Ο Ιάσων Πασχαλίδης – Γεροστεργίου από την Καβάλα, είναι ένας από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές με ηλικία κάτω των 30 ετών αλλά με πλούσιο βιογραφικό. Τα τελευταία 3 χρόνια ζει και σπουδάζει στην Ολλανδία. Γεννημένος το 1991, έχει σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία στο ΑΠΘ, έχει μεταπτυχιακό στη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων στη Μεσόγειο, από το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενώ σχετικός με το περιβάλλον είναι ο δεύτερος τίτλος μεταπτυχιακού που διεκδικεί στο Radboud University of Nijmegen για την Ανθρωπογεωγραφία, την ειδίκευση σε συγκρούσεις, εδάφη και ταυτότητες. Αν και νέος σε ηλικία, έχει ασχοληθεί για περισσότερα από 10 χρόνια με πολλά ζητήματα σχετικά με το Περιβάλλον, είτε ως ακτιβιστής, είτε σε πολιτικό επίπεδο, είτε σε επιστημονικό.

 

Έχοντας έντονα ερεθίσματα σχετικά με την Πολιτική και την Οικολογία από το οικογενειακό του περιβάλλον, είναι ιδιαίτερα ενεργός σε κινήματα, από πάρα πολύ μικρή ηλικία. Μεταξύ άλλων είναι σήμερα μέλος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Νέων Πρασίνων και μέλος των Νέων Πρασίνων Ελλάδος. Υπήρξε μέλος των Οικολόγων Πρασίνων (πρώην οργανωτικός υπεύθυνος Οικολόγων Πράσινων στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), ήταν μέλος του Οικολογικού Κινήματος της Καβάλας και μέλος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας ενώ υπήρξε και υποψήφιος με την «Οικολογία Αλληλεγγύη» στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Σήμερα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με την «Οικολογία – Πράσινοι – Αλληλεγγύη».

 

Ο Ιάσων Πασχαλίδης Γεροστεργίου έχει ανεβάσει μάλιστα ορισμένα βίντεο στο διαδίκτυο για να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του. 

 

 

 

 

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να «εκτεθείτε» στην πολιτική με την υποψηφιότητά σας στις ευρωεκλογές;

Είμαι μέσα στο χώρο της προστασίας καταναλωτή και της πολιτικής οικολογίας, επίσημα από το 2008 και τα τελευταία 3 χρόνια που διαμένω στην Ολλανδία, μπόρεσα να δω από πρώτο χέρι τα θετικά των Πράσινων πολιτικών. Μιας και έζησα την Ελλάδα της κρίσης, κατάλαβα πως δυστυχώς, όταν βρίσκεσαι μέσα στο πρόβλημα, συχνά, δεν μπορείς να βρεις τη λύση του. Πρέπει να το δεις σαν εξωτερικός παρατηρητής. Εάν δεν το γνωρίζετε, η Ολλανδία είναι 2η δύναμη σε αγροτικές εξαγωγές, σε παγκόσμιο επίπεδο. 

 

Σας λέω με βεβαιότητα, πως αν είχαμε εκπροσώπους, που ξέρουν να “μιλάνε τη γλώσσα τους” αλλά και να μπορούν με ειλικρίνεια και σθένος να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της Ελλάδας, τότε τα οφέλη στην ελληνική οικονομία και ποιότητα ζωής, θα ήταν πάρα πολλά. Καλώ τον/την κάθε σκεπτόμενο/η να ψάξει και να διαβάσει τα οφέλη των πράσινων πολιτικών ανά την Ευρώπη. Προσωπικά μιλώντας, οι σπουδές και εμπειρίες μου έως τώρα, μου επιβάλλουν να μεταβιβάσω τις πρωτοποριακές γνώσεις που λαμβάνω στην Ολλανδία, στη γενέτειρά μου την Ελλάδα, μιας και μου λείπει και θα ήθελα πολύ να βελτιωθεί η κατάσταση, ώστε να μπορέσω να επιστρέψω στους δικούς μου ανθρώπους.

