Στις εγκαταστάσεις της ENERGEAN στη Νέα Καρβάλη μετέβησαν το πρωί της Παρασκευής 13/8 η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνια Ελευθεριάδου και ο αναπληρωτής συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρης Σωτηριάδης. 

 

Είχαν συνάντηση με τους εργαζόμενους οι οποίοι έκαναν λόγο για ανησυχητική κατάσταση στο εργοστάσιο.

 

Όπως είπαν οι εργαζόμενοι η Energean αρνείται να τηρήσει τον Κανονισμό Εργασίας και το Οργανόγραμμα με αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται σε υπερωριακή απασχόληση (συνεχόμενα 12ωρα) και να έχουν εξουθενωθεί σωματικά και ψυχικά. 

 

Η εθελούσια έξοδος που υλοποιείται αυτή την στιγμή δεν έχει συνοδευτεί από ένα σχέδιο έγκαιρης αντικατάστασης των εργαζομένων, ακόμη και όσων εργάζονταν σε καίριες θέσεις εργασίας για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα να υφίσταται άμεσος κίνδυνος τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους όσο και για την κοινωνία της Καβάλας. 

 

Ζητούν την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με την διαδικασία που προβλέπεται στον Κανονισμό Εργασίας και την δέσμευση της εργοδοσίας ότι θα μεριμνά για την αντικατάσταση οποιουδήποτε εργαζόμενου αποχωρεί με έμπειρο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. 

 

Μετά τη συνάντηση η κ. Ελευθεριάδου και ο κ. Σωτηριάδης τόνισαν τα εξής: 

 

«Δηλώσαμε τη στήριξη και τη συμπαράσταση μας στον δίκαιο αγώνα του Σωματείου. Η ασφάλεια άλλωστε στους χώρους εργασίας και η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη.

 

Επίσης αδιαπραγμάτευτη είναι και η λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης με σεβασμό τόσο στο περιβάλλον όσο και στην τοπική κοινωνία, ειδικά όταν η επιχείρηση εκμεταλλεύεται εγκαταστάσεις του Ελληνικού Δημοσίου, λαμβάνοντας μάλιστα και ιδιαίτερη οικονομική ενίσχυση από αυτό.

 

Δηλώνουμε ρητά ότι θα σταθούμε δίπλα στο Σωματείο των εργαζομένων και θα αντιταχθούμε σε εργοδοτικές μεθοδεύσεις, που θίγουν τα εργασιακά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, ενέχοντας παράλληλα επικινδυνότητα για την περιοχή μας και τους συμπολίτες μας.  

 

Τέλος καλούμε την εργοδοσία να τηρήσει την εργατική νομοθεσία, τον Κανονισμό Εργασίας και την ηθική τάξη και να σεβαστεί το Σωματείο και τους εργαζόμενους, που όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν αρωγοί στην συνέχιση της λειτουργίας της και πάνω απ’ όλα να αναλογιστεί τις ευθύνες της απέναντι στην κοινωνία της Καβάλας. 

 

Η «συγκρουσιακή κατάσταση» που με αποκλειστικά δική της ευθύνη έχει δημιουργηθεί αυτήν την στιγμή, δεν ωφελεί κανέναν».