γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

 

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης, ένας εκ των «ανταρτών» της ΝΔ -η οποία μετρά ήδη… τρεις συνδυασμούς στην Περιφέρεια ΑΜΘ- ήταν ο πρώτος που ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του πριν από τρεις μήνες, στα τέλη του Νοέμβρη του 2018.  Είχε κάνει τότε την πρώτη πολιτική εκδήλωση ενόψει αυτών των περιφερειακών εκλογών, ανακοινώνοντας πρώτος την κάθοδό του, σε μεγάλο ακροατήριο στην έδρα της Περιφέρειας, την Κομοτηνή – η επιλογή θεωρήθηκε αναμενόμενη, ασχέτως αν ο ίδιος προέρχεται από τον Έβρο. 

 

 

Η επιλογή της Καβάλας 

Κι αν πολλοί πίστευαν ότι η επόμενη εκδήλωσή του θα είναι εντός έδρας, εκεί που αισθάνεται πιο ισχυρός κι έχει μεγαλύτερο ακροατήριο, στην Αλεξανδρούπολη, τελικά διαψεύστηκαν. 

 

Ο Τοψίδης επέλεξε την Καβάλα για να ανακοινώσει υποψήφιους συμβούλους του συνδυασμού του, όχι μόνο αυτούς που προέρχονται από το νομό, αλλά υποψήφιους από όλη την Περιφέρεια, συνολικά 40 άτομα. 

 

Η επιλογή της Καβάλας είχε ως στόχο να ενδυναμώσει την παρουσία του στο νομό με τη δεύτερη μεγαλύτερη εκλογική δεξαμενή, μετά τον Έβρο.

 

 

Η υπερπαραγωγή και η «συνέντευξη» 

Η αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Galaxyστην Καβάλα, γέμισε από κόσμο το πρωί της Κυριακής 17/2/2019. Μία ημέρα νωρίτερα, ένα μεγάλο σε αριθμό επιτελείο ανθρώπων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν εκεί για να ετοιμάσει μια εκδήλωση… υπερπαραγωγή, με όρους τηλεοπτικούς και πιο επικοινωνιακούς απ’ ό,τι συνηθίζεται. 

 

Για την «παρουσίαση» του υποψήφιου περιφερειάρχη «επιστρατεύτηκε» ο δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας, ο οποίος πήρε ένα είδος συνέντευξης από τον Χριστόδουλο Τοψίδη, στην οποία ωστόσο αντί αυθόρμητων απαντήσεων επέλεξε να διαβάζει από κείμενο βασικά σημεία των θέσεών του. Μπορεί το είδος της ανακοίνωσης πολιτικών θέσεων με τη μορφή συνέντευξης να μην πέτυχε όπως είχε σχεδιαστεί, ωστόσο βοήθησε τον υποψήφιο να δώσει ένα στίγμα του τι θέλει να κάνει. 

 

«Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική»

Η παραπάνω φράση χρησιμοποιήθηκε από τον Χριστόδουλο Τοψίδη. Μπορεί να ήταν μη αναμενόμενη σε μια εκδήλωση αυτοδιοικητικού υποψήφιου, είχε όμως ως στόχο συγκεκριμένο ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται ο Τοψίδης και ήταν ένα δείγμα πολιτικής τοποθέτησης - τελείως άσχετη με την αυτοδιοίκηση και τον υπερκομματισμό τον οποίο επικαλέστηκε. Η ατάκα προκάλεσε μεν επευφημίες, δεν έτυχε όμως το χειροκρότημα όλων των παριστάμενων, ιδιαίτερα των προσκεκλημένων που κάθονταν στις πρώτες σειρές. 

 

Νεοδημοκρατικό ψηφοδέλτιο 

Μετά τη «συνέντευξη», ο Χριστόδουλος Τοψίδης παρουσίασε τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξής του με τον τίτλο «Περιφερειακή Σύνθεση». 