 

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των προσεχών ευρωεκλογών; Για ποιους λόγους είναι κρίσιμη η ψήφος των πολιτών; 

Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα πολιτικό σταυροδρόμι. Τα χρόνια της κρίσης και το μεταναστευτικό έχουν οδηγήσει στην άνοδο ακραίων πολιτικών ιδεολογιών, σε όλο το πολιτικό φάσμα και είναι κάτι δικαιολογημένο. Όταν σε χτυπούν από παντού, προστατεύεσαι εκεί που νιώθεις πιο οικεία. Εμείς, σαν Ευρωπαίοι Πράσινοι και Οικολογία Πράσινοι Αλληλεγγύη, αναγνωρίζουμε την κατάσταση και προσπαθούμε να προωθήσουμε πολιτικές οι οποίες θα ενδυναμώσουν τους θεσμούς της Ευρώπης και θα βελτιώσουν το επίπεδο όλων των Ευρωπαίων πολιτών.

 

Τι θα λέγατε σε όσους αδιαφορούν για τις ευρωπαϊκές εκλογές θεωρώντας ότι αυτές δεν αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών; 

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι είναι η νέα ανερχόμενη πολιτική δύναμη, γιατί προσφέρουν βιώσιμες λύσεις για όλους μας. Όλους εμάς, που υποφέραμε τα τελευταία 11 χρόνια στην Ελλάδα. Υπάρχει σημαντική πιθανότητα να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορείτε να το δείτε και από το debateτου Μάαστριχ στις 29/4/2019.  Πρέπει να ενωθούμε, να δυναμώσουμε και να ενημερώσουμε τους Έλληνες πολίτες, πως εάν πάει σε αυτές τις Ευρωεκλογές και ψηφίσει σαν αντίδραση οποιονδήποτε άλλο, εκτός από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες ήδη έχουν δείξει τις πολιτικές τους πρακτικές, τότε υπάρχει δυνατότητα να είμαστε στους πρωτοπόρους της νέας εποχής της Ευρώπης. 

 

Οι Ευρωπαίοι Νέοι Πράσινοι φίλοι μου, μου ζητούν να ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ, να τους θυμίσουμε από πού προέρχονται οι λέξεις ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΕΥΡΩΠΗ και αυτοί θα σταθούν στο πλάι μας. Πρέπει να το κάνουμε, γιατί το έχουμε δείξει πως μπορούμε. Αρκεί να θυμηθούμε, πώς ενωθήκαμε για τα Ευρωπαϊκά στο μπάσκετ και ποδόσφαιρο, για τον Γρηγορόπουλο, για τον Φύσσα, για το Δημοψήφισμα, για την Μακεδονία μας. Άλλωστε οι κάλπες θα είναι μαζί με τις Δημοτικές, είναι πανεύκολο. Αρκεί να ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΜΕ!

 

Αν εκλεγείτε, ποιες προτεραιότητες θα θέσετε για την καλύτερη εκπροσώπηση των πολιτών στο Ευρωκοινοβούλιο;

Καταρχάς θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως δεν έχω εγγραφεί στον πολιτικό συνδυασμό ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Συμφωνώ με τις απόψεις τους, τους γνωρίζω για πολλά χρόνια και όντας μέλος της Ομοσπονδίας Νέων Ευρωπαίων Πρασίνων, αλλά και των Νέων Πρασίνων Ελλάδος, δέχθηκα, σαν ενεργός πολίτης με ευχαρίστηση την τιμή που μου έκαναν να συμπορευτώ στον αγώνα τους, καθώς ξέρω, πως είναι αυτός που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι οι Έλληνες. 

 

Οι προτεραιότητες που θα θέσω για την καλύτερη εκπροσώπηση των Ελλήνων και Ελληνίδων πολιτών, θα είναι η προώθηση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού, που θα εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους μας, η προώθηση πολιτικών ελέγχου των μεταναστευτικών ροών με ένα σύστημα ποσόστωσης ανά κράτος μέλος, η προώθηση της βιώσιμης αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, επίσης με ένα σύστημα ποσόστωσης ανά κράτος και η εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων εκπαίδευσης όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Τέλος, σημαντικότερο από όλα, θα φροντίσω να υπενθυμίζω καθημερινά στην Ευρώπη από ποια χώρα πήρε το όνομά της.