Δημοσίως η Δήμητρα Τσανάκα έδειχνε τόσο καιρό ότι αποδέχεται τη λύση που της επέβαλε ο Χρήστος Μέτιος (και η λοιπή ΝΔ) για τη (μη) αποκατάσταση της γέφυρας που έπεσε, αρνούμενοι την εξ αρχής κυβερνητική πρόταση για άμεση αποκατάσταση. Στο παρασκήνιο πάντως, έστελνε επιστολές με τις οποίες παρακαλούσε τον υπουργό Υποδομών να δώσει εκείνος τη λύση. 

 

γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 
 

Λέγεται ότι η παρουσία της (εκ νέου υποψήφιας, με «χρίσμα» ΝΔ) δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα στην εκδήλωση του «αντάρτη» Χριστόδουλου Τοψίδη, έφερε «αναγούλες» στο κόμμα. Δεν θα μπορούσε πάντως να απουσιάζει από τη στιγμή που οι συνδυασμοί Παππά – Παπαδόπουλου έχουν εντείνει τον διεμβολισμό στο «γαλάζιο» ακροατήριο. 

 

Την είχε «καρφώσει», πριν εμφανιστεί πλάι στον «αντάρτη»  

Στην πραγματικότητα, όμως, η Δήμητρα Τσανάκα «το χρωστούσε» αυτό στο Χρήστο Μέτιο. Κι αυτό γιατί όταν ο περιφερειάρχης προσπαθούσε να δικαιολογηθεί στην κριτική που του άσκησε ο Κώστας Κατσιμίγας, «κάρφωσε» τη Δήμητρα Τσανάκα λέγοντας ότι το έργο της Περιμετρικής «το ζήτησε από την Περιφέρεια η Δήμαρχος ΜΕΤΑ την υποχώρηση της γέφυρας». 

 

Με άλλα λόγια ο περιφερειάρχης αποκάλυψε ότι επί 4 χρόνια η δήμαρχος ΔΕΝ είχε ζητήσει ποτέ να εντάξει την Περιμετρική στο πρόγραμμα επενδύσεων της Περιφέρειας. Εξέθεσε έτσι τη δήμαρχο για τα 4 χαμένα χρόνια για ένα από τα σημαντικότερα έργα που στερείται η πόλη. 

 

Ο Μέτιος έβαλε ένα ακόμη αυτογκόλ 

Ταυτόχρονα, βεβαίως, έβαλε κι ένα ακόμη αυτογκόλ αφού έδειξε ότι και η διοίκηση της Περιφέρειας δεν έκανε τίποτα για την Περιμετρική από τον Σεπτέμβρη του 2014 και μετά, δικαιώνοντας και την κριτική Σιμιτσή ότι η παρούσα διοίκηση της Περιφέρειας απένταξε το συγκεκριμένο ενταγμένο έργο για να χρησιμοποιήσει αλλού τα κονδύλια

 

Το «χρωστούμενο» Μέτιου στην Τσανάκα μετά το «άδειασμα» 

Ο περιφερειάρχης, όμως, ίσως να είχε και λόγο να «καρφώσει» τη δήμαρχο αφού έχει και τα δικά του «χρωστούμενα». Ενώ υποχρέωσε την δήμαρχο να αποδεχθεί τη δική του (μη) λύση για τη γέφυρα που έπεσε, εκείνη έκανε κρυφές επαφές με το Υπουργείο Υποδομών, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει το νεοδημοκρατικό καπέλωμα, μπας και βρεθεί λύση. 

 

Η λύση "made in ΝΔ"

Έχουν μεγάλη σημασία οι ημερομηνίες: Η γέφυρα έπεσε το απόγευμα της Παρασκευής 9 Νοεμβρίου 2018. Κυβερνητικό κλιμάκιο ήρθε στην περιοχή το πρωί του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου 2018. Την ίδια ημέρα, γίνεται σύσκεψη στο Δημαρχείο και μετά από αυτήν τόσο το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όσο και ο Δήμος Καβάλας ανακοινώνουν ότι συνεργάζονται για να είναι έτοιμοι εντός 20 ημερών να προχωρήσουν σε λύση με κυβερνητική στήριξη. Δεν περνάνε καλά καλά δύο 24ωρα και η δήμαρχος Καβάλας αλλάζει ρότα. Την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018, φιλοξενεί στο Δημαρχείο τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, ο οποίος ήρθε μετά από παρέμβαση «γαλάζιων κύκλων» να τα αλλάξει όλα. 