 

Ο κ. Τοψίδης επέμεινε ότι πρόκειται για έναν ανεξάρτητο συνδυασμό και ότι οι υποψήφιοι σύμβουλοι που συστρατεύονται μαζί του προέρχονται από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους, ωστόσο στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από τη ΝΔ. 

 

Από το νομό Καβάλας παρουσιάστηκαν 10 υποψήφιοι: 

 

Χρήστος Γάκης

Κατερίνα Ιωαννίδου

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης

Ευαγγελία (Λίλη) Καχέλου

Δημήτριος Κλειτσιώτης

Αθανάσιος Κυριακού

Θεόδωρος Μαρκόπουλος

Καλλιόπη (Κέλυ) Ξακοπούλου

Παναγιώτης Χατζηχρήστος

Αθηνά Σταματιάδου

 

Από τους υπόλοιπους νομούς παρουσιάστηκαν οι: 

 

Αναστασία Γαλοπούλου-ΠΕ Δράμας

Χρήστος Γκόντιας-ΠΕ Δράμας

Αριστείδης Μωϋσιάδης-ΠΕ Δράμας

Μαρία Ξενίδου-ΠΕ Δράμας

Στέλιος Παπαδόπουλος-ΠΕ Δράμας

Αικατερίνη-Σερέτη Παταβού-ΠΕ Δράμας

Νικόλαος Τσαύλος-ΠΕ Δράμας

 

Μιχάλης Αμοιρίδης-ΠΕ Ξάνθης

Ιμπραχήμ Αμούτσκα-ΠΕ Ξάνθης

Οδυσσέας Βουρβουκέλης-ΠΕ Ξάνθης

Βαλεντίνα Δισλιάν-ΠΕ Ξάνθης

Σουζάν Καδρή-ΠΕ Ξάνθης

Ιρφάν Χατζηγκενέ-ΠΕ Ξάνθης

 

Γιουξέλ Εσάτ-ΠΕ Ροδόπης

Νικόλαος Ευκαρπίδης-ΠΕ Ροδόπης

Τζιχάν Ιμάμογλου-ΠΕ Ροδόπης

Εμρέ Μουσταφά-ΠΕ Ροδόπης

Ιωάννης Μωραΐτης-ΠΕ Ροδόπης

Σταυρούλα Πεχλιβάνη-ΠΕ Ροδόπης

Εμμανουήλ Ταπατζάς-ΠΕ Ροδόπης

Ριτβάν Χατζημεμέτ-ΠΕ Ροδόπης

 

Σταύρος Βαβίας-ΠΕ Έβρου

Νικόλαος Βουλγαρίδης-ΠΕ Έβρου

Αναστασία Γκαϊδατζή-ΠΕ Έβρου

Κωνσταντίνος Εξακουστός-ΠΕ Έβρου

Παναγιώτης Ζητάκης-ΠΕ Έβρου

Νικόλ-Ιουστίνη Ιωαννίδου-ΠΕ Έβρου

Σταύρος Καβαρατζής-ΠΕ Έβρου

Χρήστος Κούρτης-ΠΕ Έβρου

Φώτης Ουζουνίδης-ΠΕ Έβρου

 

 

Παρούσα και η «επίσημη» ΝΔ

 

Μεταξύ άλλων, το παρών στην εκδήλωση έδωσαν η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα μαζί με πολλά μέλη της παράταξής της (στηρίζεται επισήμως από τη ΝΔ) και σχεδόν σύσσωμη τη διοικητική της ομάδα, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Βαγγέλης Παππάς, Μάκης Παπαδόπουλος και Κώστας Κουνάκος, ο πρώην δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης κι ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Καραμπουρνιώτης. Παρόντα ήταν και πολλά μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Καβάλας («επιμελητηριακός» γαρ και ο Χριστόδουλος Τοψίδης) μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Παναγιωτίδης και Παύλος Ζησίμου, Μαρία Καρμπουρνιώτη, Έλσα Βακιρτζή, Χρήστος Παπαδάκης κ.α. 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