Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος είναι γνωστός στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκηςαπό την επιτυχημένη θητεία του ως ένας από τους τελευταίους μη αιρετούς περιφερειάρχες, πριν μπούμε στην εποχή των αιρετών περιφερειαρχών. Συνέδεσε το όνομά του με την «απορρηφητικότητα» των κονδυλίων, που είχε κάνει «σημαία» του και πρώτο στόχο της διοίκησής του ενώ ήταν ίσως ο πρώτος που μίλησε με μεγάλη ένταση για την ανάγκη να υπάρξει «περιφερειακή συνείδηση». 

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα (1995-2004), Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (2004-2007), Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Υπουργείο Εσωτερικών (2008-2009) και Νομικός Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ. Τον Μάιο του 2014 εκλέχθηκε δήμαρχος Σάμου. Είναι επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης (όπου εκπροσωπούνται 200.000 Δήμοι και Περιφέρειες από 47 κράτη) και εκλεγμένος Αντιπρόεδρός του. Σήμερα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. 

 

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να «εκτεθείτε» στην πολιτική με την υποψηφιότητά σας στις ευρωεκλογές;

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου είναι εξαιρετικά σημαντικές τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κρίνεται το μέλλον των πολιτών της Ευρώπης μέσα σε ένα κλίμα απαξίωσης των θεσμών και έντονου σκεπτικισμού για την ενότητα και το μέλλον της Ενωσης. Ως εκ τούτου, έθεσα την εμπειρία μου στη διάθεση της Νέας Δημοκρατίας και στον Πρόεδρο, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να ενισχυθεί η προσπάθεια μας.

 

Η Ν.Δ. είναι η κατεξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη στην Ελλάδα. Ο ιδρυτής της, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ήταν ο ηγέτης που οραματίστηκε και πέτυχε την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και σήμερα, η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το κόμμα που πιστεύει βαθιά και ειλικρινά στις αξίες που διαποτίζουν την ευρωπαϊκή οικογένεια, το κόμμα που αταλάντευτα και χωρίς παλινωδίες αντιμετωπίζει την ιδέα “Ευρώπη” ως το φυσικό χώρο της Ελλάδας.

 

 

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των προσεχών ευρωεκλογών; Για ποιους λόγους είναι κρίσιμη η ψήφος των πολιτών; 

Το έχω εν συντομία αποτυπώσει στο προεκλογικό μου μήνυμα: Μαχόμαστε για μια Ελλάδα πιο κοντά στην Ευρώπη και μια Ευρώπη πιο κοντά στην Ελλάδα. Και αυτό δεν αποτελεί ευχολόγιο. Στηρίζεται στην ισχυρή μου αντίληψη ότι δεν μπορούμε να είμαστε ουρά των εξελίξεων που μας αφορούν. Η χώρα μας οφείλει να καταστρώνει δομημένο σχεδιασμό και βάσει αυτού να διεκδικεί και ζητεί λύσεις στις δαιδαλώδεις διαδρομές της Ε.Ε. Αυτό απαιτεί παρουσία και ουσία. Και αυτό αποτελεί το κορυφαίο διακύβευμα των εκλογών.

 

Αυτό που δεν έχουμε καταφέρει είναι να πείσουμε τους πολίτες της Ένωσης ότι συναποτελούν - παρά τις διαφοροποιήσεις τους σε γλωσσικό και πολιτισμικό επίπεδο - μια υπερδύναμη που μπορεί να είναι το ανάχωμα σε κάθε κρίση και κακή επιρροή. 

 

Αυτό που δεν έχει κατανοήσει κάθε πολίτης που ανήκει στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια είναι ότι δεν αποτελεί απλά μέλος μιας νομισματικής ένωσης, μέσω τους κάθε κράτους - μέλους. 

