φορτηγού αυτοκίνητου στη χώρα;

 

Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας