καπναποθήκες

Τη συναρπαστική ιστορία του καπνού που βοήθησε στην οικονομική ανόρθωση του ελληνικού κράτους, παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, στις 21.00 το βράδυ, από το COSMOTE HISTORY.

Το Ινστιτούτο κοινωνικών κινημάτων και Ιστορίας καπνού καταγγέλλει βανδαλισμούς που έγιναν στην καπναποθήκη Πικιόλι που βρίσκεται στα σκαλάκια της οδού Φιλίππου στην πόλη της Καβάλας.

"Να τοποθετηθούν προσωρινές σκεπές με λαμαρίνες ή άλλο υλικό. Όπως για παράδειγμα οι δύο σκεπές στην Ξάνθη που υπέπεσαν στην αντίληψη μας", αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του, το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού.

Ο Δήμος Καβάλας διοργανώνει την Πέμπτη (19/10) στις 19:00 το απόγευμα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, την τελευταία συνάντηση για το έργο «Μελέτη αξιοποίησης του κτιριακού αποθέματος των καπναποθηκών στην Καβάλα», με αντικείμενο την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων της μελέτης.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας και επικεφαλής του συνδυασμού «ΕΡΓΟ ΤΩΡΑ» Χαράλαμπος Χρυσανίδης, με ανακοίνωση του ενημερώνει για τις προτάσεις του για τις καπναποθήκες και τα διατηρητέα κτίσματα της Καβάλας.

Την ίδια ώρα καταστροφή έχει υποστεί ο διάκοσμος γύρω από την πόρτα που φαίνεται στη φωτογραφία.

Την επιτακτική ανάγκη διάσωσης των Καπναποθηκών της Καβάλας γνωστοποιούν με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση, η βουλευτής Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου και η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σία Αναγνωστοπούλου, στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ενημερωτική συνάντηση - Διαβούλευση με θέμα «Μελέτη αξιοποίησης του κτιριακού αποθέματος των καπναποθηκών στην Καβάλα», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

«Εδώ καράβια χάνονται βαρκούλες αρμενίζουν» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Καβάλας η οποία στηλιτεύει τη στάση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων.

Ενδιαφέρουσες προτάσεις για την αξιοποίηση των καπναποθηκών που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν στον δήμαρχο

«Πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις. Υπάρχουν δεκάδες καπναποθήκες που είναι κουφάρια.

γράφει ο 

Γιάννης Βύζικας 

 

Όταν γίνεται το αναμενόμενο…

 

Έχοντας την άποψη ότι οι καπναποθήκες είναι μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Καβάλας, η σημερινή διοίκηση του Δήμου, από τα πρώτα βήματα της θητείας της, ασχ

Με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση του συλλόγου αρχιτεκτόνων Καβάλας ο πρ. δήμαρχος και νυν αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Κωστής Σιμιτσής κάνει λόγο για μία σειρά από έργα σε παλαιά κτίρια που μπορούν να αξιοποιηθούν. Παράλληλα άφησε αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση του δήμου ότι πρόκειται «για καταστροφική πενταετία», ενώ έκανε αναφορά στις κινήσεις του επί θητείας του στον δήμο Καβάλας.

 

Με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται για  την διάσωση και επανάχρηση των διατηρητέων καπναποθηκών Καβάλας  δηλώνουμε τα εξής: 

Το αίτημα της επανάχρησης των καπναποθηκών επαναφέρει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Καβάλας με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα σχετικά με την ανάγκη του ΤΕΙ Καβάλας για επιπρόσθετες κτιριακές εγκαταστάσεις λόγω της μετατροπής του σε Διεθνές Πανεπιστήμιο.