 

Και είναι δική μας ευθύνη - των πολιτικών  - να πείσουμε ότι απαιτείται η οικοδόμηση μιας Ευρώπης που δεν θα έχει μόνο κοινό νόμισμα αλλά θα προσπαθεί να φέρει οικονομική προκοπή σε όλες τις χώρες-μέλη, μιας Ευρώπης που θα θέλει όλα τα μέλη της να προοδεύουν, που θα μπορεί όλα να τα στηρίζει εγκαίρως και χωρίς κρίσεις.

 

Η χώρα μας δεν έχει το περιθώριο να εκπροσωπηθεί “χαλαρά” ή “αφανώς” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πενταετία 2019-2024. Πρέπει να εκπροσωπηθεί με τρόπο δυναμικό, με πρωτοβουλίες, με έντονη και ενεργό παρουσία, με γνώση, προτάσεις και επιχειρήματα. Και αυτό αποτελεί το κρισιμότερο κριτήριο που οφείλει να έχει ο κάθε πολίτης.
 

 

Τι θα λέγατε σε όσους αδιαφορούν για τις ευρωπαϊκές εκλογές θεωρώντας ότι αυτές δεν αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών; 

Πολλά έχουν συμβεί προκειμένου σήμερα, ειδικά οι νέοι άνθρωποι, τα κορίτσια και τα αγόρια που αποτελούν το μέλλον μας, να έχουν απαξιώσει την πολιτική και, κατ’ επέκταση και τη σπουδαιότητα της προσέλευσής τους στις κάλπες.  Δεν είναι εύκολο να τους κατηγορήσει κανείς. Η απογοήτευση που αισθάνονται, δεν είναι αδικαιολόγητη, ούτε παράλογη. Όμως η αποχή από τις εκλογές δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να εκφράσουν αυτή την απογοήτευσή τους. 

 

Μία από τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα Ευρωβουλή, είναι ακριβώς η αναβάθμισή της σε κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων.

 

Έχω εργαστεί σ’ αυτό επί τριάμισι χρόνια, ως επιστημονικός συνεργάτες σε τρεις διαφορετικές σημαντικές επιτροπές. Έχω περάσει εννιά χρόνια ως νομικός σύμβουλος στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Είμαι εδώ και πέντε χρόνια εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που απαρτίζεται από 47 χώρες μέλη και όχι μόνον αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 2016 και, ξανά, από πέρυσι τον Οκτώβριο το Κογκρέσο, που εκπροσωπεί 200.000 Δήμους και Περιφέρειες, με έχει εκλέξει Αντιπρόεδρό του. 

Λόγω του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος που απασχόλησε και απασχολεί τόσο έντονα το νησί της Σάμου, αλλά και λόγω της προσπάθειας που εδώ και χρόνια καταβάλλω προκειμένου να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα όσα ισχύουν για τη νησιωτικότητα σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μεταξύ τους και οι μόνιμα μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ – έχω έλθει και είμαι ακόμη σε πολύ στενή επαφή με τα ευρωπαϊκά πράγματα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

Και για όλα τα πιο πάνω, σας διαβεβαιώνω μετά λόγου γνώσης, ότι μόνον “διακοσμητικός” δεν είναι ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου.

 

Στη διάρκεια της περασμένης πενταετίας, ενδεικτικά και μόνον σας αναφέρω ότι μεταξύ των νομοθετικών αποφάσεων της 8ης περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλαμβάνονταν και αυτές που αφορούσαν:

 

    -Τα μέτρα κατά της αλόγιστης χρήσης πλαστικής σακούλας

    -Το άνοιγμα της αγοράς πληρωμών μέσω διαδικτύου

    -Τη μεγαλύτερη διαφάνεια στα τέλη συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες

    -Το τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής.

    -Την πρωτοβουλία WiFi4EU, δηλαδή, τη δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους

    -Την έγκριση του νομοθετικού πακέτου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

    -Τους νέους κανόνες στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων.

    -Τις διαδικτυακές αγορές χωρίς γεωγραφικούς αποκλεισμούς

    -Την εταιρική διακυβέρνηση, στη βάσης της επιβολής φορολογικής διαφάνειας

    -Την ασφάλεια των πτήσεων
    -Τη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, την οποία και έθεσε σε ισχύ.

