γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Σε μια άνευ προηγουμένου πολιτική γκάφα προχώρησε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος (κι εκ νέου υποψήφιος με τη ΝΔ) ανακοινώνοντας το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Φεβρουαρίου 2019, τέσσερα έργα που έχει ήδη ανακοινώσει, πριν από ένα μήνα, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. 

 

Πρόκειται για τις μελέτες της Περιμετρικής Οδού Καβάλας, της διαπλάτυνσης της επαρχιακής οδού προς το Αεροδρόμιο «Μ.Αλέξανδρος», του κόμβου της Εγνατίας Οδού στην Πέρνη καθώς και του ημικόμβου της Εγνατίας Οδού στο Οφρύνιο

 

Τα 4 συγκεκριμένα έργα περιλαμβάνονταν σε ανακοίνωση του αρμόδιου υφυπουργού Στάθη Γιαννακίδη, τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

 

Θεώρησε ότι ο κόσμος ξεχνά… 

Τώρα ο περιφερειάρχης, έχοντας περάσει μόλις ένας μήνας και θεωρώντας (;) ότι η κυβερνητική ανακοίνωση θα έχει ξεχαστεί (!) έρχεται με ένα δελτίο Τύπου με τίτλο «η Περιφέρεια ΑΜΘ δρομολογεί σημαντικές παρεμβάσεις οδικών μεταφορών στην Καβάλα» να ανακοινώσει τα ίδια ακριβώς έργα ως δικά του. 

 

Για την ιστορία… άλλαξε απλώς την αρίθμηση. 

 

«Κατόπιν ενεργειών του»

 

Η ανακοίνωση του περιφερειάρχη αναφέρει: 

 

"Μετά από ενέργειες του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, εξασφαλίστηκαν πιστώσεις ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ για τα παρακάτω έργα οδικών μεταφορών στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας:

Α. Πόλη της Καβάλας

•Περιμετρική Οδός (2 εκατομμύρια ευρώ για την ολοκλήρωση της μελέτης)

Β. Αεροδρόμιο της Καβάλας

•Αναβάθμιση και διαπλάτυνση του επαρχιακού δρόμου μήκους 6,25 χιλιομέτρων που συνδέει την Εθνική Οδό Καβάλας-Ξάνθης με το αεροδρόμιο της Καβάλας (800.000 ευρώ για την ολοκλήρωση της μελέτης)

•Μετατροπή του υπάρχοντος ημικόμβου επί της Εγνατίας Οδού στην Πέρνη στη Χιλιομετρική Θέση 494+250 σε πλήρη κόμβο (300.000 ευρώ για την πραγματοποίηση της μελέτης)

Γ. Παραλία Οφρυνίου

•Κατασκευή νέου ανισόπεδου ημικόμβου επί της Εγνατίας Οδού στο Οφρύνιο στη Χιλιομετρική Θέση 420+000 (300.000 ευρώ για την πραγματοποίηση της μελέτης)

Σε ό,τι αφορά την παραλία Οφρυνίου, η Περιφέρεια αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξασφαλίσει επιπλέον 900.000 ευρώ για τα παρακάτω έργα:

•Αναβάθμιση του δρόμου από τον σχεδιαζόμενο ημικόμβο Οφρυνίου στη Χιλιομετρική Θέση 420+000 μέχρι την παραλία της Τούζλας (300.000 ευρώ για την πραγματοποίηση της μελέτης)

•Κατασκευή νέου ανισόπεδου κόμβου στη χιλιομετρική θέση 417+000 της Εγνατίας Οδού (600.000 ευρώ για την κατασκευή του έργου)». 

 

"Δική του" και η "Εγνατία Οδός Α.Ε."

Η ανακοίνωση όμως έχει και συνέχεια μιας και ο περιφερειάρχης θέλει να δείξει ότι είναι δικό του έργο, και η χρηματοδότηση, και ο σχεδιασμός αλλά και οι συνεννοήσεις με την Εγνατία Οδό που θα αναλάβει τις μελέτες. Έτσι «πασάρει» με το δελτίο Τύπου και μια φωτογραφία του (βλέπε παρακάτω) στην οποία συναντάται με τον πρόεδρο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» Απόστολο Αντωνούδη για την οποία λέει: 

 

«Σε συνάντηση που είχαν στην έδρα της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εγνατία Οδός ΑΕ κ. Απόστολος Αντωνούδης συμφώνησαν τα παραπάνω έργα να υλοποιηθούν από την Εγνατία Οδός ΑΕ με διάθεση των αντίστοιχων πιστώσεων από την Περιφέρεια μέσω προγραμματικής σύμβασης».

 

Πρώτα παρέπεμψε την γέφυρα στις καλένδες, τώρα έρχεται ως "σωτήρας" 

Κι αν η περίπτωση της εξαγγελίας κυβερνητικών έργων ως δικά του αποτελεί επική γκάφα, τότε αυτό που κάνει με την πτώση της γέφυρας στην Καβάλα κρύβει απύθμενο θράσος. Επέδειξε τραγική αδράνεια στο θέμα της πτώσης της γέφυρας στην Καβάλα και τώρα επιχειρεί να εμφανιστεί ως «σωτήρας» 4 μήνες πριν τις εκλογές. 

 

Όταν η κυβέρνηση προσέφερε -πριν καλά περάσει 24ωρο από το ατύχημα- λύση και χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της γέφυρας (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), ο περιφερειάρχης ήταν εκείνος που ζήτησε δημοσίως από τη δήμαρχο Καβάλας να αλλάξει θέση (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), να μην επιλέξει την κυβερνητική λύση (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) και να… παραπέμψουν το θέμα στις ελληνικές καλένδες (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Όπως κι έκαναν: αποφάσισαν τη σύσταση μιας... αναρμόδιας επιτροπής (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) κλπ κλπ κλπ… 

 

Ο περιφερειάρχης έρχεται τώρα να παρουσιάσει τα χρήματα που διαθέτει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση του έργου ως «δική του χρηματοδότηση». Πρόκειται για χρήματα τα οποία ζητά τώρα η Περιφέρεια από την κυβέρνηση, αφού πρώτα άφησε να περάσουν 3 ολόκληροι μήνες αδράνειας. Και πως θα υλοποιηθεί η λύση; Μέσα από την «Εγνατία Οδό Α.Ε.» όπως ακριβώς είχε προτείνει από το πρώτο κιόλας 24ωρο το κυβερνητικό κλιμάκιο υφυπουργών που είχε επισκεφθεί την Καβάλα. 

 

Τελικά ποιον νομίζει ότι δουλεύει; 

 

Λέει συγκεκριμένα η ανακοίνωση Μέτιου: 

 

«Σε ό,τι αφορά δε τη γέφυρα της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο της Καβάλας, η Περιφέρεια αναλαμβάνει να εξασφαλίσει επιπλέον 5 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεών της, προκειμένου η Εγνατία Οδός ΑΕ να πραγματοποιήσει όλες τις μελέτες για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας και την κατασκευή νέου έργου. 

 

Και για αυτό το έργο, οι κ. Μέτιος και Αντωνούδης συμφώνησαν  να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ και της Εγνατία Οδός ΑΕ.

 

Για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τα παραπάνω έργα, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος και η Δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στις 13:00 στο Δημαρχείο της Καβάλας".