 

Άλλαξε το συμφωνηθέν σχέδιο που προέβλεπε τεχνική λύση από την Εγνατία Οδό Α.Ε. και εξαίρεσε τελείως την κυβερνητική χρηματοδότηση σε μια προσπάθεια να δείξει ότι ο ίδιος (!) θα δώσει τη λύση. Με την παρουσία Μέτιου διαπιστώθηκε ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα (20 ημερών για το πόρισμα κι εν συνεχεία άμεση προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Υποδομών) πήγε… περίπατο. 

 

Δημοσίως αποδέχθηκε το "γαλάζιο καπέλωμα", στο παρασκήνιο όμως εκλιπαρούσε για λύση η οποία να παρακάμπτει τον Μέτιο 

Την ίδια κιόλας εβδομάδα, το κλίμα σε βάρος της Δήμητρας Τσανάκα έγινε ακόμη χειρότερο, αφού άλλα έλεγε τη μία ημέρα, κι άλλα την επόμενη. Κι ενώ σε όλους προς τα έξω δείχνει ότι ακολούθησε τη λύση «made in ΝΔ» και δείχνει απόλυτα πειθαρχημένη στο καπέλωμα δια χειρός Μέτιου, την ίδια ώρα στέλνει επιστολή με την οποία παρακαλά τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη να δώσει λύση. 

 

Η επιστολή αυτή δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα. Κι αυτό γιατί σε όλους η Δήμητρα Τσανάκα έδειχνε ότι ακολουθεί τη λύση που της υπέδειξε το κόμμα της. Ασχέτως αν στο παρασκήνιο έπραττε αλλιώς αφού η γέφυρα θα έμενε για χρόνια εκτός λειτουργίας αν άκουγε τον Μέτιο. 

 

Πως παρακαλούσε τον Σπίρτζη στην κρυφή επιστολή 

Στην επιστολή αυτή, η Δήμητρα Τσανάκα εκφράζει «ευγνωμοσύνη» για την άμεση παρέμβαση του υπουργού και του ζητά ταπεινά να δώσει λύση. Έχει ενδιαφέρον η φράση "Εδραία πεποίθηση μου, είναι πως Εσείς και με το ενδιαφέρον Σας αλλά και την εμπειρία Σας, έχετε την δυνατότητα να δράσετε άμεσα και αποτελεσματικά"

 

Μάλιστα επισημαίνει στον υπουργό ότι ο Δήμος σκοπεύει να συνεργαστεί και με την Εγνατία Οδό, την οποία δημοσίως -και η ίδια- είχε εξαιρέσει από τη λύση. 

 

«Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα να αναλάβετε τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα επιλύσουν το πρόβλημα προκρίνοντας την λύση που εσείς κρίνετε ως την δέουσα» είπε σε μια φράση, γεμάτη απόγνωση, η δήμαρχος στην ίδια επιστολή, δείχνοντας ότι μάλλον είχε μετανιώσει πικρά που δέχτηκε την χωρίς χρονοδιάγραμμα «λύση» Μέτιου. 

 

Για… ξεκάρφωμα, στην ίδια επιστολή, η δήμαρχος λέει ότι η γέφυρα δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου αλλά ότι πρέπει να αποκατασταθεί «προς όφελος των δημοτών». Μαζί… πετάει και μια υπενθύμιση ότι πρέπει να συνεχιστεί η Περιμετρική. 

 

Τελικά… επικράτησαν οι γνωστοί «ρυθμοί Μέτιου» και η αρχή «χρόνος υπάρχει» 

Η συνέχεια είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Η δήμαρχος υιοθέτησε τελικά τη «λύση ΝΔ» και άφησε τον εκλεκτό του κόμματος Χρήστο Μέτιο να χειριστεί την υπόθεση, με τους… γνωστούς ρυθμούς του («χρόνος υπάρχει). Πέρασαν τρεις ολόκληροι μήνες έως ότου ο περιφερειάρχης ζητήσει από την Εγνατία Οδό να αναλάβει όλες τις μελέτες για την αποκατάσταση της ζημιάς. 

 

«Μπορούν» και μόνοι τους … αλλά τώρα ασχολούνται με τις εκλογές 

Κι ενώ τα Υπουργεία είχαν προτείνει άμεση λύση (χρηματοδοτική και τεχνική) σε περίπτωση που τοπικά δηλωθεί αδυναμία, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι… μπορεί και μόνος του. Τα αποτελέσματα; Είναι γνωστά. Τρεις μήνες μετά δεν έχει γίνει ούτε η πρώτη επιτόπια ενέργεια για την αποκατάσταση της γέφυρας. Ο περιφερειάρχης τρέχει για τις εκλογές, μαζί και η δήμαρχος, η οποία επιμένει ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα με τη γέφυρα.

Με τις «ευλογίες» της ΝΔ βεβαίως, βεβαίως…