Και αυτά είναι μόνο τα ενδεικτικά παραδείγματα.

 

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι αποφάσεις όχι απλώς δεν είναι “διακοσμητικού” χαρακτήρα, αλλά επηρεάζουν, επηρέασαν και θα επηρεάσουν άμεσα και την καθημερινότητα των πολιτών και την επιχειρηματικότητα στους κόλπους της Ένωσης. 

 

Αν εκλεγείτε, ποιες προτεραιότητες θα θέσετε για την καλύτερη εκπροσώπηση των πολιτών στο Ευρωκοινοβούλιο;

Θέτω τρεις βασικούς στόχους. Πρώτον, να εφαρμοστούν ανθρωπιστικές, ρεαλιστικές λύσεις και προβλέψεις για το προσφυγικό/μεταναστευτικό που απασχολεί την Ελλάδα και τις χώρες του Νότου. Δεύτερον, να αξιοποιηθούν στο έπακρο από τη χώρα μας οι νομοθετικές προβλέψεις και βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ για τη νησιωτικότητα. Και, τέλος, να αναβαθμιστεί ο διεθνής ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για μια Ευρώπη πιο κοντά στον πολίτη.

 

Πιο αναλυτικά και αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα οφείλω να σημειώσω ότι αποτελεί αιτία σοβαρών τριβών και δημιουργίας διαβρωτικών και διασπαστικών τάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως Δήμαρχος ενός νησιού που δέχθηκα τα τελευταία 4 χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, έχω ασχοληθεί με το πρόβλημα εντατικά, εκ του σύνεγγυς και εις βάθος, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και διεθνοποιώντας το στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

 

Δεύτερον, αξιοποίηση όλων των μέσων για την ανάδειξη και εφαρμογή της νησιωτικότητας, θέμα στο οποίο φυσικά ανήκουν και η εφαρμογή μονίμως χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, καθώς και η πλήρης αποσύνδεση του θέματος από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.  Η Ελλάδα είναι η πλέον νησιωτική χώρα της Ευρώπης, αλλά, δυστυχώς, ελάχιστα απ’ όσα προβλέπει ακόμη και το Σύνταγμά μας υλοποιεί εντός αυτού του πλαισίου, προκειμένου τα νησιά μας να έχουν πραγματικά ίσες ευκαιρίες με τις ηπειρωτικές περιοχές, ξεπερνώντας τα εγγενή μειονεκτήματα τους λόγω της γεωγραφικής τους θέσης και της απομόνωσής τους: τα υψηλά μεταφορικά κόστη, την ενεργειακή αυτονομία, τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, την υδροδότησή τους κ.λπ. Ως Δήμαρχος Σάμου, αλλά και πρόεδρος της επιτροπής νησιωτικής πολιτικής της ΚΕΔΕ, έχω αποκτήσει ουσιαστική γνώση γύρω από το ζήτημα αυτό και έχω αγωνιστεί προκειμένου να ληφθούν πραγματιστικά και βιώσιμα μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, τόσο εντός χώρας όσο και στην Ευρώπη.

 

Κυρίαρχο στόχο μου αποτελεί και η αναβάθμιση του διεθνή ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της προσπάθειας για μια Ευρώπη πιο κοντά στον πολίτη. Η θητεία μου στο Κογκρέσο, αλλά και η επιτόπου παρουσία μου σε αρκετές χώρες που έχουν συνυπογράψει και προσπαθούν να υλοποιήσουν τα προβλεπόμενα από το Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν υπάρξει για μένα εξαιρετικά χρήσιμες και διδακτικές εμπειρίες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικά του πρώτου βαθμού, αποτελεί τη "φωνή" του Ευρωπαίου πολίτη απέναντι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και, σε εποχές ευρωσκεπτικισμού και ανόδου του λαϊκισμού, η εμπειρία της οφείλει να ληφθεί υπόψιν σε θεμελιώδες επίπεδο.